Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přemýšlíte nad letošním předsevzetím? Věnujte svůj čas dobré věci a staňte se dobrovolníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Podat pomocnou ruku tam, kde je skutečně třeba, může mnoho z nás.

Máte někdy pocit, že byste rádi věnovali svůj čas nejen sobě nebo svým blízkým a že vám chybí v životě smysluplná činnost, co má hloubku, smysl, přesah? Něco, co by vám udělalo dobře na duši a pomohlo jiným? A co se začít věnovat dobrovolnictví?

Článek

Dobrovolnictví je formou pomoci, kdy člověk - dobrovolník - tráví svůj čas činnostmi, které slouží ku prospěchu druhých bez nároku na finanční odměnu. Může se jednat o činnosti pravidelné nebo jednorázové, v mnoha oblastech lidské činnosti - výpomoc v sociálních a neziskových službách, čištění odpadu z lesů, řek nebo městských prostor, péči o komunitní dvůr nebo zahradu nebo třeba i podporu kandidáta v lokálních, parlamentních i prezidentských volbách. Na oplátku dobrovolník získává dobrý pocit ze smysluplně trávených aktivit a pomoci, navazuje nové kontakty nebo může užívat slev a výhod organizace, kterou podporuje.

V rámci pomoci konkrétním lidem a organizacím se může dobrovolník specializovat na cílovou skupinu lidí, která je nějakým způsobem znevýhodněná, potřebuje pomoci a je mu blízká a chce ji podpořit - senioři, lidé se zdravotním postižením, vozíčkáři, matky v azylových domech, mládež v nízkoprahových zařízeních, bezdomovci, ale třeba i LGBT lidé, obyvatelé rozvojových zemí apod.

Možností, jak a kde pomoci je mnoho, stačí si jen vybrat, přihlásit se a začít. Dobrovolník si sám volí, kde bude pomáhat a kolik času bude dobrovolnictví věnovat.

Pokud jste např. osamělý senior, máte mnoho volného času a chybí vám lidský kontakt nebo pokud jste mladý člověk, ale už nemáte prarodiče a kontakt se starší generací vám chybí, proč se nespojit s organizacemi podporujícími seniory, kde vás rádi uvítají a propojí vás s jinými seniory, kteří také stojí o to se s někým navštívit, popovídat si, zahrát si karty, jít na procházku atd.

Podporu nemusíte věnovat přímo konkrétním lidem, danou organizaci lze podpořit třeba i formou lektorování bezplatných kurzů pro jejich klienty v oboru, který umíte, výpomocí na jednorázových akcích, manuální nebo úklidovou pomocí v budově organizace apod.

Pokud se rozhodnete pomoci, promyslete si nejdříve svoje časové možnosti, jakou organizaci nebo cílovou skupinu lidí chcete podpořit a jakou formou. V kontaktech organizace zpravidla naleznete, kdo se dobrovolníkům věnuje - bývá ti koordinátor dobrovolnictví nebo personalista. Domluvíte si schůzku, proběhne nezbytná byrokracie - dobrovolnictví je zakotveno v zákoně o dobrovolnické službě a má tak své náležitosti,které je třeba dodržet, např. čistý trestní rejstřík, seznámení s etickým kodexem organizace,podpis dobrovolnické smlouvy, případně psychologický posudek. Není to nic hrozného a pak už vás organizace propojí s lidmi nebo činnostmi, na kterých se domluvíte a dobrovolničíte.

Je fajn mít pocit, že jsme někomu užiteční a prospěšní. Jsme lidská společnost a jsme tak silná společnost, do jaké míry se dokážeme postarat o potřebné. Věnujte třeba jen hodinku týdně někomu, kdo to potřebuje a ocení a uvidíte, jak se i vám samotným zlepší životní prožitek.

Anketa

Je dobrovolnictví určeno právě vám?
Ano, již mám s dobrovolničením zkušenost.
100 %
Ano, ale teprve se chystám začít.
0 %
Ne, dobrovolnické aktivity neplánuji.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroje:

- vlastní dobrovolnická zkušenost

- zákon 198/2002 Sb. Zákon o dobrovolnické službě

- portál dobrovolnictví www.dobrovolnik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz