Hlavní obsah
Lidé a společnost

Princezna se zlatou hvězdou utekla od herectví, mohli jste ji potkávat na strahovských kolejích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Kdo by neznal krásnou a dobrou princeznu Ladu v myším kožíšku, prchající před zlým králem Kazisvětem do náruče hodného prince Radovana? Pohádka byla jedinou hlavní rolí Marie Kyselkové, která roli získala narychlo a náhodou za nemocnou kolegyni.

Článek

Marie Kyselková se narodila v roce 1935 v Brně. Připravovala se na profesní dráhu zdravotní sestry studiem střední zdravotnické školy. Pro svůj půvab dostala nabídku odjet do Prahy a stát se manekýnou (dnes modelkou), lákavá nabídka ji oslovila a Marie se tak dala na zcela jinou životní dráhu.

Na jedné z přehlídek si jí všiml režisér Jiří Sequens a Marie dostala svoji první filmovou roli ve Větrné hoře (1955). Získala také angažmá v divadle S.K. Neumanna, mihla se v dalších dvou filmech a poté přišla pozvánka na konkurz na pohádku Princezna se zlatou hvězdou (1959).

Marie se konkurzu účastnila a získala jednu z epizodních rolí. Zasáhl ale osud v podobě nemoci herečky Miriam Hynkové, která vážně onemocněla dětskou obrnou a měla princeznu Ladu původně hrát a namísto ní roli získala právě Marie.

Pohádka pro ni znamenala zviditelnění, vstup do světa velkého herectví a nabídky na další role se jen hrnuly. Marie se však rozhodla s herectvím skončit - v roce 1961 se ještě objevila v menších rolích ve třech snímcích, v témže roce ukončila angažmá v divadle, další tři roky působila v Uměleckém souboru Ministerstva vnitra a pak s herectvím nadobro skončila.

Věnovala se rodině - ze dvou manželství měla tři děti. V roce 1955 ji seznámil Vladimír Menšík s Petrem Haničincem. Byla z toho svatba a během natáčení Princezny se zlatou hvězdou byla herečka těhotná a narodil se jim syn Ondřej. Manželství se ale brzy rozpadlo kvůli ponižování a nevěrám. Špatné vztahy mezi rodiči se na synovy podepsaly, propadl alkoholu a drogám a došlo to až tak daleko, že Kyselková se synem přerušila veškeré vztahy.

Brzy se vdala znovu za mladšího zubaře Vladimíra Demka, se kterým měla dvě dcery - Alžbětu a Žofii. Toto manželství bylo spokojené a také vztahy s dcerami měla Marie pěkné, kdy na sklonku jejího života po operaci krčku měla od nich plnou podporu a péči.

Péče o domácnost a rodinu pro ni byla v životě klíčová, stala se z ní žena v domácnosti. Občas si přivydělávala domácími pracemi pro různé podniky. V pozdějším věku, kdy pociťovala samotu a chtěla být ještě nějak platná, se nechala od konce 90. let zaměstnat na částečný úvazek jako vrátná na strahovských studentských kolejích, kde pracovala téměř 20 let a velmi si pochvalovala společnost mladých lidí.

Zemřela v 83 letech v lednu 2019. Herečku našel v jejím bytě herec Ivo Niederle, který bydlel ve stejném domě a přátelil se s ní. Pohřbena je v rodinném hrobě v Brně.

Bohužel není k dispozici její volně užitelná fotografie, ale myslím, že většina z nás ji má v paměti a kdo ne, fotku si jistě snadno najde na internetu.

Anketa

Máte rádi pohádku Princezna se zlatou hvězdou?
Ano, je moje oblíbená.
100 %
Ne, nelíbí se mi.
0 %
Nevím, neviděl / a jsem ji.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zemrela-herecka-marie-kyselkova-lada-z-pohadky-princezna-se-zlatou-hvezdou-64668

https://cnn.iprima.cz/show-time/tajemstvi-marie-kyselkove-bourlive-manzelstvi-s-hanicincem-syn-skoncil-na-drogach-198915

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Marie_Kyselkov%C3%A1

https://www.csfd.cz/tvurce/13510-marie-kyselkova/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz