Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Minisérie o chovu zakrslých králíčků: Výbava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Před lety jsem propadl chovu zakrslých králíčků, je to moje srdcová záležitost a rád bych se s vámi podělil o svoje znalosti a zkušenosti z jejich chovu a přilákal tak nové nadšence. V třetím díle minisérie se podíváme na králičí výbavu.

Článek

Internet je plný informací, více či méně relevantních a často i protichůdných a nezkušený majitel zvířátka se v nich snadno ztratí. Proč právě tento článek by měl být výjimkou? Jednak pracuji mnoho let v oboru chovatelství, několik let mi králíčci běhají také doma a prostudoval jsem snad veškerou dostupnou tištěnou i internetovou literaturu na králičí téma. Mohu tak zodpovědně vytvořit ze všech těchto zdrojů relevantní přehled informací. Pouze správně vybavený králíček prospívá a bude tak vaším spokojeným parťákem.

Ať už chováte králíčka v kleci, ohrádce nebo kompletně na volno - viz předchozí článek králičí minisérie - výbava pro něj se v zásadě lišit nebude. Největší rozdíl je v podestýlce. Do klece máme možnost použít více variant - klasické hobliny, papírovou podestýlku typu asan nebo populární konopné a jiné koberečky. Já osobně používám koberečky již několik let – klasické podestýlky jsou polétavé, práší, cuchají se králíčkům do srsti a musí se častěji vyměňovat. Králíček, který chodí konat potřebu do záchodu, konopný kobereček prakticky neznečišťuje a ten tak vydrží v kleci mnohem déle. Kobereček není ani tvrdý ani měkký, nedochází k otlakům tlapek a materiál je přírodní – pokud si králíček na koberečku občas pochutná, nijak mu to neškodí. Pokud ale použijete běžný koberec, je třeba ohlídat, aby vlákna byla pokud možno přírodní a nebyla chemicky ošetřena. Kobereček nemusí nutně pokrývat celou plochu klece. Při chovu v ohrádce nebo volném samozřejmě klasické podestýlky nepoužíváme a koberečky jsou ideální volbou. Naprosto nevhodná, leč používaná, je podestýlka ze sena nebo ze slámy.

Králíčci jsou na rozdíl od morčat nebo křečků čistotnější a naučí se vykonávat potřebu na jedno místo, na toto místo je ideální umístit králičí záchod. Na výběr máte klasické králičí rohové záchody nebo praktické kočičí obdélníkové záchody. Do záchodu nikdy nedáváme stejnou podestýlku jako do zbytku klece. Vhodnou náplní jsou kočičí dřevěné peletky, případně asan. Záchod je vhodné umístit také někam do místnosti, kde králíček běhá. Nezlobte se ale, pokud bude příležitostně konat potřebu i jinde v místnosti - každý králíček je v tomto individuální.

Bezprostředně v blízkosti záchodku umísťujeme seník. Králíček při konzumaci sena rozpohybovává trávicí trakt a může tak rovnou konat potřebu do záchodu. Seníků se nabízí celá řada variant, víceméně záleží na vás a vašem vkusu, jaký králíčkovi pořídíte. Na granulky, bylinky, zeleninu apod. zakupte misku - ideálně těžkou kameninovou. Králíček si s miskou rád hraje a pokud není dostatečně těžká, může s ní házet, vysypat její obsah nebo misku rozbít.

Králíček potřebuje kromě stálého přísunu sena také stálý příjem vody. Můžeme pořídit těžkou misku na vodu, vhodnější jsou ale napáječky. Vodu v misce si králíček často znečistí nebo vylije a pokud nemáme možnost stálé kontroly, může dojít k dehydrataci. Napáječka by měla mít obsah půl litru – průměrná spotřeba vody je 100 - 200 ml na kilogram živé váhy zvířete, ale v parných letních dnech dokáže králíček vypít až půl litru vody denně! Doporučuji pořídit skleněnou napáječku s drátovým uchyceným - plastové napáječky často prokluzují. Většina králíčků pochopí rychle, jak s napáječkou pracovat, někdy to ale trvá déle - přiložte napáječku k čumáčku a nechte vytéci pár kapek vody, jakmile králíček olízne a ucítí vodu z napáječky, začne z ní pravidelně pít.

Domeček pro králíčka umisťujeme do klece nebo volně do místnosti při volném chovu. Je to pro něj bezpečné místo, kam se může schovat, pokud se necítí komfortně a může nerušeně odpočívat. Bezprostředně po pořízení králíčka doporučuji domeček nedávat ihned, ale až po několika dnech. Pokud by králíček domek využíval hned od začátku, bude se hůře ochočovat a socializovat. Počítejte také s tím, že králíček si pravděpodobně najde i jiná bezpečná místa u vás doma, kde bude pobývat místo domečku.

K základní výbavě popsané výše je vhodné pořídit ještě pár dalších věcí – různé typy hraček z různých materiálů a pamlskovníky na zabavení králíčka a na obrus řezáků, tunely, mostky a prolézačky, chladící podložky v létě, agility sety na králičí hop apod. Pokud si troufneme sami, potřebujeme kleštičky na drápky. Hodí se také vyčesávací hřeben - králíčci často a hodně línají. Výborná záležitost je enzymatický rozkladač zápachu – přirozenou cestou neutralizuje zápach podestýlky nebo záchodu a zpravidla i pěkně voní.

V neposlední řadě budete potřebovat na králíčka prostornou přepravku – na první cestu k vám domů, doprava k veterináři, na chatu apod. Na dno přepravky můžete používat plínky pro štěňata.

Pokud máte králíčka doma a máte své zkušenosti, které by doplnily výše uvedené informace nebo máte nějaký dotaz, napište mi prosím do diskuze pod článek, děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz