Článek
KONFITOVANÁ KACHNA
Suroviny:
1 mladá kachna chlazená nebo mražená bez drobů
sůl, pepř, kmín
Postup:
- Mraženou kachnu necháme rozmrazit přes noc v lednici. Rychlejší rozmrazení by bylo na škodu kvalitě masa. Chlazenou vyndáme alespoň půlhodinku před konfitováním z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
- Nastavíme troubu (horní a spodní ohřev) na 120 stupňů.
- Kachnu omyjeme zvenku i zevnitř a důkladně vysušíme zvenku a necháme okapat. Celou ji řádně prosolíme a prokmínujeme.
- Kachnu vložíme do pekáče, který ji těsně obemkne, zakryjeme víkem a konfitujeme cca. 6 hodin při teplotě 120 stupňů. Troubu během konfitování neotevíráme. Kachna začne postupně ,,plakat,, a ke konci konfitování bude téměř celá ponořená ve vlastním výpeku. Dlouhé hodiny koupaná kachna na nižší stupeň si zachová šťavnaté křehké masíčko.
- Zvyšte teplotu na 200 stupňů. Vyndejte pekáč, slijte veškerý výpek do vhodné nádoby a kachnu bez víka dopečte dozlatova cca 20 minut.
- Kachnu naporcujte a podávejte s vaší oblíbenou přílohou. Já k ní dělám dušené hlávkové bílé nebo červené zelí a brambory, bramborový knedlík nebo německé špecle.
Tip:
Výpek se po vychladnutí přetvoří na vrchní vrstvu sádla a spodní netučnou želatinu. Doporučuji ponechat zbytky masa a společně se sádlem a želatinou si udělat sklenici masa ve vlastní šťávě - na čerstvém chlebu je to luxusní záležitost.
Skelet a další kosti nevyhazujte a udělejte si parádní vývar.
Anketa
Zdroj:
Vlastní recept inspirovaný zde.