Hlavní obsah
Názory a úvahy

Polistopadové české politické kauzy bychom neměli zapomínat, zejména před blížícími se volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Někdy spravedlnost naštěstí sundá svůj šátek z očí a viníci jsou za svoje činy po právu souzeni.

Politici a jiné veřejné osoby často a rády využívají jedné lidské vlastnosti a to zapomnětlivosti. Po nějaké kauze se stáhnou z veřejného života a vyčkávají. Život plyne dál, lidé postupně zapomenou a v příhodnou chvíli se daná osoba opět vynoří.

Článek

Vynoří se typicky třeba před volbami, když už ví, že lidé zapomněli a začne s umytým štítem znovu přesvědčovat lid o svých kvalitách. A to je naprosto špatně. A inspirovalo mě to podívat se do naší nedávné demokratické historie a osvěžit si a připomenout si nejvýraznější kauzy, procesy, politiky, podnikatele a další veřejné osoby, které nesmí být zapomenuty. Proč? Aby se daný člověk znovu nedostal ke korytům a aby se historie neopakovala. Kdo zapomene na to zlé, vystavuje se velkému riziku, že se zlo opět vrátí ve stejné nebo podobné formě. Proto je třeba jednou za čas zapátrat v minulosti a vše si oprášit.

Pokud si chcete dané kauzy připomenout, a z výše uvedených důvodů byste měli, jejich přehled naleznete třeba na Wikipedii zde.

Blíží se nám také letos a napřesrok rozličné volby - letos krajské, senátní, do EU parlamentu a v roce 2025 do poslanecké sněmovny - a já bych rád, aby se každý zamyslel nad minulostí politických stran a jejich čelních představitelů, než vhodí volební lístek do urny.

Tato krátká úvaha je prostě a jednoduše jen apelem na to, aby lidé nevolili na základě líbivých agitek, ale aby se podívali na fakta, na to, kdy a jak se daný politik nebo strana zachovali, co skutečně udělali nebo neudělali v minulých letech. Zaměřme se tedy při volbách na dosavadní činy, a ne na líbivá, populistická nebo strach vyvolávající a následné řešení přinášející slova politiků. Jsou to jen obratně volená slova, a to umí kdejaký vrcholný politik velmi dobře.

Anketa

Chodíte pravidelně k volbám?
Ano, účastním se vždy všech voleb.
72,7 %
Chodím volit jen do některých voleb.
27,3 %
Ne, k volbám nechodím.
0 %
Nechodím volit, protože ještě nejsem dospělý /á.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/volby-volby-v-cr-kdy-se-voli-v-pristich-letech-a-jake-volby-nas-cekaji-40336246

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Seznam_politick%C3%BDch_af%C3%A9r_v_%C4%8Cesku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz