Hlavní obsah
Umění a zábava

Popstar Lady Gaga se vrací. Chystá jazzově klavírní turné, premiéru filmu a bojuje s fibromyalgií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicole Alexander/Wikimedia Commons/CC Attribution 3.0

Od vydání poslední desky Chromatica už uplynulo pár let a Lady Gaga o sobě dává opět vědět. Chystá koncerty, na konci roku má premiéru film, kde má hlavní roli a v osobní rovině se vypořádává s nepříjemnou chronickou nemocí fibromyalgií.

Článek

Připomeňte si její největší hity

Vlastním jménem Stefani Joanne Angelina Germanotta si získala celosvětový věhlas v roce 2008 po vydání debutového alba The Fame s hity jako Just Dance a Poker Face. I další její alba byla komerčně velmi úspěšná, připomeňme si třeba hity Alejandro, Bad Romance nebo Born This Way. Za mě osobně doporučuji poslech málo známé písničky Government Hooker, kterou považuji za jednu z nejlepších elektropopových záležitostí všech dob (mimochodem, mužský hlas v písni patří jejímu bodyguardovi).

Kde se vzala Lady Gaga?

Mimochodem, víte, jak vznikl její pseudonym? Když v roce 2006 chodila s hudebním producentem Robem Fusarim, ten přirovnával její vokály k frontmanovi skupiny Queen, Freddiemu Mercurymu. Jeden z hitů této skupiny Radio Gaga tak dal vzniknout části pseudonymu. Lady si zpěvačka doplnila po sms zprávě, kde se sousloví Radio Gaga chybně opravilo právě na Lady. To se jí zalíbilo, cítila, že je to to pravé a Lady Gaga byla na světě.

Cesta ke slávě

Zpěvačka se postupně stala jednou z nejvýdělečnějších umělkyň všech dob a třináctinásobnou držitelkou cen Grammy. Její cesta ke slávě byla dlouhá, složitá a zasloužená, nejedná se o žádnou výherkyni talentových soutěží vystřelenou na vrchol jen tak mimochodem. Narodila se v roce 1986 v New Yorku do rodiny s italskými kořeny, od čtyř let hrála na klavír a první skladby komponovala již ve třinácti letech. Následně vystudovala uměleckou školu Lee Strasberg Theatre and Film Institute a nedokončila vysokou školu Tisch School of the Arts, ze které v druhém ročníku odešla, aby se mohla naplno věnovat hudební kariéře. Založila kapelu nazvanou Stefani Germanotta Band, se kterou vystupovala po newyorských klubech. Renomé si vybudovala také jako textařka, psala zpočátku pro jiné velké hvězdy jako Beyoncé, Britney Spears nebo Jennifer Lopez. Její tvorbu do velké míry ovlivnili David Bowie, Michael Jackson, Madonna nebo skupina Queen. Když jednoho dne doslova na koleni a s kocovinou během pár minut napsala píseň Just Dance, stal se z ní hit, který ji katapultoval na světovou špičku.

Foto: Raph_PH/Wikimedia Commons/CC-BY-2.0

Bizarní image

Zpočátku stavěla svůj úspěch na promyšlené šokující image, se kterou jí pomáhala i její mladší sestra Natali, zběhlá v módním průmyslu. Její neotřelé a bláznivé kostýmní kreace doplňované maskami, parukami, roztodivnými čelenkami a pokrývkami hlavy vyvrcholily na předávání cen MTV v roce 2010, kde se objevila v šatech a botách ze syrového masa. Nešlo jen o módní výstřelek - Gaga protestovala proti americkému zákonu, který neumožňoval homosexuálům vykonávat službu v americké armádě, pokud se ke své orientaci veřejně přihlásili. Ve stejném roce také Gaga vystoupila v Praze v rámci turné The Fame Monster, které propagovalo její znovu vydané první album s osmi novými písněmi. Nutno dodat můj osobní zážitek z koncertu, který bohužel nebyl moc povedený, náznaky gradace byly přerušovány dlouhými pauzami s přestavbou podia a z ochozů se čas od času ozývalo hromadné bučení a křik, aby Gaga vrátila vstupné.

Když se nepostavíme za to, v co věříme, když nebudeme bojovat za svá práva, brzy budeme mít tolik práv jako maso na našich kostech.
Lady Gaga v rozhovoru pro Ellen DeGeneres

Změna směru

Po několika dalších letech popové mašinérie zpěvačka potřebovala nutně změnu, protože jí sláva a zběsilý životní styl vyčerpávaly a dostávaly do značných psychických obtíží blízkých myšlenkám na sebevraždu. V té době byla na vrcholu své popularity a doslova se pod ní hroutila.

Nemohla jsem v klidu nakupovat. Okamžitě někdo přišel a fotografoval si mě. Cítila jsem totální paniku, cítila jsem, že jsem objekt, ne člověk. Když jsem večeřela se svými přáteli a někdo se přiblížil ke stolu, všechno se kolem mě začalo točit. Byla to obrovská zátěž. Neviděla jsem smysl ve své další existenci. Nenáviděla jsem se. Byla jsem úplně vyčerpaná. Přemýšlela jsem o tom, jestli vlastně potřebuji tento život, když nemohu být normální člověk. Několik let mě moji příbuzní neustále sledovali, aby se ujistili, že jsem v bezpečí, že si neublížím.
Lady Gaga v pořadu Sunday Morning

Hudebně i stylem sebeprezentace zcela zbrzdila, odbočila a věnovala se komornější jazzové tvorbě ve spolupráci s americkým zpěvákem Tonym Bennetem. Vydali úspěšné album Cheek To Cheek a koncertovali po Evropě a Severní Americe.

Foto: JBreeschoten/Wikimedia Commons/CC Attribution-Share Alike 4.0

Dlouholetý parťák fibromyalgie

V roce 2016 se naplno projevily její zdravotní problémy, které se však objevily již pár let nazpět. Po vydání alba Joanne musela zrušit více než polovinu koncertů v rámci propagačního turné. Trpěla totiž velkými bolestmi svalů a kloubů a logicky tak nemohla koncertní šňůru dokončit.

Slibuju vám, že se vrátím. Ale teď musím upřednostnit sebe a svoje zdraví. Miluju vás, navždycky.
Lady Gaga po zrušeném turné na sociálních sítích

Její nemoc se nazývá fibromyalgie - jde o bolestivý syndrom pohybového aparátu, který často zahrnuje i další projevy, jako je slabost, únava, poruchy spánku nebo psychické potíže. Léčba spočívá v podávání analgetik, antiepileptik a antidepresiv a kombinuje se s ergoterapiemi, rehabilitacemi a psychoterapiemi. Postihuje 3–10 % osob, mezi nemocnými výrazně převažují ženy ve starším středním věku. Gagu tak onemocnění zastihlo v mladším věku. V roce 2017 vyšel dokument Netflixu, který mapuje tvorbu alba Joanne, vystoupení Gagy na Superbowlu a poodhaluje i její soukromí a popsané zdravotní obtíže.

Foto: Proacguy1/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-2.0

Vstup do světa kosmetiky

V roce 2019 se Gaga vložila do kosmetického byznysu a založila svoji veganskou značku s podtitulem „bez krutosti“ HAUS LABS BY LADY GAGA, která momentálně spolupracuje s partnerem Sephora.

Poslední roky a plány

Na přelomu desetiletí i do jejího života zasáhl covid a způsobil odklad vydání nového, v pořadí šestého alba. Teprve v roce 2022 mohla vydat album Chromatica (vložila do něj všechny své strasti, deprese a zdravotní problémy) a odjet na celosvětovou šňůru koncertů. Pak se minimálně nám Evropanům trochu ztratila z dohledu a letos opět „vystrkuje růžky“. V Las Vegas uskuteční sérii opět komornějších koncertů v jazzovém ladění za doprovodu klavíru, na který mimochodem sama perfektně hraje a na podzim se chystá premiéra filmu Joker: Folie à Deux, kde hraje po boku Joaquina Phoenixe hlavní ženskou roli Harley Quinn.

Není to zdaleka její první výrazná role. Gaga se herecky a úspěšně uplatňuje již řadu let. Mezi její nejvýznamější herecké počiny patří bezpochyby filmy Zrodila se hvězda (2018) a Klan Gucci (2021) a seriál American Horror Story (2016). Všechny tyto produkce získaly mnoho cen včetně té nejvyšší - Oscara.

Co se týče nového alba, zpěvačka zatím neoznámila žádný termín, ale sdílela na svém Instagramu nové hudební nahrávky a naznačila tak, že na přípravě nového alba pracuje. Jakým směrem se nové album vydá, zda-li opět v nějaké monstrózní popové podobě, nebo komornějším směrem jako v minulosti, se necháme překvapit.

Anketa

Patříte k fanouškům Lady Gaga?
Ano, stále poslouchám její tvorbu
85,4 %
Ne, ale dříve jsem jí poslouchal / a
2,4 %
Ne, nepatří mezi mé oblíbenkyně
9,8 %
Neznám tuto zpěvačku
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-nenavidela-jsem-byt-hvezdou-rika-zpevacka-lady-gaga-40337236

https://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Gaga

https://zivotopis.osobnosti.cz/lady-gaga.php

https://musicserver.cz/clanek/65803/lady-gaga-kvuli-pandemii-znovu-odlozila-turne-chromatica-ball/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.csfd.cz/tvurce/56805-lady-gaga/prehled/

https://www.billboard.com/music/music-news/lady-gaga-teasing-new-music-1235639083/

https://www.drmax.cz/clanky/fibromyalgie-priznaky-a-lecba

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz