Hlavní obsah
Cestování

Dost bylo Drážďan aneb jeďte kousek dál na Popelčin zámek a malé Hradčany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Barokní perla Saska, lovecký zámek Moritzburg

Každý rok míří mnoho Čechů kousek za hranice navštívit saské Drážďany. Na nákupy, obdivovat architekturu nebo v zimě na svařáček. To vše můžete mít o kousek dál bez tlačenic a všudypřítomné češtiny.

Článek

Kdo by neznal každoroční pohádkový evergreen s „naší“ Libuškou? Ale napadlo vás někdy, kde je ten nádherný zámek s jezerem, kam jede Popelka na ples dívat se okýnkem dovnitř: „a Jurášku mám tam jít nebo nemám“? A jestli vůbec existuje, nebo nám filmaři předhodili trikový záběr neexistujícího místa? Tak vězte, že existuje, vypadá stále stejně, nachází se pouhé 2 hodinky jízdy autem z Prahy a 15 minut od Drážďan a jmenuje se Moritzburg.

Ale to není vše. Dalších 20 minut jízdy a ocitnete se v Míšni (Meissen) - krásném městečku na březích Labe, kde na Vás čekají malé Hradčany, historické centrum a v zimě půvabné vánoční trhy.

Barokní perla Saska, jak se loveckému zámku Moritzburg přezdívá, leží ve stejnojmenné obci na umělém ostrůvku uprostřed jezera. Impozantní budovu můžete obdivovat při procházce kolem jezera ze všech stran. Uvnitř naleznete sbírku loveckých trofejí, ale také porcelánu, nejen míšeňského. Když přijedete v zimě, bude jezero kolem zámku pravděpodobně vypuštěné, ale vychutnáte si svařáček a místní dobroty na malých vánočních trzích a hlavně si zajdete do zámku na výstavu o Popelce! K vidění je mnoho dekorací a kostýmů, obrazy Libuše Šafránkové a Pavla Trávníčka, můžete si třeba zkusit kostým Droběny nebo se vyfotit se živou, lehce přestárlou, nicméně pěknou a usměvavou Popelkou s umělým holubem na rameni 🙂 Celoročně můžete malým kulatým průzorem v okně nakouknout na královský ples, stejně jako Popelka v pohádce. Na schodech u zámku najdete imitaci ztraceného střevíčku.

Pokud se přesunete dále do Míšně, zaparkujete zdarma v některé z ulic ve východní části města a půjdete pěšky přes most přes Labe do centra, otevře se vám opravdu nádherný pohled na místní hrad a katedrálu, připomínající pražské Hradčany.

Foto: Miroslav Strnad

Míšeň - pohled na hrad a katedrálu.

V centru stojí za vidění hlavní náměstí s typickou architekturou německých měst, radnicí a kostelem. Během pár minut se uličkami a po schodech dostanete nahoru na hrad a ke katedrále a otevřou se vám krásné výhledy na řeku Labe a na centrum města. Pro koho je výšlap nahoru problém, může se za malý poplatek nechat vyvézt skleněným lanovkovýtahem.

U vlakového nádraží si můžete nakoupit v místním OC a nedaleko je také muzeum míšeňského porcelánu. Ovšem největší kouzlo mají pro nás místní vánoční trhy na hlavním náměstí. Jsou sice menší než ty známé drážďanské, ale zachovávají si krásnou atmosféru a nešlapete si s dalšími lidmi na paty v nekonečných proudech davů. Určitě ochutnejte svařené pivo a podělte se s vašimi blízkými, kam všude příště v Sasku zajet. Ale dělte se s mírou, ať se nám z Míšně nestanou druhé Drážďany 😉.

Pokud už jste Moritzburg a Míšeň navštívili nebo až se tak stane, podělte se v diskuzi o zážitky.

Sepsáno s pomocí mých vzpomínek a mapy.cz.

Anketa

Navštívili jste již Moritzburg a / nebo Míšeň?
Ano, obě místa
35 %
Ano, pouze Moritzburg
24,9 %
Ano, pouze Míšeň
8,7 %
Ne, ale pojedu se podívat.
23,3 %
Ne a nepojedu se podívat.
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 309 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz