Hlavní obsah
Aktuální dění

Když psychiatr skončí na psychiatrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Českem opět po delší pauze hýbe kauza psychiatra Jana Cimického, obžalovaného za znásilnění a sexuální obtěžování mnoha žen. Lékař se měl dle zprávy deníku Blesk z 21.10. předávkovat léky, zprávu následně šířila snad všechna média.

Článek

Kauzu Jan Cimický sleduji s velkým zaujetím již od začátku. Na počátku informace hodna Velkého třesku, následně ticho, po nějaké době rehabilitace tématu s informacemi o zahájení trestního řízení, pak opět ticho a v aktuálních dnech další zlom v podobě hospitalizace lékaře po údajném předávkování léky a nyní následný převoz na psychiatrické oddělení.

Pokud by někdo náhodou nevěděl, o co se jedná, lékař Jan Cimický byl obviněn před časem před udílením státních vyznamenání zpěvačkou Janou Fabiánovou, že ji před lety sexuálně napadl a vyznamenání mu tak rozhodně nepřísluší. Následně se přidala moderátorka Martina Hynková Vrbová s podobnou zkušeností a postupně se kauza rozrostla o další dívky a ženy, které měly bohužel taktéž podobnou zkušenost.

Celá věc mě donutila zamyslet se nad dvěma úslovími: Karma je zdarma a Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Pokud je lékař skutečně vinen (platí samozřejmě presumpce neviny, ale dovolím si spekulovat, že je, protože pokud kauzu sledujete a máte k ní veškeré informace, tak zde je pravděpodobnost viny rovna téměř stovce procent), tak je v dnešní složité a mnohdy nespravedlivé době velmi očistné zjišťovat, že tato úsloví platí a spravedlnost existuje. Dle mého osobního názoru se domnívám, že za svoje činy lékař nyní místo klidného důchodu požívá zasloužený trest a to pádnější, než aby seděl někde ve vyhřáté komůrce ve vězení obklopen veškerým vězeňským komfortem.

Bohužel mnoho dalších podobných kauz, o kterých ani nevíme, někde dřímá a většina z nich se ani nedostane na povrch nebo bude trvat nějakou dobu, než se nějaká zase objeví. A zde bych se chtěl na chvíli zastavit.

Při každé podobné kauze rezonují dvě věci. Proč se oběti ozvaly pozdě a zdali si to nevymyslely, aby se nezviditelnily. Pro mne osobně je naprosto nepochopitelné, při všech informacích nejen k této kauze, že se ještě stále najde tolik lidí, kteří se podivují nad opožděnou reakcí obětí, nebo které napadne, že se někdo chce zviditelnit. Naopak je pro mne velmi pochopitelné, proč se oběti často neozvou nebo se ozvou až pozdě. Primární šok po spáchání takového činu, strach z odsouzení, strach, že mi nikdo nebude věřit a proč asi, když pak mnoho lidí opravdu nevěří, strach, že nemám šanci proti renomovanému lékaři, který má prsty bůhvíkde. Přirozená snaha mozku vytěsnit a zapomenout to špatné a jít dál. Pro mne naprosto pochopitelné důvody. Ale stejně se značná část společnosti stále diví a oběti odsuzuje za to, že se neozvaly dříve, nejlépe hned.

A spekulace, že se chce oběť zviditelnit, ať už je to člověk neveřejný nebo třeba zpěvačka? Myslí si opravdu někdo, že nějaká osoba by si zcela vymyslela, že ji renomovaný lékař znásilnil, aby se zviditelnila? Že zpěvačka, která u nás není až tak známá, si po návratu z Ameriky třeba řekne, že potřebuje nějaké promo, nějaký marketing, na toho Cimického má stejně pifku, tak co, obviní ho ze znásilnění a má publicitu zaručenou? Opravdu si někdo myslí, že by tohoto byl někdo schopen? A co ty další anonymní oběti? Ty se zviditelňují jak? Dochází vůbec mnoha lidem, že další viktimizace oběti je dvojnásobná újma a že to pro daného člověka může skončit katastrofou a viník se bude někde pochechtávat, jak všemu unikl?

Nesuďte prosím nikdy dopředu a dokud není případ vyřešen, zkuste už nikdy nepomýšlet na to, proč se někdo ozval pozdě a že si to třeba vymyslel, aby se zviditelnil. Kdyby lidi smýšleli jinak, pak by třeba oběti hlásily trestný čin včas a bez obav, že budou nařčené ze zviditelnění.

Pro mne konkrétně v této kauze jsou zpěvačka Jana Fabiánová, moderátorka Martina Hynková Vrbová a další oběti Jana Cimického silné statečné ženy, které zasluhují soucit a velký respekt a měly by jít příkladem dalším obětem, které se třeba někde nyní bojí promluvit. Je skvělé, že spravedlnost i po tolika letech a kotrmelcích vyhrává.

Anketa

Odsuzovali jste hned ze začátku zpěvačku Janu Fabianovou ohledně pozdního nahlášení znásilnění nebo že by si celou věc vymyslela, aby se zviditelnila?
Ano
0 %
Ne
95,5 %
Neměl / a jsem na to jednoznačný pohled
4,5 %
Nevím, kauzu jsem doteď nezaznamenal / a
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-obzalovaneho-psychiatra-cimickeho-privezli-v-bezvedomi-na-aro-40447874

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-obzalobu-cimickeho-ze-znasilneni-a-vydirani-zacne-soud-projednavat-v-listopadu-40444490#utm_content=ribbonnews&utm_term=Cimick%C3%BD%20Fabianov%C3%A1&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://zeny.iprima.cz/chtela-jsem-promluvit-uz-pred-lety-rika-fabianova-o-kauze-s-cimickym-co-ji-odradilo-230027

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-promluvte-vyzyva-pripadne-dalsi-obeti-cimickeho-zpevacka-fabianova-40415911

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz