Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tohle jste o vosách nevěděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Semecký

Proč bychom si měli vosy na zahradě hýčkat.

Článek

Můj kamarád chová vosy mnoho let. Je to největší odborník na chov vos a čmeláků v ČR - je to též jeho povolání. Rád bych podpořil jeho snahu o zachování rovnováhy v přírodě a prozradil vám pár úžasných faktů o vose i zde, stejně jako ve skupinách na sociálních sítích, kde se často lidé staví PROTI PŘÍRODĚ: z pohodlnosti, z nevědomosti, z nedostatku času a jiných důvodů. Nakonec ale stejně všichni zjišťujeme, že boj proti přírodě je vyčerpávající, nesmyslný, nekonečný a ve výsledku i dost hloupý. Tak pojďme na pár faktů o vosách v zahradě, třeba si je tam příští rok budete také hýčkat.

V tomto ročním období se v ČR setkáme pouze se dvěma druhy vos: vosa obecná a vosa útočná. Vosa obecná je velmi mírumilovná vosa, je mírnější povahy než včela, neútočí ani když vložíte klidně ruku přímo do jejího hnízda.

Foto: Miroslav Semecký

Vosí hnízdo

Lidem se vyhýbá. Lidé ji ale bohužel aktivně hubí, protože mají jen znalosti o vose útočné - bojí se pak zbytečně všech vos, natož jejich hnízd. Tato obava je zcela zbytečná a nelogická - včelkám stavíme hmyzí domky ale vose obecné, která je mírnější než včela, likvidujeme hnízda :-( Vosa obecná z přírody mizí - zabíjíme ji a také nemá dostatek potravy.

Vosa obecná je nesmírně užitečným pomocníkem v naší zahradě - jediné hnízdo spořádá za jedinou hodinu 20.000 - 50.000ks otravného hmyzu - mouchy, mochničky, komáry, klíšťata - za jediný den je ve vaší zahradě bezpečno pro vás i vaše děti i pokud máte rádi luční směsi a vysoké trávy - a to je neuvěřitelný výkon!!!

Foto: Miroslav Semecký

Obecná

Vosa obecná hnízdí většinou v zemi, může hnízdit také pod přístřešky, kde se jí zdá, že bude mít klid - zakládá nejpočetnější kolonie ze všech vos: kolonie mají na vrcholu 2.-5.000 ks dělnic, královny chová v říjnu a hnízdo vymírá v polovině listopadu.

Vosa obecná je typicky lesní druh, predátor, který plní funkci zdravotní policie - v zahraničí probíhají studie nasazení vosy obecné zpět do lesa kvůli redukci kůrovce. Dokážete si tipnout, kolik by hnízdo na vrcholu ulovilo za den brouků kůrovce? To číslo je fascinující!!!

Vosu obecnou od útočné poznáte na první pohled podle hlavy: obecná má na čele svislou černou linku a útočná tam má pouze tečku. Obecná je také menší a pruhy na její hrudi jsou všechny stejně úzké.

Foto: Miroslav Semecký

Útočná

Vosa útočná se naopak naučila žít s člověkem, je sinantropní, navštěvuje popelnice, odpadkové koše, vaše stoly - není tedy plachá, ale neodbytná - díky čemuž si zajištuje dostatek potravy.

• Budu rád, když i Vy podpoříte vosy v naší krajině.

• Všechny vosy jsou užitečné a mají svoje nezastupitelné místo v hmyzí říši jakožto vrcholový hmyzí predátor.

• Hýčkejte si v zahradě vosu obecnou, pro vás i vaše děti je zcela bezpečná a je vám úžasným pomocníkem v zahradě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz