Hlavní obsah
Jídlo a pití

Konfitovaná kachna k nedělnímu obědu je delikatesa téměř bez práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jedna větší kachna nakrmí i 4 osoby.

Přemýšlíte, co udělat k nedělnímu obědu a nemáte nápad? Inspirujte se osvědčeným receptem na opravdu lahodnou a důstojnou nedělní hostinu.

Článek

KONFITOVANÁ KACHNA

Suroviny:

1 mladá kachna chlazená nebo mražená bez drobů

sůl, pepř, kmín

Postup:

  1. Mraženou kachnu necháme rozmrazit přes noc v lednici. Rychlejší rozmrazení by bylo na škodu kvalitě masa. Chlazenou vyndáme alespoň půlhodinku před konfitováním z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
  2. Nastavíme troubu (horní a spodní ohřev) na 120 stupňů.
  3. Kachnu omyjeme zvenku i zevnitř a důkladně vysušíme zvenku a necháme okapat. Celou ji řádně prosolíme a prokmínujeme.
  4. Kachnu vložíme do pekáče, který ji těsně obemkne, zakryjeme víkem a konfitujeme cca. 6 hodin při teplotě 120 stupňů. Troubu během konfitování neotevíráme. Kachna začne postupně ,,plakat,, a ke konci konfitování bude téměř celá ponořená ve vlastním výpeku. Dlouhé hodiny koupaná kachna na nižší stupeň si zachová šťavnaté křehké masíčko.
  5. Zvyšte teplotu na 200 stupňů. Vyndejte pekáč, slijte veškerý výpek do vhodné nádoby a kachnu bez víka dopečte dozlatova cca 20 minut.
  6. Kachnu naporcujte a podávejte s vaší oblíbenou přílohou. Já k ní dělám dušené hlávkové bílé nebo červené zelí a brambory, bramborový knedlík nebo německé špecle.

Tip:

Výpek se po vychladnutí přetvoří na vrchní vrstvu sádla a spodní netučnou želatinu. Doporučuji ponechat zbytky masa a společně se sádlem a želatinou si udělat sklenici masa ve vlastní šťávě - na čerstvém chlebu je to luxusní záležitost.

Skelet a další kosti nevyhazujte a udělejte si parádní vývar.

Anketa

Už jste ochutnali konfitovanou kachnu?
Ano, již minimálně jednou jsem ji pekl/a.
40 %
Ano, v restauraci nebo na návštěvě.
20 %
Ne, ale mám to v plánu.
0 %
Ne a jíst to nebudu.
40 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Zdroj:

Vlastní recept inspirovaný zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz