Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zpomalte se Slow Food: učí nás tradici, lepšímu výběru a zpracování potravin a kultuře stolování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Zrychlená doba a nedostatek času vede často k nevhodnému stravování, které podporuje potravinářské giganty, intenzivní zemědělství a nehumánní chovy zvířat. Slow Food filozofie nás vrací zpět k respektu zdravých lokálních surovin a ke kultuře jídla.

Článek

Filozofie Slow Food znamená zjednodušeně návrat ke stravování před průmyslovou revolucí. Vznikla v 80. letech minulého století v Itálii v reakci na otevření pobočky známého fastfoodového řetězce v historickém centru Říma.

Důraz klade na pečlivý výběr a nákup základních a průmyslově nezpracovaných surovin, ze kterých se vaří jednoduchá poctivá jídla bez použití složitých kuchyňských přístrojů. Dále se dbá na původ surovin a na podporu lokální produkce, fair-trade produkce (ta dbá na nevykořisťování, důstojné pracovní podmínky a férové finanční ohodnocení místních farmářů) a ekologického zemědělství.

V neposlední řadě se věnuje etiketě a kultuře pomalého stolování a skutečnému prožitku při konzumaci jídla. Tedy vše v pravém opaku toho, když člověk vběhne do fastfoodu a hodí do sebe v rychlosti vysoce průmyslově zpracované jídlo plné prázdných kalorií vyrobené ze surovin neidentifkovatelného původu, mnohdy z levných neekologických dovozů a nehumánních podmínek pro chov hospodářských zvířat.

Na filozofii navázalo neziskové hnutí Slow Food, ke kterému se celosvětově hlásí statisíce členů a nepočítaně příznivců. V zemích a jejich regionech, kde hnutí funguje, vznikla v roce 1996 tzv. Archa chuti, která sbírá, chrání a oslavuje místní potravinářské poklady, kterých v současnosti sdružuje více než pět set. Na seznamu je třeba polská medovina, slovenská bryndza nebo moravská švestková povidla a oskeruše.

Jak se můžeme „jídelně zpomalit“ v praxi doma? Věnujte více času a hlavně klidu přípravě kvalitního jídla a najděte si čas na pomalé stolování s rodinou, kde si jídlo řádně vychutnáte a utužíte rodinná pouta. Zvyšte co nejvíce podíl průmyslově nezpracovaných potravin, surovin z lokální produkce a kupujte také ovoce, zeleninu, maso, mléčné produkty a další produkty pocházející z ekologického zemědělství. A ne prosím, na cenu se nevymlouvejte. Většina z nás kupuje nadbytek a plýtvá, kupujte tedy menší množství a cena se časem srovná.

Zaměřte se také na staré klasické a mnohdy zapomenuté recepty našich babiček. Pár základních surovin se pod vašima rukama promění ve zdravé, chutné, nutričně hodnotné a většinou i levné jídlo. A poučka, že jsme to, co jíme, skutečně do značné míry platí a zásadně ovlivňuje náš zdravotní stav.

Jídlo je prostě více než kus žvance, je to hodnota. Pokud vědomě volíme to, co nakupujeme, vaříme a jíme, ovlivňujeme zemědělství, chov zvířat, potravinářský průmysl, hospodaření s potravinami a jejich transport a měníme tak postupně svět k lepšímu.

Použité zdroje:

www.slowfood.com

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/slow-food/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slow_Food

časopis Billa Gusto, podzim 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz