Hlavní obsah
Jídlo a pití

Konzumujte výhonky mladého jehličí ze smrku nebo borovice. Je zdravé, chutné, dostupné a zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Kroutíte hlavou, co je to za nápad jíst jehličí? Tak až půjdete v jarním období kolem smrku, ulomte si čerstvý zelený výhonek a ochutnejte. Příjemná citronová chuť vás možná přesvědčí, že to stojí za to. Za uměle pěstované fádní saláty už neutrácím.

Článek

Co dobrého najdeme v jehličí

Čerstvé jehličí smrku obsahuje kolem 60 mg vitamínu C na 100 gramů, což je téměř celá doporučená denní dávka. Dále pak betakaroten, prospěšný třeba našim očím nebo ochraně pokožky a sliznic. Velké množství chlorofylu, který má detoxikační a antioxidační účinky a také dezinfikuje naše ústa. Z minerálů vápník, hořčík nebo mangan. Jehličí velmi účinně čistí krev, pomáhá při bolavých kloubech a je prospěšné našim plicím. Naopak nenajdeme v něm žádná hnojiva, pesticidy nebo dusičnany používané při pěstování konvenční zeleniny.

Jak můžeme jehličí využít

Uplatní se dobře jak v gastronomii, tak i v domácí kosmetice.

Nejjednodušší je nijak jej nezpracovávat a použít jej na salát s vaší oblíbenou zálivkou. Dále pak popíjíme čaj z jehličí, vyrobíme si sirup, dochutíme cukr nebo svaříme džem, přidáme jehličí do jablečného octa nebo nahradíme bylinky a získáme smrkové nebo borovicové máslo. I domácí zmrzlina s touto přidanou surovinou je dobrůtka! Vhodné je také přihodit jej do horké vody k inhalaci při rýmě a nachlazení.

Recepty najdete třeba pod článkem v odkazech na zdroje informací nebo jsou také ve videopodobě na youtube.

V kosmetice jej můžeme použít do koupele, na výrobu masážního oleje a revmatických mastí nebo třeba do domácího odličovače. Výborně se uplatňuje jako kloktadlo při bolesti v krku, u zánětů dutiny ústní nebo jako prevence zubního kazu a zápachu z úst.

Foto: Pixabay.com

Nejzdravější a nejchutnější jsou mladé šťavnaté světlezelené letošní přírůstky.

Nejen zelí na kurděje

Užívání jehličí má doložené kořeny hluboko v historii. V novodobé historii mořeplavci nebo průzkumníci neznámých území pevninských neužívali jen kysané zelí jakožto prevenci proti kurdějím (záněty, křivice a vypadávání zubů při dlouhodobém nedostatku vitamínu C), ale inspirovali se třeba u Indiánů a jedli jehličí nebo popíjeli jehličnaté čaje. Přidávalo se také při výrobě piva, které se popíjelo při zaoceánských plavbách.

Máte s konzumací nebo v péči o tělo již s jehličím zkušenost a užíváte jej jinak, než je uvedeno v článku? Podělte se o svoje recepty do diskuse, děkuji.

Anketa

Už jste vyzkoušeli, jak jehličí chutná nebo pečuje o tělo?
Ano, jehličí užívám pravidelně
12,5 %
Ano, občas jej užívám nebo zkusil / a jsem
25 %
Ne, ale určitě vyzkouším
62,5 %
Ne a nemám v plánu vyzkoušet
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.salveo.cz/blog/2021/05/38-mlade-smrkove-vyhonky-a-jejich-vyuzit

https://primanapady.cz/clanek-30189-kdyz-zavoni-jehlici-vite-k-cemu-je-dobre-smrkove-jehlici

Časopis Květy, číslo 12, rok 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz