Hlavní obsah
Jídlo a pití

Uvařte si jedinečné pravé Krkonošské kyselo z vlastního jednoduchého kvásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Chuť chlebového kvasu se skvěle snoubí s houbami, bramborami a vejci.

Pocházím z Podjizeří, ale už odmala nám doma vonělo pravé podkrkonošské kyselo. Jak na něj se dočtete v následujícím receptu. A už nikdy nemusíte konzumovat všemožné nemožné náhražky, nebo dokonce kysela z kysaného zelí, nebo s přidanou smetanou!

Článek

Kdo neznáte kyselo, vězte, že se jedná o velmi hutnou polévku připravovanou z chlebového kvasu. Kvas je přirozeně nakyslý, odtud název kyselo. Jednalo se o tradiční sytivé jídlo chudých krkonošských horalů, neboť suroviny byly levné a vždy k dispozici.

Pokud přijdete do restaurace a donesou vám kyselo, kde bude plavat kysané zelí, nejedná se o kyselo, ale o valašskou kyselicu! Kyselo není pokrm pro každého, ale kdo má na něj buňky, ocení originální skvělou chuť a bude se k němu celý život vracet.

Ženy také ocení výživovou hodnotu pokrmu, kdy kvásek nabitý vitamíny skupiny B krásně vyhlazuje, čistí a rozjasňuje pleť.

Ačkoliv respektuji ke každému jídlu různé postupy různých lidí, níže najdete recept na pravé krkonošské kyselo, který se u nás v rodině dědil z generace na generaci a jeho krkonošský punc je mnohonásobně ověřen.

RECEPT NA PRAVÉ KRKONOŠSKÉ KYSELO (4 osoby)

Suroviny na kvásek:

3 vrchovaté lžíce žitné nebo chlebové mouky

6 lžic vody

Ostatní suroviny:

1,5 litru vody

4 velké brambory

2 hrsti hub čerstvých krájených, nebo 1 hrst hub sušených, nebo 1 pytlíček hub mražených

4 vejce

svazek čerstvé pažitky nebo hrst sušené

sůl a kmín dle chuti

máslo, sádlo na smažení

  • příprava kvásku

Žitnou mouku na kvásek dáme do mísy. Tři vrchovaté lžíce přelijeme dvojnásobným množstvím vody. Další den dolijeme poloviční množství vody, další den zase trochu vody… Stačí ale jen 24 hodin a kvásek „ožije a vyskočí“. Mě se osvědčilo nechat tvořit kvásek alespoň dva dny. Pokud směs ochutnáte a cítíte palčivou kyselost na jazyku, je zaděláno.

  • příprava kysela

Připravený kvásek, resp. kváskovou vodu, dobře rozkvedláme s asi 1,5 litrem vody. Osolíme, okmínujeme a vaříme na mírném plamenu cca 30 minut (kvůli houbám), dokud nezhoustne a nebude se lesknout. Když máme čerstvé houby, tak je vaříme společně s kváskem. Stejně tak sušené, které předem namočíme. Když máme mražené houby, podusíme je zvlášť na sádle cca 20 minut a přidáme je do kysela, až když bude hotové (nejvhodnější jsou lesní houby, z žampionů to není ono).

Mezitím si usmažíme 4 vejce na másle na styl míchaných a posypeme je pažitkou. Bokem si uvaříme 4 velké brambory na loupačku (vaříme cca 15-20 min).

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme do kysela. Poté v něm rozkvedláme vaječnou směs a můžeme podávat jako hutnou, výživnou a výtečnou podzimní a zimní polévku. Stejně jako u omáček platí, že druhý den je kyselo ještě lepší!

Pozor! Do kysela se nikdy nepřidává kysané zelí nebo smetana, ať vám kdokoliv bude tvrdit cokoliv!

Anketa

Jedli jste už někdy pravé krkonošské kyselo?
Ano, pravidelně vařím / jím, moc mi chutná
60,5 %
Ano, jednou a chystám se zas
9,3 %
Ano, ale nezaujalo mne
2,7 %
Ne, ale chystám se uvařit / ochutnat
22,4 %
Ne a zkusit toto jídlo mne neláká
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 526 čtenářů.

Dobrou chuť! A napište mi, pokud znáte nebo pokud jste zkusili uvařit, jak vám chutnalo!

Zdroj:

Rodinný recept po mé mamince

https://fresh.iprima.cz/kyselo-babicky-mici

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz