Hlavní obsah
Lidé a společnost

Playmate 60. let Olga Schoberová: Hollywood jí ležel u nohou, nyní žije v Praze v ústraní a nezájmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Bureš / Wikimedia Commons / CC Attribution-Share Alike 3.0

Byla první Češkou na titulce Playboye, přezdívali jí česká Brigitte Bardot nebo Ursula Andress, je nesporným sexsymbolem své doby a dobyla Ameriku. Herečka Olga Schoberová nebo také Olinka Bérová či Olli Schober oslaví 15. března své 81. narozeniny.

Článek

Zrodila se hvězda

Narodila se v roce 1943 v Praze, bydlela s rodinou na Vinohradech. Po maturitě na ekonomické škole začala pracovat jako fakturantka v podniku Technomat. Její sestra Eva byla modelkou, tvůrci reklam si tak brzo všimli i mladičké půvabné Olgy. Blondýnka s dívčí tváří a vosím pasem se před kamerou poprvé mihla v dokumentárním filmu Václavské náměstí (1961), to jí bylo teprve osmnáct let.

Záhy se dostala do náručí mnoha vlivných mužů české kulturní scény - Káji Saudka, Theodora Pištěka, Miroslava Plzáka, Josefa Laufera nebo Juraje Jakubiska. Saudek ji údajně přiměl odbarvit se na blond, Olga jej poslechla a blond image spojená s její krásou ji začala vynášet vzhůru. Byla ztělesněním tehdejšího kultu ženské krásy - blond vlasy, plachý pohled modrých očí, výstavní dekolt, vosí pas a dlouhé nohy.

Filmová kariéra

Průlomovým filmem byla pro ni hudební komedie Bylo nás deset (1963), kde zářila ve vedlejší roli po boku Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Hrála ve více jak 20 filmech - českých, německých, italských a amerických. Nezapomenutelnou se stala díky zejména čtyřem snímkům - Limonádový Joe aneb koňská opera (1964), Kdo chce zabít Jessii? (1966), „Pane, vy jste vdova!“ (1970) a později také díky komedii Adéla ještě nevečeřela (1978). Jejím posledním filmem byl česko-bulharský snímek Vrak (1983), kterým se s herectvím nadobro rozloučila. 

Po filmu Limonádový Joe se o ní začaly šířit informace i do zahraničí a přicházely první filmové nabídky z ciziny. Vše šlo legálně přes tehdejší podnik Československý Filmexport, což byla jediná cesta, jak se herec ze socialistické země mohl dostat k práci v zahraničí, aniž by musel emigrovat. Olga hrála třeba v koprodukčním italsko-německo-francouzském snímku Zlatokopové z Arkansasu nebo I gringos non perdonano (1965), zazářila zejména v italsko-rakouském snímku Lucrezia (1968). Ve stejném roce byla na slavnostním večeru představena britské královně Alžbětě II a jejímu manželovi princi Filipovi, přičemž byla jednou z nejfotografovanějších osobností této události.

Osobní život

Při natáčení filmu Tajemství čínského karafiátu (1963) se seznámila se svým prvním budoucím manželem, hercem a kulturistou Bradem Harrisem, se kterým odjela časem do Hollywoodu. Již po roce se jako první žena Československa objevila v časopise Playboy s podtitulkem „Dívka z Ruska a zemí za železnou oponou“ a to dokonce i na titulní straně. Manželství se po dvou letech rozpadlo, ale vzešla z něj dcera Sabrina, která se profesně pohybuje také u filmu, ale jako stylistka a kostymérka filmových hvězd, například Angeliny Jolie.

Druhým manželem Olgy Schoberové se stal v roce 1972 vlivný hollywoodský producent a pozdější prezident koncernu Warner Brothers John Calley. Seznámili se díky Miloši Formanovi, který ji vzal na večírek Barbry Streissand. Tento sňatek ji tak vynesl do nejvyšších pater amerického showbyznysu. Ale Olga již neměla o herectví přílišný zájem a kupodivu z tohoto svazku pro svoji kariéru netěžila. Stala se ženou v domácnosti, věnovala se rodině a spokojila se plně s životem v luxusu v rezidenci v Beverly Hills, kam jezdili na návštěvu třeba herci Clint Eastwood, Paul Newman či Robert Redford. Druhý manžel měl s dcerou Olgy hezký vztah a Sabrina přijala jeho příjmení.

Díky americkému občanství mohla Schoberová pendlovat mezi USA a ČSSR a odskočila si do role slečny Karin, společnice hraběnky v podání Květy Fialové v komedii Adéla ještě nevečeřela (1978). Sešly se tak od snímku Limonádový Joe znovu po letech spolu na filmovém plátně.

Víte, já se nikdy necítila být herečkou. A proto jsem taky nikdy nešla za kariérou, nikdy jsem, co se filmu týká, nebyla cílevědomá. Byla jsem jen hezká a to je všechno. A proto si teď také spokojeně a v klidu mohu žít.
Olga Schoberová v roce 2016

Po druhém rozvodu, kdy si manžel našel novou mladou partnerku, se Olga na začátku devadesátých let vrátila do Prahy. Koupila byt v centru Prahy, poskytla pár rozhovorů a s médii přestala natrvalo komunikovat. Jedinou výjimku udělala v roce 2012 pro časopis Instinkt a poskytla velký rozhovor.

Nemyslím, že stáří je úžasné a nádherné, jak se někdy říká, ale souhlasím, že je to po všech těch bouřlivých eskapádách ten pravý a vlastně bezstarostný čas.
Olga Schoberová pro časopis Instinkt 2012

Stáhla se zcela do ústraní a starala se nějaký čas o maminku. Vracela se také do Los Angeles, kde si ponechala byt. V Praze ji párkrát za rok navštěvuje dcera, se kterou jezdí na dovolenou, a také její sestra, která žije ve Švýcarsku. Schoberová tak zůstává v našich vzpomínkách tou půvabnou, mladou a naivní Olinkou a drží si pozici jedné z nejkrásnějších českých hereček vůbec.

Já to nechápu, ale Olina nechce, aby se na ní někdo koukal. Strašně se nechce ukazovat před lidmi, stárnutí zřejmě nezvládá lehce. Samozřejmě, že má vrásky, pořád je ale krásná a z jejího obličeje, z těch rysů, se zračí jasně, že to byla opravdu nádherná ženská.
Václav Vorlíček pro deník Blesk v roce 2013

Použité zdroje:

https://www.i60.cz/clanek/detail/33354/ceska-bardotka-olga-schoberova-byla-jsem-hezka-a-to-je-vsechno

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/olga-schoberova-80-let-narozeniny-hollywood-herecka-sexy-symbol.A230313_154500_lidicky_zar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Olga_Schoberov%C3%A1

https://www.csfd.cz/tvurce/1307-olga-schoberova/prehled/

https://www.dotyk.cz/magazin/olga-schoberova-dnes/

https://www.marianne.cz/zabava/nadherna-olga-schoberova-ceska-herecka-s-potencialem-hollywoodske-hvezdy-okouzlila-cely-svet

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Playmate

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz