Hlavní obsah
Cestování

Benátky severu mají unikátní atmosféru aneb Vydejte se do Stockholmu na prodloužený víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Pohled na centrum Stockholmu z vyhlídky Mariaberget.

Procestoval jsem mnoho evropských hlavních měst, ale pouze ve Stockholmu jsem cítil zcela odlišnou atmosféru. Město na mne působilo jinak - snad kombinací všudypřítomné vody, mořského vánku, ostrovů a směsicí různorodé architektury.

Článek

Pro návštěvu švédské metropole jsme zvolili měsíc září a měli jsme štěstí na slunečné příjemně „jarní“ dny. Letecky jsme se dopravili za příznivou cenu na letiště Skavsta, které leží přibližně 100 km jižně od Stockholmu. Zde jsme měli zarezervované vozidlo na celý prodloužený víkend od pátku do pondělí a pohodlně za hodinku dojeli po dálnici do města.

Ubytování jsme zvolili v moderní čtvrti Liljeholmen. Je bezpečná, čtyři zastávky metrem od centra, hotel za dobrou cenu a velké obchodní centrum v blízkosti. Ceny obecně jsou vyšší než u nás i oproti třeba Německu.

Inspirujte se následujícími místy, která jsme navštívili a která rozhodně stojí za návštěvu. Výhodou milionového Stockholmu je, že vše podstatné je blízko u sebe a za jeden den tak stihnete vidět opravdu hodně. Pomohou vám tři linky metra, síť tramvají i „MHD“ lodě.

Drtivou většinu míst navštívíte ve dvou částech města. První je Gamla Stan - staré město na centrálním ostrově a přilehlých ostrůvcích, s malebnými uličkami, kde si často člověk připadá jako v Itálii nebo Provensálsku, druhou je ostrov Djurgården východně od centra, kam pohodlně dojedete tramvají, nebo lodí.

Tip na restaurace: pokud si dopředu nezarezervujete na páteční či sobotní večeři místo, nesednete si kromě číny prakticky nikde. My to nevěděli a po hodině a půl obrážení restaurací jsme hladoví usedli na čínu. A Köttbullar (švédské „Ikea“ masové kuličky) nemají zdaleka všude.

Co nabízí ostrov Djurgården

Skansen a ZOO

Procházejte se mezi lidovou architekturou z různých období země propojenou se zoologickou zahradou, kde žijí zejména zástupci místní fauny. Ze švédského slova skansen vzniklo pojmenování našich skanzenů.

Foto: Miroslav Strnad

Muzeum Abba

Nejen milovníci této populární švédské hudební skupiny najdou zalíbení v tomto menším, ale artefakty nabitém muzeu.

Foto: Miroslav Strnad

Muzeum Vasa

Námořní muzeum s nejkrásnější dochovanou lodí ze 17. století.

Foto: Miroslav Strnad

Gröna Lund Tivoli

Zábavní park plný nejmodernějších atrakcí.

Foto: Miroslav Strnad

Vyjížďka na lodičkách

Na severu ostrova si můžete za dobrou cenu půjčit loďku nebo šlapadlo a vydat se na plavbu klidnou zátokou podél zoologické zahrady.

Foto: Miroslav Strnad

Socha Astrid Lingrenové

V parku u muzea Vasa sedí slavná kovová spisovatelka v křesle a předčítá z knížky.

Cesta na Djurgården

Na ostrov jezdí z centra tramvaj nebo také MHD loď z východního nábřeží centrálního ostrova Gamla Stan. Jeli jsme lodí a byl to výlet sám o sobě.

Foto: Miroslav Strnad

Co nabízí ostrov Gamla Stan

Královský palác

Barokní rezidence slouží jako oficiální reprezentační sídlo švédské královské rodiny. Drottingholmský palác na předměstí Stockholmu je využíván spíše k odpočinku.

Foto: Miroslav Strnad

Riksdagshuset budova parlamentu

Na samostatném ostrůvku severně od centrálního ostrova,naproti královskému paláci, stojí impozantní budova švédského jednokomorového parlamentu.

Foto: Miroslav Strnad

Storkyrkan kostel

Nejstarší kostel ve městě se také nachází v blízkosti královského paláce. Pětilodní stavba z roku 1279 je ukázkou švédské cihlové gotiky.

Foto: Miroslav Strnad

Náměstí Stortorger

Centrální nejstarší náměstí uprostřed Gamla Stan je obklopeno barevnými domky, ale také budovou Švédské akademie, kde se udělují Nobelovy ceny.

Foto: Miroslav Strnad

Mårten Trotzig Gränd

Nejužší ulička ve městě má 36 schodů a místy pouze 90 cm v šířce.

Foto: Miroslav Strnad

Kostel Riddarholm

Na západním výběžku Gamla Stan stojí další nejstarší kostel, který sloužil jako pohřebiště mnoha švédských králů.

Foto: Miroslav Strnad

Wrangelův palác

Impozantní budova sloužila přechodně jako sídlo královské rodiny, než bylo postaveno současné sídlo. Dnes v něm sídlí odvolací soud.

Foto: Miroslav Strnad

Západní nábřeží

Pod Wrangelovým palácem končí centrální ostrov hezky upravenou promenádou. Výhled máte na jednu stranu na zaparkované restaurační lodě na druhé straně zátoky a na druhé straně se tyčí jedna z ikonických budov města, stockholmská radnice.

Foto: Miroslav Strnad

Radnice

Dominanta města postavená ve stylu národního romantismu z 8 milionů červených cihel. Na věž vysokou přes 100 metrů lze vystoupat a z vyhlídky obdivovat město jako na dlani. Odpočinout si můžete v přilehlých zahradách s krásnými sochami. Sídlí zde správa města.

Foto: Miroslav Strnad

Vyhlídka Mariaberget

Jižně od centrálního ostrova leží ostrov Södermalm, v jehož severní části vystoupáte na přírodní vyhlídku obrácenou ke Gamla Stan.

Foto: Miroslav Strnad

Ostrov Skepssholmen

Mezi centrálním ostrovem a ostrovem Djurgården leží tento menší ostrov s Muzeem Moderny a citadelou Kastellet.

Foto: Miroslav Strnad

Architektura stanic metra

Skutečně originální počin přitahuje návštěvníky i do některých stanic metra, které jsou v centru města doslova vysekány do okolní horniny, připomínají jeskyně a jsou vymalovány různými barevnými styly a výzdobami. Modrobílá stanice, stanice jak z hvězdných válek a další vás jistě uchvátí.

Foto: Miroslav Strnad

Byli jste ve Stockholmu a chybí vám v mém přehledu něco, co stojí za zmínku? Netvrdím, že jsme navštívili vše, tedy bez diskuze se podělte do diskuse, děkuji za další tipy.

A co se týče poslední roky omílané bezpečnosti - pokud nenavštívíte - a není důvod - některé čtvrti na předměstích - Tensta, Husby a Rinkeby, která se mění na cizinecká ghetta, nic vám ve městě nehrozí a úroveň kriminality je srovnatelná s jinými velkoměsty.

Anketa

Navštívili jste Stockholm?
Ano, několikrát.
20,3 %
Ano, jednou.
40,6 %
Ne, ale mám to v plánu.
29,7 %
Ne a nechystám se tam.
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Sepsáno na základě vlastních vzpomínek s pomocí mapy.cz a Wikipedia.org.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz