Hlavní obsah
Cestování

I na Zanzibaru místní sbírají houby. Jen na ně nechodí do lesa s košíkem.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mořské houby jsou skvělým pomocníkem při osobní hygieně.

Říkáte si, co na Zanzibaru roste za houby a kde se tam houbaří? Inu, rostou, rostou! Ale ve vodě. Jde totiž o mořské houby z říše živočichů.

Článek

Zanzibar je autonomní ostrov v Indickém oceánu náležící Tanzanii. V důsledku klimatických změn stoupla teplota okolního oceánu o dva až tři stupně a dosavadní pěstování mořských řas bere za své - řasy za vyšších teplot hnijí a rozkládají se. Místní se ale dokázali adaptovat na změny a přešli na ,,chov,, mořských hub, kterým vyšší teplota naopak vyhovuje. Zároveň se tak snížil tlak na potřebu rybolovu a zvýšila se ochrana pestrosti mořské fauny a flóry.

Šikovné zvířátko

Mořská houba je bezobratlý mnohobuněčný primitivní živočich. Žije celý dospělý život přisedle, pouze larvy jsou pohyblivé do doby, než najdou vhodný podklad, kde se natrvalo usadí. Vyznačuje se asymetrickým tvarem - každý jednotlivý exemplář vypadá jinak.

V mořském ekosystému hrají houby zásadní roli filtrátorů. Pro představu - houba o váze 1 kg přefiltruje až 24 tisíc litrů mořské vody za den. Houby taktéž obohacují okolní vodu o důležité minerály, např. křemík, který kontroluje uhlíkový cyklus a zpomaluje skleníkový efekt. Houby tohoto minerálu vyprodukují až pětinu celkového množství. Uvolňují do okolí také tuky a aminokyseliny, které slouží jako potrava pro plankton, který je zásadním primárním článkem v potravním řetězci mořských živočichů.

Výnosné zaměstnání a spása chudých žen

Chovu a následnému zpracování mořských hub se na Zanzibaru věnují ženy ze sociálně slabších poměrů. Práci si chválí - byly by jinak bez zaměstnání, navíc oproti pěstování řas vydělají až pětkrát více.

Nejedná ale o práci snadnou. Sběračky musí podstoupit roční kurz ohledně kultivace moří, ale hlavně se musí naučit plavat a potápět. Většina z nich neuměla před sběrem hub plavat, protože mají obecně v povaze posvátný strach z oceánů. Každodenní proces zahrnuje dopolední čtyřhodinovou péči o houby, zejména čištění, a následný sběr. Houba je tvor velmi senzitivní a bez pravidelné péče by brzy uhynul. Odpoledne se houby již na souši třídí, prodávají nebo se chystají na distribuci do celého světa.

Houbový byznys má ještě další důležitý aspekt. Ve společnosti, kde stále výrazně dominují muži, zlepšuje postavení žen, zvyšuje jejich nezávislost a sebevědomí a výrazně tak přispívá k genderové rovnováze.

Využití hub

Pokud byste si mořskou houbu zakoupili, získali byste buď pěkný suvenýr, nebo hlavně skvělou pomůcku osobní hygieny. Houba slouží jako přírodní mycí žínka s vysokou savostí a mycí schopností a při mytí dodává vaší kůži velké množství minerálů. Používá se také jako náhrada menstruačních tampónů.

Využívání mořských hub je tak krásným příkladem prospěšné činnosti s pozitivním dopadem do mnoha sfér, ať už je to úspěšná adaptace při změně podmínek, stabilizace a ochrana ekosystémů ruku v ruce s udržitelným rozvojem či zlepšení ekonomické a sociální situace místních žen.

Anketa

Byli jste už někdy na Zanzibaru?
Ano.
10,2 %
Ne, ale do budoucna se tam podívám.
16,3 %
Ne a nemám to v plánu.
73,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 49 čtenářů.

Zdroje:

Týdeník Květy č. 43/ 2023

https://www.kondice.cz/vedomy-zivot/na-houby-na-zanzibar-chude-zeny-tam-zivi-morske-houbareni.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz