Hlavní obsah
Cestování

Gmunden a Travenské jezero - rakouská malá perla velkých hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Gmunden - pohled na ostrovní zámek Ort

Jezdíte rádi do Alp do klidu přírody a zároveň poznávat místní architekturu, kulturu a večerní život? Hezky a pohodlně pár hodin autem? Máte už za sebou Salzburg, Hallstatt nebo Linz? Zkuste Gmunden!

Článek

Sednete v Praze do vozu a za 4 hodinky včetně přestávek, a pokud D1 dá, sedíte na břehu průzračného jezera, díváte se na rozeklané štíty Alp, vzduchem voní bratwurst a slyšíte cinkot tramvaje. Vítejte v Gmundenu.

Městečko o přibližně 13 000 obyvatelích toho má opravdu hodně co nabídnout. Rozkládá se na severní špičce Travenského jezera (Traunsee), které dále pokračuje v podobě řeky Traun až do Dunaje. Polohou je na spojnici Linze a Salzburgu přibližně v její polovině. Od dálnice spojující tato dvě města nějakých 15 kilometrů.

Centrum je velikostně odpovídající menšímu městu, dominuje náměstí s architektonicky zdařilou radnicí, kousek vedle divadlo a dále pár pěkných historických uliček a zákoutí a samozřejmě kostel, sem tam půvabná zahrádka restaurace. Z náměstí se pěknou promenádní procházkou podél jezera dostaneme asi za 20 minut k hlavnímu kulturnímu pokladu města - ostrovnímu zámku Seeschloss Ort, ke kterému pohodlně dojdeme po pěším mostě. Komu by to bylo málo, tak těsně před vstupem na most se nachází ještě na pevnině zámek Landschloss Ort.

Vykoupat se nelze, kde se nám zachce, blízko centra je malá městská pláž gratis na konci promenády naproti zámku. Voda čistá a osvěžující. Po jezeře plují v pravidelných intervalech výletní lodě, my jsme si ale kousek od centra půjčili malou loďku za 21 EUR na 45 minut, která se ovládá velmi jednoduše jako plynový sporák a vyrazili jsme na vodu sami. Jeden z nejlepších zážitků.

Za zmínku rozhodně stojí raritní tramvajová linka, která propojuje hlavní městské nádraží na západě Gmundenu s centrem a východní částí města a pokračuje dál do přilehlých vesnic. Jedna jízda na území Gmundenu stojí 2,50 EUR, ať jedete jednu, nebo třeba všechny stanice. Vzhledem k poloze našeho hotelu na kopci na východním konci města se nám spojení velmi hodilo.

Po městě se neprohání pouze tramvaje, ale také lanovky. Ano, čtete dobře. Nedaleko od centra nasednete do kabinové lanovky, která velmi tiše klouže nad okrajovou částí Gmundenu a za pár minut vás vyveze na přilehlou Zelenou horu (Grünberg) do výšky lehce pod 1000 m n. m. za cenu kolem 15 EUR jednosměrně. Dobrodruzi - a bylo jich z lanovky vidět poměrně dost - si samozřejmě mohou na vrchol došlápnout pěšky po značených cestách. My jsme šetřili síly 🙂 Na vrcholu se ještě můžete projet na bobové dráze nebo vyšlapat stezku v korunách stromů, a pak se nabízí buď sestup vícero možnostmi zpět do města nebo „si zajít si“ pár kilometrů k nádhernému horskému jezírku Laudachsee - průzračná voda, alpské vrcholky a bezvadné občerstvení ve stylové chatě.

Pokud není zrovna pěkné počasí a máme rádi shopping, zajedeme na severozápad Gmundenu do na malé město poměrně předimenzované obchodní zóny s nabídkou celého spektra marketů a obchůdků, jak je libo.

Traunsee není na rozdíl od vedlejšího většího a známějšího jezera Attersee možno objet autem. Pokud se chcete vydat na výlet kolem jezera, pak pouze po levé straně a za zmínku stojí městečka Traunkirchen a Ebensee. A co tam uvidíte? Nechte se překvapit, přeci vám neodhalím všechny krásy tohoto regionu dopředu 🙂 Vyrazte, stačí bohatě dvě, tři noci, a napište mi do diskuze, jak se vám líbilo.

Sepsáno s pomocí https://cs.wikipedia.org/wiki/Gmunden a mapy.cz .

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz