Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Granule, konzervy, nebo BARF? Možnosti krmení vašeho pejska a časté chyby ve výživě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Granule jsou všeobecně ke krmení psů doporučovány, máte ale i jiné možnosti

Z tříleté praxe v chovatelských potřebách vím, že ačkoliv mnoho majitelů psů je chová již dlouho, velmi často tápali v tom, jak pejska správně krmit a dělali úplně základní chyby. To mě přimělo k sepsání následujících informací k výživě psů.

Článek

Já sám jsem navíc odchoval dva čtyřnohé nejvěrnější lidské miláčky a vždy jsem se snažil jim dát ve výživě to nejlepší pro jejich růst, zdraví a kondici. Proto mne dnes a denně při práci s psími zákazníky velmi udivovalo, že má mnoho lidí letité zkušenosti s chovem psů, ale stále nekrmí vhodně a dělají naprosto zásadní chyby, které často vedou k tomu, že zvíře jídlo nepřijímá, že má rozhozené trávení nebo že je jednoduše obézní, případně podvyživené.

Pokusím se tedy shrnout své bohaté zkušenosti do stručného a jasného přehledu, co a jak ve výživě psů ano a co určitě ne.

Krmení granulemi

Všeobecně doporučený a nejrozšířenější způsob krmení pejska. Pokud použijete kvalitní značku a krmíte správně, není moc co namítnout. Granule nabízí jednoduchý způsob, jak dopřát pejskovi nutričně vše, co potřebuje.

Na kvalitě granulí se určitě šetřit nevyplatí. Rozhodně byste měli zapomenout na supermarketové značky známých výrobců mohutně podporovaných reklamou, která lidi přesvědčuje, že se jedná o to nejlepší. Ve skutečnosti je tomu naopak. Granule obsahují velmi málo masa, max. 10 %, a to ještě ve formě moučky, což je neidentifikovatelná nejméně kvalitní forma masa, kterou můžete pejskovi dopřát. Zbytek tvoří levná plnidla jako kukuřice, pšenice, rýže, sója, hrách nebo brambory. I tyto složky jsou v krmivu zapotřebí jako zdroj sacharidů, ale v daleko menším množství a nejlépe bez obilovin. Doporučují se zejména rýže nebo batáty jako zdroj kvalitních pomaleji se uvolňujících sacharidů.

Opravdu kvalitní granule obsahují kolem 30-40 % masa, v závislosti na použité technologii výroby. Čtěte vždy složení, a jakmile je maso psané na prvních pozicích a nejlépe ještě uvedeno, že se jedná o zpracované čerstvé maso, dá se hovořit o kvalitní značce granulí.

Typ granulí vždy přizpůsobujte stáří, velikosti rasy a aktivitě pejska. Většina značek nabízí Puppy (štěněčí), Adult (pro dospělého pejska, tedy od stáří cca 1 rok) a Senior či Light (pro starší, obézní a málo aktivní psy). Mnohdy je důležitější posoudit aktivitu a kondici psa než jen slepě jeho věk - pokud mám velmi aktivní štěně, které ještě roste, případně nasvaluje u konkrétních plemen, můžete dávat výživně bohatší štěněčí krmivo i déle než rok. Naopak pokud mám starého pejska, který je ale stále aktivní, hodně běhá a není obézní, nemusíte ještě přecházet na seniorskou variantu. Naopak pokud mám gaučovou variantu zavalitého tvaru, nasadím light krmivo mnohem dříve než ve stáří. Toto je opravdu plně v moci majitele psa, který by jej měl mít stoprocentně tzv. v oku. Obecně platí, že štěněčí granule by měly mít min. 30% bílkovin a 15% tuku, dospělácké granule kolem 20 - 25% bílkoviny a 10 - 15% tuku a seniorské či light pod 20% bílkoviny a pod 10% tuku.

Podle velikosti rasy je mnoho značek děleno na small breed (malá plemena) a medium a large breed (střední a velká plemena). Mimo rozdíly ve složení jde u nich hlavně o velikost granulí. Pes by neměl granule hltat, jejich přínos je také v prevenci zubních obtíží při pravidelném kousání.

Na všech značkách granulí je zpravidla uvedena krmná dávka. Tabulky jsou opět orientační - mějte pejska v oku a podle aktivity upravujte množství plus mínus kolem doporučené dávky. Uvědomte si, že přikrmujete jistě také pamlsky a pak by se množství krmné dávky granulí mělo o něco snížit, aby pejsek netloustnul případně nebyl zahlcen nadměrným množstvím bílkoviny, což během let vede k poškození jater nebo ledvin. Štěně krmte minimálně třikrát denně, dospělého psa a seniora stačí dvakrát. Krmení jednou denně velmi zatěžuje trávicí trakt - chtěli byste i vy dostat snídani, oběd, večeři a svačiny naráz?

Velmi častou chybou je kromě použití nekvalitních granulí také způsob krmení. Krmnou dávku je potřeba, pokud ji pejsek max. do 20 minut nesní, vzít a hodit zpět do pytle nebo neprodyšného obalu. Pokud necháte granule ležet dál, vyvanou a nejsou pro psa atraktivní. Už i v čerstvém stavu díky zpracování nejsou granule tak šťavnaté a voňavé, nezhoršujte to ještě vyvanutím. Pak začne pejsek granule odmítat a majitel to začne řešit změnou značky granulí nebo matláním granulek s konzervami, což je obojí špatně. Zaprvé granule nové značky stále leží v misce a zvětrávají a zadruhé časté střídání značek je pro psí trávení velmi nevhodné - trvá poměrně dlouho, než si pejsek přizpůsobí trávicí enzymy a mikroflóru na nové krmivo. Výsledkem bývají časté průjmy. Pokud už značku měníte, ideálně z horších granulí na lepší, vždy minimálně 14 dnů nové granule postupně namíchávejte do starých pro co nejhladší přechod a minimalizaci trávicích obtíží. Míchání granulek s konzervou neřeší příčinu, suché a mokré krmení se jinak tráví, takže je to pro pejska zátěž a zvykne si na lepší chuť a budete opatlávat celý život a zpravidla se už nepovede vrátit pejska pouze na suché granule. Střídání druhů mas v rámci jedné značky je v pořádku a pejsek bude mít stravu pestřejší.

Použití klasických extrudovaných granulí versus granulí lisovaných za studena je věcí spornou a vždy záleží hlavně na tom, co pejskovi lépe prospívá. Výhodou granulí lisovaných zastudena je větší kvalita a lepší stravitelnost, nevýhodou je menší vychucenost a některým pejskům prostě nechutnají. Pokud se rozhodnete používat studený lis, dbejte opět na kvalitu použitého masa, čerstvé je nejlepší.

Krmení mokrou stravou

Konzervy nebo vaničky jsou z hlediska složení, výživy a zpracování kvalitnější a pro psy je tato strava atraktivnější. Nicméně z finančního hlediska bych doporučil takto krmit jen opravdu malé pejsky, protože takto sestavená denní krmná dávka stojí mnohem více než odpovídající dávka granulí. Také je potřeba dbát na zvýšenou dentální hygienu, pejsek nemá pořádně co kousat a hrozí zvýšená tvorba plaku, kamene nebo kazu. Pro účely dentální hygieny zoubky čistěte a dávejte tvrdé hračky nebo pamlsky k okusu. Ověřená a výborná je také řasa kelpa, přidává se do krmení.

BARF

Moderní termín a trendy stravovací styl pro vašeho psího mazlíčka. Jedná se o krmení syrovou stravou, kterou doma sami připravujete, případně kupujete v čerstvém nebo mraženém stavu. Cenově je opět dražší než krmení granulemi, a pokud nepoužíváte předpřipravené nutričně vyvážené směsi od výrobce a barfujete sami, chce to opravdu pokročilou znalost a věnovat se tomu na maximum, jinak hrozí nedostatečná výživa pejska a problémy s tím spojené. Značná je také časová a logistická náročnost - kde pořád brát maso a další živočišné produkty, skladování, trvanlivost apod. BARF kalkulačky na výpočet krmné dávky, co jsou běžně na na internetu, také nejsou samospásné a musíte mít prostě přehled. Nejedná se tedy o konvenční a rozšířený způsob krmení.

Veganská strava

Opět moderní způsob stravování a samozřejmě zcela nevhodný. Pes je prostě od přírody masožravec a s tím nikdo nic neudělá. Má tomu uzpůsobené zuby, délku střeva, trávicí enzymy a metabolické pochody, takže pes bez masa je jako králík bez sena. Důrazně nedoporučuji a páníčkům veganům vzkazuji, ať si zdraví na své rozhodnutí ničí sami a psovi dopřejí to, co má mít.

Pamlsky

Dbejte na přiměřené množství a nepřekrmujte. Opět sledujte kvalitu a množství masa versus levná plnidla. O lidském jídle od stolu není třeba se rozepisovat - jasné NE. U nepřezubených štěňat dávejte pozor, aby nedostávaly tvrdé pamlsky (platí i pro hračky, prostě cokoliv, do pejsek dává do tlamy). Pokud se nedají aspoň trochu ohnout nebo zmačknout, mohly by šťěňátku způsobit poškození mléčného chrupu, dásně i funkčnosti trvalého chrupu.

Anketa

Jakou stravou krmíte svého pejska?
Granulemi
22,5 %
Mokrou stravou
1,3 %
Kombinací granule a mokrá strava
52,1 %
Barfem nebo vařenou domácí stravou
22,5 %
Vegansky
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Pomohl vám v něčem tento článek? Co jste dělali špatně? Co se naopak osvědčuje ve výživě psích miláčků vám? Máte kvalitní a ověřené tipy? Podělte se o ně bez diskuze do diskuze, předem děkuji.

Zdroje:

Vlastní letité zkušenosti a poznatky teoretické i praktické

https://www.richbarf.cz/co-je-barf/

https://krmeni.cz/serial-spravne-krmeni-5-granule-konzervy-nebo-domaci-strava

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz