Hlavní obsah
Umění a zábava

Fenomén 2 Unlimited přežil a i po třiceti letech je hlavním tahákem festivalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sven Mandel / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

I po třiceti letech plných úspěchů, pádů, roztržek, rozpadů, změn, opětovného shledání a dalších rozchodů mají 2 Unlimited stále místo v našich srdcích.

Článek

Zrodila se hvězda

Když se v roce 1991 belgické duo producentů Phil Wilde a Jean-Paul Coster rozhodli založit 2 Unlimited, netušili, jaký celosvětový fenomén stvořili. Zprvu byl záměr ovšem úplně jiný a to, že půjde pouze o hudební projekt bez jakýchkoliv interpretů či zpěváků. První singl, který tímto způsobem vznikl je Get Ready For This a vyšel jako nahrávka s další instrumentálkou Pacific Walk, který je k poslechu na některé z více variant alba Get Ready! Singl Get Ready For This se stal v holandsku a belgii hitem převážně na klubové scéně. Producenti tehdy chtěli vyzkoušet, jak by singl zněl i s rapovými vokály a oslovili tehdy neznámého holandského kuchaře a rapera Raye Slijngaarda (Raymond Lothar Slijngaard). Ten nejen, že singl otextoval, jak rapovými pasážemi, tak i refrénem a producentskému duu navrh, aby jej nazpívala jeho kamarádka Anita Doth (Anita Daniëlle Dels).

GET READY FOR THIS

Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a vznikl tak první celosvětový hit, který prorazil i v USA a Austrálii. Je to pravděpodobně nejslavnější singl kapely ve Spojených státech, který se umístil na 14. místě v americkém žebříčku Billboard Hot Dance Club Play, na 17. místě v žebříčku Billboard Top 40 Mainstream a na 38. místě v Billboard Hot 100. Ve Velké Británii se singl dostal na druhé místo v UK Singles Chart. Navíc se skladba v USA stala oblíbenou pro mnohé sportovní události a zazněla i ve filmu Space Jam s Michaelem Jordanem či ve veleúspěšném seriálu Přátelé. V roce 2010 ji Pitchfork zařadil do svého seznamu „Ten Actually Good 90s Jock Jams“.

Po dosažení úspěchu se singlem Get Ready For This bylo rozhodnuto a předními členy kapely 2 Unlimited se stali Ray a Anita, kteří podepsali smlouvu na budoucí spolupráci po dobu 5 let s tím, že jejich tvorba se zaměří na tehdy velmi oblíbený hudební styl zvaný Eurodance.

GET READY!

V roce 1992 vychází jejich první studiové album Get Ready!, ze kterého pochází další tři úspěšné singly - Twilight Zone, Workaholic a The Magic Friend. Ve Velké Británii vychází album pouze s instrumentálními nahrávkami a tudíž i bez Raye a Anity na jeho přebalu.

Foto: Sven Mandel / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Anita Doth

NO LIMIT

Jako předzvěst dalšího studiového alba vychází dne 18.1.1993 nový singl s názvem No Limit, který doslova ztrhl celosvětovou 2 Unlimited mánii. No Limit dosáhl vrcholu v 35 zemích. Ve Velké Británii se singl dostal na první místo ve svém čtvrtém týdnu v žebříčku, 7. února 1993 a zůstal na vrcholu žebříčku UK Singles Chart po dobu pěti týdnů. Mimo Evropu se No Limit umístil na druhém místě v žebříčku RPM Dance/Urban v Kanadě, na sedmém místě v Austrálii, na 16. místě v Zimbabwe, na 21. místě v americkém žebříčku Billboard Hot Dance Club Play a na 40. místě na Novém Zélandu. Píseň byla oceněna zlatou deskou v Austrálii, Rakousku, Francii a Německu a platinovou deskou v Nizozemsku a Švýcarsku. Celosvětově se prodalo přes 2.500.000 ks této nahrávky.

NO LIMITS!

Druhým singlem byla nahrávka Tribal Dance, ktera sice nedosáhla takového uspěchu jako No Limit, ale jednalo se o další celosvětově velmi úspěšný hit. Krátce na to vychází samotné album No Limits!, ze kterého jsou známy další hity jako Faces, Maximum Overdrive či Let The Beat Control Your Body. Zajímavostí je, že ve Velké Británii vychází album bez Rayových rapových pasáží. Ve Francii bylo zase nutností vydat single Let The Beat Control Your Body pod pozměněným názvem a tedy i přezpívaným na Let The Bass Control Your Body, neboť slovo Beat evokuje ve Francii slovo „penis“. Album si vedlo celosvětově velice dobře a v několika zemích se stalo platinovým.

REAL THINGS

V roce 1994 vychází třetí studiové album Real Things. Toto album vychází ve Velké Británii již i s kompletními Rayovými rapovými pasážemi. Z alba jsou známy hity jako The Real Thing, No One či Here I Go a rovněž první balada vydaná jako single - Nothing Like The Rain. Album dosahuje dalšího celosvětového úspěchu.

Neshody a šarvátky

2 Unlimited jsou na vrcholu své kariéry, koncertují po celém světě a jejich pracovní nasazení a téměř nepřetržitý osobní kontakt začíná prosakovat do vzájemného vztahu mezi Anitou, Rayem i producentským duem Wilde-Coster. Stále častěji dochází k šarvátkám, kdy si Ray stěžuje na Anitiny vrtochy a náladovost a Anita na Rayův flegmatismus a nespolehlivost. Navíc dvojice diskutuje o změně hudebního žánru s producentským duem, který na naléhaní obou protagonistů neslyší. Rovněž dochází i ke stížnostem na nerovné podmínky v podílech na vyplácení odměn z obrovského množství peněz, které projekt vydělal. Nespokojenost Raye a Anity je znát i na pódiích při živých vystoupení, kde si jdou takříkajích „z cesty“ a téměř spolu vzájemně nekomunikují.

Konec jedné éry

V roce 1995 vychází první kompilační album Hits Unlimited a začíná se spekulovat o konci tohoto veleúspěšného projektu. Na albu jsou i tři novinky. Ke dvěma singlům - Do Whats Good For Me a Jump For Joy byly natočeny i videoklipy. K poslednímu singlu, vydanému v roce 1996 - Spread Your Love, již k natočení klipu nedošlo a Ray společně s Anitou oznamují, že neprodlužují smlouvu a z projektu 2 Unlimited odcházejí. V následujících letech se každý věnuje svým projektům, kdy Ray se i nadále věnuje rapu a své nahrávací společnosti X-Ray Records a Anita pracuje jako televizní hlasatelka v holandské televizi. V roce 2000 vydává Anita své sólové album Reality. Oba rovněž vystupují převážně v klubech a samostatně interpretují hity 2 Unlimited.

II

Producentské duo Wilde-Coster se ovšem nevzdává a chce navázat na předchozí úspěch svého projektu a obsazují do něj v pozměněné formě tentokrát dvě holandské zpěvačky (Romy van Ooijen a Marjon van Iwaarden). V roce 1998 vydávají v tomto obsazení album s jednoduchým názvem II. Album nese tři singly - Wanna Get Up, Edge Of Heaven a Never Surrender a ani zdaleka nedosahuje takového úspěhu jako v případě předchozí dvojice. Projekt je v roce 1999 ukončen a obě protagonistky na čas fungují nadále jako duo pod názvem TWO.

Ray a Anita opět na scéně

Po třinácti letech Ray a Anita opět společně vystupují na jednom pódiu s největšími hity 2 Unlimited na festivalu I Love the 90s v Beligii a ve stejném měsíci na oslavách holandské monarchie v Amsterdamu. Odezva ze strany diváků a fanoušků byla obrovská. Duo uskutečňuje další úspěšné koncerty a protože značku 2 Unlimited vlastní stále producenstská dvojice Wilde-Coster, vystupují pod názvem Ray & Anita. Pod tímto názvem vydávají v roce 2010 i své další singly In Da Name Of Love, lehce provokativní Still Unlimited, který se vztahuje k užívání značky 2 Unlimited a Nothing 2 Lose. V klipu k poslednímu zmíněnému singlu si zahráli i fanoušci skupiny a zároveň vyšel i jako ústřední skladba k filmu Amsterdam Heavy. V roce 2012 dochází k opětovné spolupráci s producentem De Costerem a duo znovu vystupuje a vydává pod značkou 2 Unlimited. Na živých vystoupeních představují své další nové písně - Believers, Retro Futuristic a Shotgun a začíná se mluvit i o nahrání nového alba.

Foto: Stefan Rittershaus / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Konec druhé éry

V roce 2016 dochází k informaci, že Anita ze zdravotních důvodů na čas přerušuje účast v 2 Unlimited. Do projektu se ovšem už nikdy nevrátila a byla nahrazena zpěvačkou Kim Vergouwen, která v duu působila do roku 2021. V tomto roce dochází i k třicetiletému výročí 2 Unlimited na hudební scéně. Od roku 2021 po boku Raye vystupuje zpěvačka Michèle Karamat Ali.

2 Unlimited stále žijí

Do dnešního dne existuje bezpočet alb, které obsahují největší hity této dvojice a zároveň nespočet remixů ať už neoficiálních či těch oficiálních. Za zmínku stojí remix singlu No Limit z roku 2003, který vyšel jako No Limit 2.3. V roce 2004 vyšel remix singlu Tribal Dance 2.4. V roce 2013 vyšel remix singlu Get Ready For This, který remixoval světový DJ Steve Aoki.

2 Unlimited jsou stále aktivní v pozměněné sestavě, kdy společně s Rayem vystupuje zpěvačka Michèle. Neúnavně vystupují po celém světě, kdy jejich nedávnou destinací pro uspořádání turné byla např. i Jihoafrická republika. Repertoárem jsou ovšem již pouze největší hity tohoto projektu z dob devadesátkových bez nových písní. I tak jsou stále považováni za největší taháky všech vystoupení převážně na hudebních festivalech. V České republice je můžete vidět 18.5.2024 v rámci festivalu 90s Explosion na pražském Výstavišti s ostatními devadesátkovými projekty, kde budou rovněž vyvrcholením celého programu.

Pro mnohé zůstávají 2 Unlimited oblíbeným interpretem dodnes. Ať už pro svoji svým způsobem nadčasovou hudbu, aurou, kterou oba interpreti vyzařovali či už jen z nostalgie. Na druhou stranu byla a je skupina mnohými zatracována pro svoji tuctovost, chabé texty, neoriginalitu a nebo třeba také jen pro to, že své konkurenty, kteří měly rovněž spoustu fanoušků, jednoduše převálcovali. Byli totiž „2 bez omezení“.

Zajímavosti

  • jako jedni z mála eurodancových projektů se oba protagonisté podíleli na tvorbě hudby i textů
  • Ray je přesně o půl roku starší než Anita (Ray 28.6.1971, Anita 28.12.1971)
  • oba mají surinamského otce a holandskou matku
  • Anita se opakovaně potýkala s rakovinou prsu
  • Ray se živil jako kuchař a příležitostný raper
  • Anita byla televizní hlasatelkou, zpěvačkou, skladatelkou a příležitostnou modelkou
  • největšími konkurenty jim byly - švýcarský DJ Bobo, němečtí Culture Beat a další holandské projekty Twenty 4 Seven či 2 Brothers On the 4th Floor

Anketa

Co vy a 2 Unlimited?
Znám a poslouchám dodnes
52,9 %
Znám a poslouchal/a jsem
35,9 %
Znám, ale neposlouchám
10,6 %
Neznám
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 852 čtenářů.

Použité zdroje:

https://2unlimitedlive.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/2_Unlimited

https://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Slijngaard

https://en.wikipedia.org/wiki/Anita_Doth

https://www.showbiz.cz/interpreti/2-unlimited/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz