Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co dnes dělá bývalý guru TV Nova Vladimír Železný? Televizi pověsil definitivně na hřebík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vstup TV Nova na mediální trh v 90. letech představoval doslova výbuch na poli televizní zábavy.

Psal se únor roku 1994 a na mediálním nebi vyšla zářivá hvězda TV Nova. Tehdy to byla opravdu významná očekávaná událost, po TV Premiéra šlo o druhou spuštěnou soukromou televizní stanici u nás. Již od počátku stál v čele Novy Vladimír Železný.

Článek

Železný setrval v pozici ředitele televize až do roku 2003, kdy byl odvolán po letitých sporech, arbitrážích a změnách ve vlastnictví Novy. Jaké byly další cesty této kontroverzní osobnosti, čemu se po odchodu z televize věnoval?

Foto: Wikimedia Commons

Vladimír Železný na fotce z roku 2010.

Politika

V roce 2002 vstoupil Železný do politiky kandidaturou do Senátu za hnutí NEZÁVISLÍ. Jako jediný kandidát získal nadpoloviční počet hlasů, a byl tak zvolen již v prvním kole.

V roce 2004 kandidoval za stejné hnutí do Evropského parlamentu. Hnutí získalo 2 křesla a Železný se tak stal europoslancem.

O rok později založil novou politickou stranu Nezávislí demokraté a byl zvolen jejím předsedou. Jako lídr pak kandidoval o rok později ve volbách do Sněmovny. Strana však dosáhla mizivého výsledku 0,68 % všech hlasů a žádný z jejich kandidátů se do sněmovny nedostal.

V lednu 2009 Železný v Česku zaregistroval značku Libertas.cz jako českou pobočku euroskeptické strany Libertas.eu. V březnu 2009 bylo ohlášeno, že nová strana bude kandidovat do Evropského parlamentu pod vedením Vlastimila Tlustého a Vladimír Železný bude dvojkou na kandidátní listině.

Ve volbách do Senátu kandidoval znovu v roce 2014 za Nezávislé demokraty. Se ziskem 9,05 % hlasů však skončil na 6. místě, a nepostoupil tak ani do kola druhého.

Do třetice kandidoval do Senátu v roce 2020 jako nestraník za hnutí Trikolóra, ale opět nepostoupil do druhého kola, když v prvním kole skončil na posledním místě.

České moderní umění

Vladimír Železný je velkým nadšencem a sběratelem českého moderního umění. Mistrovská díla výtvarníků shromažďuje od roku 1997 nákupem v aukcích, získal je od potomků sběratelů nebo z restituovaných státních fondů. Zasloužil se také o navrácení mnoha děl ze zahraničí. Dnes vlastní nejrozsáhlejší, a jednu z nejvýznamnějších sbírek u nás, kterou spravuje Galerie Zlatá husa v Praze, jíž administrátorkou je jeho druhá žena Konstancie.

Díla českých mistrů a naše výtvarné umění se dnes snaží propagovat i jako partner nedávno založené neziskové organizace Čeští mistři, která si dala za úkol připomínat lidem významné české osobnosti z různých oborů, a podpořit tak národní hrdost. Prvním z projektů této neziskovky byla kolekce triček s potisky obrazů českých malířů, jichž originály poskytla Galerie Zlatá husa. Na tomto počinu se panu Železnému líbí myšlenka, že by se mladí mohli chlubit místo značkových, tričky s díly našich mistrů.

Víno

Železný je majitelem rodinného vinařství Tanzberg Mikulov, které založil již v roce 1999. S „vínem“ šel i do politiky, a to v roce 2005 jako místopředseda skupiny Evropského parlamentu pro vinařství a vinohradnictví a Výboru pro víno a vinohradnictví. Jako znalec dobrého vína je autorem několika knih o víně, třeba i oceněné publikace Dobré rady milovníka vína.

Fotografování

Literární činnost Železného úzce souvisí s jeho dalším velkým koníčkem fotografováním. Je dlouholetým členem Asociace profesionálních fotografů, a více než padesát let své fotografie publikuje.

Posledních dvacet let, kdy se stáhl do ústraní, pracoval na velké fotografické knize s obsáhlým doprovodným textem věnované životu židovských komunit. Je v nich 1 200 fotografií, z nichž 800 se týká chasidů, ultraortodoxní nepočetné skupiny Židů, která vznikla na počátku 18. století v oblasti dnešního jihovýchodní Polska a západní Ukrajiny. Komunity, která k sobě nikoho nepustí, natož fotografy. Pan Železný si nějakým způsobem získal jejich důvěru, a tak se mu podařilo zdokumentovat jejich život od narození až po úmrtí.

Osobní život

Železný si svoje soukromí zejména poslední roky střeží a mediálně se zcela stáhl do ústraní. Nesleduje údajně ani televizi.

V roce 1999 od něj odešla první manželka Marta Davouze (†2018). Teprve v lednu 2001 se s touto skutečností smířil a přistoupil na rozvod. S ní měl dva syny, Davida (†2023) a mladšího Jakuba (1977), moderátora ČT.

V listopadu 2003 se oženil s Konstancií Záhorkovou (1977), o třicet dva let mladší bývalou sekretářkou. Mají dceru Ester (2007) a syna Benjamina (2010). Železný se považuje za neortodoxně věřícího žida s velkými sympatiemi k Izraeli.

Anketa

Sledujete TV Nova?
Ano, sleduji.
28,7 %
Dříve jsem sledoval, dnes už minimálně nebo vůbec.
47,2 %
Nesleduji.
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3066 čtenářů.


Použité zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/vladimir-zelezny-dnes/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_%C5%BDelezn%C3%BD

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/televize-nova-zacatek-vysilani-vladimir-zelezny-televizni-noviny.A190107_144631_lidicky_iri

https://www.idnes.cz/xman/rozhovory/zelezny-konzervatismus-media-zide-woke-sberatelstvi.A211202_110532_xman-rozhovory_vapo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz