Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Minisérie o chovu zakrslých králíčků: Výživa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Před lety jsem propadl chovu zakrslých králíčků, je to moje srdcová záležitost a rád bych se s vámi podělil o svoje znalosti a zkušenosti z jejich chovu a přilákal tak nové nadšence. V prvním díle minisérie se tedy podíváme na výživu těchto králíčků.

Článek

Internet je plný informací, více či méně relevantních a často i protichůdných a nezkušený majitel zvířátka se v nich snadno ztratí. Proč právě tento článek by měl být výjimkou? Jednak pracuji mnoho let v oboru chovatelství, několik let mi králíčci běhají také doma a prostudoval jsem snad veškerou dostupnou tištěnou i internetovou literaturu na králičí téma. Mohu tak zodpovědně vytvořit ze všech těchto zdrojů relevantní přehled informací. Pouze správně živený králíček prospívá a je zdravý a bude tak vaším spokojeným parťákem.

Základ stravy tvoří vždy kvalitní seno. Králík jej společně s čerstvou vodou musí mít neustále k dispozici. Vybírejte seno na pohled čerstvé, suché, voňavé, a pokud možno bezprašné, buď čisté, nebo s příměsí nejrůznějších sušených bylinek nebo zeleniny. Králíček by měl za den zkonzumovat množství sena odpovídající přibližně snopu jeho velikosti. Žvýkáním sena si králíček obrušuje stoličky a také podporuje pohyb potravy v trávicím traktu díky obsažené vláknině. Nemějte obavy, pokud králíček seno chroupe nepřetržitě celý den, je to v pořádku – králíčci jedí až 70krát denně a pouze po seně nepřiberou. Ne každý králíček přijme každé seno, pokud tedy vidíte, že některé seno mu nechutná, dopřejte mu co nejdříve jiné. Doporučuje se králíčkovi seno prostřídávat - krmit jak tenkovláknými, tak silnějšími seny, aby si králíček obrušoval stoličky s maximální efektivitou. Lidé mnohdy vybírají seno nejvíce zelené. Zelené ale neznamená nejvhodnější. Z větší části je vhodnější seno, které může barvou trochu připomínat slámu. V takovém seně totiž není tolik sacharidů a je bohatější na vlákninu. Nejkvalitnější, ale také nejdražší jsou sena z bojínku lučního, určitě jej jednou za čas zařaďte do krmného plánu.

K senu je vhodné podávat doplňky stravy ve formě různých bylin a zeleniny, omezeně ovoce a také králičí granule nebo směsi. Seno by mělo tvořit cca 80 % stravy králíčka, bylinky a zelenina 15 % a granule nebo směsi pouze kolem 5 %. V praxi to odpovídá hrsti nebo polévkové lžíci granulí a třem hrstkám bylinek a zeleniny. Zde lidé často chybují v množství a také celý den plné misky v mnoha zverimexech jsou špatně. Občas podávejte také směsi slisované do tyčinek – králíček si potřebuje ohlodávat řezáky, aby mu nepřerůstaly a spolu s různými materiály na hlodání (dřevo, větvičky, různé hračky) jsou tyčinky dobrou volbou. Tyčinky vybírejte pokud možno bezobilné.

Granule a směsi vybírejte kvalitní, s minimem nebo žádný obsahem obilovin. Pokud není králíček vybíravý, kupujte směsi granulí namíchané s různými bylinkami a zeleninou, jinak jsou vhodnější pouze granule, kde si králíček nemůže vybírat a dostane tak do sebe potřebné množství živin. Můžete podávat jednou denně nebo rozdělené do dvou dávek. Kvalitní krmivo poznáte i tak, že obsahuje max. 15 % bílkovin a min. 20 % vlákniny pro dospělého králíčka, mládě naopak potřebuje juniorní granule s vyšším obsahem bílkovin a vápníku.

Ne všechny bylinky a zelenina jsou pro králíčka vhodné. Já osobně mám prověřený a v praxi otestovaný zdroj informací na www.zakrslykralicek.cz, kde je vyčerpávající přehled bylin, keřů a stromů a všech jejich částí vhodných či nevhodných pro králíčky.

V prvních měsících života vašeho králíčka je nutné podávat veškerou stravu sušenou a je vhodné podávat sušenou stravu i po zbytek života Vašeho mazlíčka. Zakrslí králíci mají mnohem citlivější trávení než králíci chovaní na maso. Zejména vodnatá zelenina a ovoce mohou králíka nadýmat nebo způsobit přemnožení kokcidií v trávicím traktu. Podávání tvrdého pečiva se u zakrslých králíků nedoporučuje.

Speciální kapitolou jsou králičí pamlsky. Určitě je můžete do stravy vašeho mazlíčka zařadit, jsou vhodnou odměnou nebo prostředkem jak se s králíčkem sbližovat, nicméně je potřeba dbát na jejich kvalitu a množství. Hlídejte si zejména obsah obilovin – takové pamlsky králíčkovi velmi chutnají, ale vzhledem ke kalorické hodnotě jich doporučujeme podávat maximálně pár kousků denně. Lepší je podávat pamlsek vždy v podobný čas každý den a ne během celého dne, mohlo by se stát, že králíček omezí při pravidelné dodávce pamlsků konzumaci sena, jelikož pamlsky mu prostě víc chutnají.

Pokud máte králíčka doma a máte své zkušenosti, které by doplnily výše uvedené informace nebo máte nějaký dotaz, napište mi prosím do diskuze pod článek, děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz