Hlavní obsah
Aktuální dění

Sexymozek české politiky Jiří Paroubek je zpět. Založil nové hnutí a vrhá se do voleb!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Jiří Paroubek je také čerstvým trojnásobným ženáčem, vzal si bývalou spolustranickou poslankyni.

Jiří Paroubek, bývalá hvězda zašlé sociální demokracie, se opět hlásí o slovo. S nově založeným spolkem Nespokojení se chystá do následujících voleb. Má vůbec šanci na úspěch?

Článek

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek založil na podzim roku 2023 spolek Nespokojení, který je odrazovým můstkem nového levicového hnutí. Letos by se s ním chtěl zúčastnit voleb do Evropského parlamentu a pravděpodobně i krajských voleb.

Paroubka k založení nového politického uskupení přivedla současná politická a ekonomická situace Česka, ke spolupráci chce oslovit současné i bývalé členy levicových stran a jejich příznivce. Vysokou ambicí je spojit všechny levicové strany včetně komunistů do jedné koalice a prorazit ve volbách proti současné garnituře.

Nyní bude spolek Nespokojení vytvářet pro nové politické uskupení krajské struktury. Angažovat by se v něm mohli podle Paroubka mimo jiné i někdejší úspěšní poslanci nebo hejtmani ze sociální demokracie. Konkrétní jména jsou v jednání, ale ještě nepadla. Začal spolupracovat i s původní ČSSD, z níž v roce 2011 vystoupil - nejedná se ale o stranu vedenou Michalem Šmardou, jež se letos v červnu přejmenovala na SOCDEM.

Jak šel čas politické kariéry Jiřího Paroubka? Možná si ještě vybavíte, že byl dlouholetým členem ČSSD, pod jeho vedením strana vyhrála krajské a senátní volby v roce 2008 a následně i volby do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Po těchto sněmovních volbách, v nichž sociální demokracie navzdory volebnímu vítězství nezískala dostatečný počet mandátů na sestavení vlády, Paroubek na funkci předsedy rezignoval.

V roce 2011 vystoupil i z ČSSD a později založil politickou stranu Národní socialisté – levice 21. století (NS–LEV 21), se kterou se několikrát pokoušel uspět ve volbách. V čele LEV 21 skončil na podzim 2014 a o dva roky později z ní odešel.

V roce 2017 se Paroubek pokoušel o návrat do ČSSD, ale nebyl úspěšný. Jeho návrat si nepřál mimo jiné tehdejší předseda strany Bohuslav Sobotka.

Paroubek se po neúspěchu u ČSSD v roce 2018 rozhodl kandidovat jako nezávislý do Senátu v obvodu Ostrava-město, a to s podporou ostravských sociálních demokratů i tehdejšího předsedy strany Jana Hamáčka, ale neuspěl.

V září 2023 se Jiří Paroubek potřetí oženil s bývalou poslankyní ČSSD Gabrielou Kalábkovou. Z předchozích manželství se Zuzanou Paroubkovou má syna Jiřího a z manželství s Petrou Paroubkovou dospívající dceru Margaritu. Právě bývalá manželka poprvé použila v souvislosti s Paroubkem zažitý termín sexymozek.

Anketa

Vítáte iniciativu Jiřího Paroubka založit levicové hnutí a podpoříte jej ve volbách?
Ano a u voleb jej podpořím
60 %
Nevím, bude záležet co bude chtít nabídnout
4,3 %
Ne a u voleb jej nepodpořím
35,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Podaří se Jiřímu Paroubkovi konečně návrat na politickou scénu a uspěje ve volbách? Co myslíte? Podělte se o svůj odhad bez diskuze do diskuze.

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-paroubek-zkusi-comeback-v-cele-nespokojenych-226305

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jiri-paroubek-michal-hasek-spolek-nespokojeni-politika.A230227_140615_domaci_pari

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/spojeni-levice-cssd-nespokojeni-paroubek-smarda.A230330_173445_domaci_imat

https://www.lidovky.cz/domov/jiri-paroubek-levice-evropsky-parlament-brusel-eurovolby-komuniste.A230919_154058_ln_domov_lsva

https://echo24.cz/a/HaCzw/zpravy-domaci-paroubek-hnuti-nespokojeni-levice-politika

https://www.nespokojeni2023.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz