Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Minisérie o chovu zakrslých králíčků: Ubytování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Před lety jsem propadl chovu zakrslých králíčků, je to moje srdcová záležitost a rád bych se s vámi podělil o svoje znalosti a zkušenosti z jejich chovu a přilákal tak nové nadšence. V druhém díle minisérie se podíváme na ubytování králíčků.

Článek

Internet je plný informací, více či méně relevantních a často i protichůdných a nezkušený majitel zvířátka se v nich snadno ztratí. Proč právě tento článek by měl být výjimkou? Jednak pracuji mnoho let v oboru chovatelství, několik let mi králíčci běhají také doma a prostudoval jsem snad veškerou dostupnou tištěnou i internetovou literaturu na králičí téma. Mohu tak zodpovědně vytvořit ze všech těchto zdrojů relevantní přehled informací. Pouze správně ubytovaný králíček prospívá a bude tak vaším spokojeným parťákem.

Nejběžnějším ubytováním pro králíčka je dostatečně velká klec. Minimální doporučený rozměr klece je 120 cm na délku, případně 100 cm, pokud bude králíček často volně puštěný, ale k tomu se ještě dostaneme dále. Na trhu najdete klece s vrchním a bočním otevíráním, mě osobně se osvědčilo otevírání horní - manipulace probíhá nad klecí a nedochází tak k nepořádku kolem klece.

Můžeme také pořídit speciální králikárny pro zakrslé králíčky. Jsou sice dražší, ale zpravidla poskytují mnohem více prostoru díky dvěma patrům, jejich provedení je často s převahou dřeva, takže vypadají lépe než většina klecí.

Klec či králíkárnu umístěte na co nejklidnější místo v domácnosti s co nejmenším denním provozem a pokud možno jí dále nestěhujte - králíček je teritoriální zvíře a jakmile si jednou zvykne na svůj prostor, nemá rád velké změny. Někteří králíčci se však naučí změny přijmout, pokud jsou od mala trénovaní - typický příklad je pravidelný odjezd rodiny na víkend na chalupu, kde má králíček svůj další prostor.

Další možnost je chov v ohrádkách - výhodou je mnohem větší prostor, kde se může králíček pohybovat, možnost ohrádku kreativně sestavit do různých tvarů a velikostí prostoru. Nevýhodou může být větší nepořádek a častější potřeba úklidu. Je potřeba také myslet na dostatečnou výšku ohrádek - králík je zdatný skokan a s nižší ohrádkou si hravě poradí.

Poslední variantou pro králíčka asi nejlepší je volný chov - pokud máte doma extra místnost pouze pro králíčka. V takovém případě není nutné pořizovat ani klec ani ohrádku a veškerá výbava může být volně v místnosti.

Králíka můžeme chovat i ve venkovních prostorách ideálně v rozměrné králíkárně, je však potřeba ohlídat přes léto možnost úkrytu před sluncem a v zimě naopak ochránit králíčka před mrazem a studeným větrem. Také je potřeba jej venku pravidelně navštěvovat a věnovat mu dostatek času. Pokud se králíčkovi dostatečně nevěnujeme, může časem polozdivočet a přestane být přítulným mazlíčkem, kterému nebude lidská společnost vyhovovat.

Ať už zvolíte jakoukoliv možnost, vždy platí, že čím více má králíček volného pohybu, tím lépe. Na rozdíl třeba od morčete nebo křečka se nejedná o klecové zvíře, doporučená minimální doba volného pohybu je 4 hodiny denně, ovšem čím více tím lépe a ideální variantou je volný chov. Já osobně chovám králíčka ve velké kleci, která je přes den neustále otevřená, ať jsem doma či nikoliv a zavírám jej pouze na noc - králíček je i noční tvor a v případě větší aktivity dokáže probudit člověka i do vedlejší místnosti.

Nezapomeňte na pokrytí podlahy neklouzavým materiálem, např. chemicky neošetřený koberec na co největší ploše. Na dlažbě, linoleu nebo plovoucí podlaze to králíčkům velmi klouže a pořádně se neproběhnou.

Jakmile má králíček možnost běhat volně po místnosti, je nutné ji zabezpečit tak, aby králíček „neubližoval“ jí a také aby on sám měl bezpečné prostředí. Základem je schovat veškeré kabely, pozor také na pokojové rostliny - mnoho z nich jsou pro králíčka jedovaté. Někteří králíčci rádi ohlodávají dřevěný nábytek, obecně je potřeba ochránit vše co potřebujete před případným okusem. Králíčci hlodají nejen dřevo, ale i ostatní materiály – je to u nich velmi individuální a je potřeba odpozorovat, co zrovna vašemu mazlíčkovi chutná. Určitě je dobré se zaměřit také na různé menší prostory a skuliny, kde by mohl králíček uvíznout a zabezpečit je. Díky zhoršené vnímavosti hloubky je také dobré vystlat některá místa např. vedle gauče apod., aby králíček, pokud bude spokojeně lítat bez koordinace pohybu nespadl z větší hloubky na tvrdé. Samozřejmostí je z prostoru odstranit ostré předměty.

Ruku v ruce s ubytováním králíčka jde výbava příbytku a péče o něj - o tom bude pojednávat další díl králičí minisérie.

Pokud máte králíčka doma a máte své zkušenosti, které by doplnily výše uvedené informace nebo máte nějaký dotaz, napište mi prosím do diskuze pod článek, děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz