Hlavní obsah
Cestování

Celoroční dovolená na Madeiře, ostrově věčného jara a botanické zahradě v Atlantiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Pláž Praia Formosa ve Funchalu

Cestujete rádi do míst, kde máte na dosah ruky koupání v čistém moři, nádhernou zachovalou přírodu, místní typickou architekturu, hory, rušné město i malebné vesnice? Chcete vycestovat třeba i v listopadu nebo v únoru? Vítejte na Madeiře!

Článek

Madeirské soustroví s dvěma obydlenými ostrovy Madeira a Porto Santo leží asi 1000 km jihozápadně od břehů Portugalska a je portugalskou autonomní oblastí. Zatímco Porto Santo je opravdu malé, nepříliš hornaté a typické dlouhými zlatými plážemi, hlavní ostrov Madeira, velikostně jako dvě Prahy, je veskrze hornatý, s malými i většími plážemi s černým pískem nebo oblázky. Počet obyvatel je kolem 250 000, hlavní město Funchal má přes sto tisíc obyvatel, rozkládá se na pobřeží pod horami a na jejich svazích a z letiště sem dorazíte po dálnici za 20 minut.

Na ostrově panuje věčné jaro až léto díky pasátové poloze, která počasí umírňuje a stabilizuje po celý rok stejně jako na Azorech, Kanarských ostrovech nebo Kapverdách.

Madeira si získává stále větší oblibu také díky příznivé ceně, kdy i dva měsíce před termínem dovolené pořídíte zájezd nebo cestu po vlastní ose za cenu Řecka nebo Španělska. Létají sem přímé lety nejen z Prahy a cesta trvá kolem 4,5 hodiny.

Reliéf Madeiry je neuvěřitelně pestrý, na východě najdeme suché skalnaté oblasti téměř bez vegetace, zbytek ostrova tvoří krom pobřežních oblastí hory vulkanického původu plné rozličné vegetace, někde eukalyptové lesy, jinde jehličnaté, na jiných místech si zase připadáte jak v amazonské džungli. Fauna ostrova je naopak chudá, dominuje ptactvo, ještěrky, volně pasoucí se krávy, ovce a kozy. Jedovatá zvířata zde nežijí a nedošlo zde nikdy k útoku žraloka, ačkoliv se zde mohou objevit, zejména menší druhy.

Cestování po ostrově

Mnoho lidí volí variantu zapůjčení auta. Podél pobřeží jedete pohodlně, na jižní straně vede přes půl ostrova dálnice - majstrštyk v podobě mostů a tunelů ( tunelů je na ostrově přes 300!), dále silnice první třídy opět v podobě zejména tunelů, takže nejsou křivolaké. Do vnitrozemí vede pár silnic,většinou do kopce a křivolakých,takže se připravte na adrenalinový zážitek. Další možnost je místní meziměstská autobusová doprava, která je poměrně levná, ale zde doporučuji si dopředu zjistit řády a zastávky a je pravidlem,že na čas se moc nejezdí. Spoje většinou nejezdí moc často. Ve Funchalu funguje spolehlivá MHD, jedna jízda stojí 1,90 EUR, autobusy jezdí často, ale opět časově nesedí s řádem, stačí ale přijít na zastávku a prostě čekat. Poslední varianta jsou taxi, mně se nejvíce osvědčila aplikace Bolt, dva tři dny dopředu nastavit cestu a řidič vždy spolehlivě dorazil. V daný moment, kdy chcete taxi, jsou většinou obsazené, nebo zbývají jen drahé, tedy doporučuji jízdy rezervovat. Naopak místní aplikace Taxiin se mi neosvědčila vůbec, nabídka jen jednoho vozu a drahého. Lodní doprava funguje pouze spojením Funchalu s ostrovem Porto Santo.

Místní kuchyně

Patříme ke zdatným ochutnávačům místních jídel všude, tedy i zde jsme měli žně. Ostrov nabízí několik typických pokrmů a drinků. Ceny v restauracích se pohybují již od 8 EUR za pokrm, pivo zde mají místní značky Coral a vychutnáte si zde také běžné portugalské víno nebo fortifikované madeirské víno ve stylu portského.

  • Espada - ryba Tkaničnice atlantská v těstíčku s osmaženým banánem
Foto: Miroslav Strnad

Espada

  • Espetada - špíz z hovězího masa ve směsi česneku, hrubozrnné soli, dělaný ideálně na vavřínové větvičce
  • Pudim de Maracuja - výborný marakujový pudink
  • Bolo de Mel - medový dort nebo sušenky
  • Poncha - alkoholický nápoj s obsahem bílého rumu, medu, citrusů a maracuji
  • Nikita - koktejl z piva, vína, zmrzliny a ananasu

Co jsme navštívili

Zde nebude výčet všeho, co lze na ostrově vidět, pouze to, co jsme sami viděli, bylo toho i tak dost a zbytek si necháváme za pár let, protože na Madeiru se prostě lidi vrací.

  • Funchal

Hlavní město ostrova. Krásné poměrně velké centrum u moře, zbytek města rozeset po okolních horách, koloniální architektura, malebné uličky a náměstíčka, pevnosti, tržnice, nejdelší pláž ostrova Praia Formosa (u ní je situována většina velkých hotelů), lanovka do čtvrti Monte a možnost jízdy na saních pro turisty, mnoho veřejných i placených parků a zahrad, vše všude kvete v každém ročním období. Mnoho přístupných kostelů, restaurací bezpočet, pobřežní promenády a přístav, pro šopaholiky dostatek obchodních center.

Foto: Miroslav Strnad

Funchal

  • Boca da Encumeada

Sedlo ve výšce asi 900 m.n.m. ve vnitrozemí. Na východ vede cesta do hor, náročnější výšlap je po zásluze odměněn nádhernými výhledy na hory a údolí a vidět je až k oceánu na severu i jihu ostrova. Na západ si vychutnáte cestu podél levád do Norte a das Rabacas. Leváda je specifikum Madeiry, jedná se o vybudovaná vodní koryta svádějící vodu s hor k obydlenému pobřeží. Podél nich se často zachovaly údržbové cesty, které nyní využívají turisté.

Foto: Miroslav Strnad

Leváda das Rabacas

  • Ponta de Sao Lorenco

Hornatý suchý polopouštní východní poloostrov ve tvaru výběžku do oceánu, který projdete po turistické cestě. Cesta plná stoupání a klesání nabízí dechberoucí výhledy na divoký oceán a strmé srázy.

Foto: Miroslav Strnad

Ponta de Sao Lorenco

  • Balcoes

Vyhlídkový ,,balkón,, ve vnitrozemí. Cesta z Ribeiro Frio vede kolem levády a trvá do půl hodinky. Když je hezky, otevřou se vám nádherné výhledy na hory. Nám se neotevřelo nic, protože vyhlídka byla v mracích. Obecně se doporučuje výletit do hor zejména dopoledne,než se nad vnitrozemím stihnou zkondenzovat mraky, které v lepším případě zahalují pouze vrcholy hor, v horším jste půl dne v mlze.

Foto: Miroslav Strnad

Cesta levádou na Balcoes

  • Faial

Vesnička na severu ostrova, jsou zde přírodní i umělé skleněné vyhlídkové plošiny na oceán a hory, které se zvedají nejen zde, ale na většině ostrova rovnou od vody ve strmých srázech.

Foto: Miroslav Strnad

Výhledy z Faialu

  • Santana

Jedna z nejnavštěvovanějších lokalit pro svoji lidovou architekturu ,,áčkových,, domků. V městečku se nachází také tématický park, my bychom řekli skanzen, který nabízí opravdu pestrý zážitek v podobě dalších typů původních stavení, ukázku lidových řemesel a tvorby, malou farmu, 4d kino o historii a současnosti Madeiry a mnoho dalšího. Tip od místního taxikáře - nechoďte jen do domků u náměstí, uvnitř jsou pouze suvenýry. Kousek výš je stejný, ale větší a hlavně zachovalý domek i s vybavenými dobovými místnostmi.

Foto: Miroslav Strnad

Tradiční áčkový domek v Santaně

  • Sao Vicente

Malebná vesnice na severu ostrova kousek od Santany. Malé,leč půvabné centrum s kostelíkem a na břehu oceánu vysoký vodopád, obrovské vlny Atlantiku a opět srázy horských hřebenů.

Foto: Miroslav Strnad

Sao Vicente

  • Fanal

Oblast ve vnitrozemí, známá svou magickou atmosférou. Mlhou prosycené louky a osaměle stojící rozeklané vavřínové a jiné stromy vytváří opravdu až mystickou podívanou. Pasou se zde hojně krávy. Mimochodem při cestování autem si dávejte na volně se pasoucí a na silnicích často stojící a ležící zvířata pozor.

Foto: Miroslav Strnad

Atmosféra Fanalu

  • Camara de Lobos

Rybářská vesnička cirka hodinku chůze západně od Funchalu. Malebné centrum, pohupující se bárky na moři, výzdoba uliček třeba i použitými přepravkami nebo zavěšenými zkumavkami dělá z tohoto místa netradiční podívanou. Nad vesnicí se vypíná útes Cabo Girao, druhý nejvyšší v Evropě! Nabízí dechberoucí výhledy na pevninu i oceán a pokud toužíte po troše adrenalinu, sestupte trochu níže a velmi strmou lanovkou se nechte dovézt na pobřeží, abyste mohli útes obdivovat i zespodu.

Foto: Miroslav Strnad

Camara de Lobos

  • Eira do Serrado a Curral das Freiras - Údolí jeptišek

Vesnička Curral das Freiras leží asi 20 min jízdy autem severně od Funchalu ve vnitrozemí v údolí obklopeném vysokými horami, na kterou se nabízí krásný výhled z vyhlídky Eira do Serrado, na kterou z parkoviště dorazíte za 15 minut. Mimochodem, většina parkovišť u turistických míst je neplacená, v ČR nevídáno. Z vyhlídky vede pěkná cesta dolů do údolí do vesničky. Samotná vesnička nás trochu zklamala, kromě malého kostelíka nenabízí nic extra, co bychom neviděli v jiných obcích ostrova. Autobusové spojení z Funchalu je zde vynikající, spoje jezdí každou chvíli. Pro dobrodruhy zde začíná také velmi krásná, ale opuštěná, neudržovaná a poměrně nebezpečná leváda směrem do Funchalu, ze které jsme bezpečně ušli jen asi dva kilometry a pak se raději vrátili zpět.

Foto: Miroslav Strnad

Curral das Freiras

Závěrem bych jen dodal, že osobně nerad jezdím na stejná místa znovu, rád poznávám stále nová, ale zde udělám jednu velkou výjimku. Ostrov nám učaroval takovým způsobem, že se sem nejméně ještě jednou vrátíme a nechali jsme si další místa k návštěvám - Porto Moniz, Calheta, Seixal, nejvyšší vrchol ostrova Pico Ruivo, ostatní levády a mnoho mnoho dalších míst. Na rozloze dvou Prah najdete opravdu neuvěřitelné množství míst a krás, která vás hladí na duši.

Pokud máte další tipy, co na ostrově navštívit, zejména turistům skryté, sem s nimi prosím bez diskuze do diskuze :).

Sepsáno s pomocí mapy.cz a mých čerstvých vzpomínek.

Anketa

Navštívili jste Madeiru?
Ano, byl/a jsem tu a pravidelně se vracím nebo budu vracet.
46 %
Ano, byl/a jsem tu, ale už sem cestu neplánuji.
14,9 %
Ne, ale v dohledné době sem rozhodně zavítám.
31,5 %
Ne, lokalita mne nezaujala, nepojedu sem.
3,9 %
Do ciziny necestuji.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 596 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz