Hlavní obsah
Lidé a společnost

Silvestrovské oslavy mají své historické a kulturní kořeny. Kdo, kdy a jak slaví ve světě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Máme zde opět konec dalšího roku. Spousta z nás si již před časem zajistila ubytování třeba někde v horách, partu kamarádů a hodláme tento den bujaře slavit až do pozdních hodin. A mnoho z nás nad tím už vlastně nepřemýšlí. Prostě to děláme.

Článek

A víte, proč to vlastně děláme? Kde a kdy vznikl tento každoroční obyčej, co za ním stojí a jaká je jeho historie a tradice, kterou dodržujeme dodnes?

Počátky oslav Silvestra se datují do roku 335 n. l. V tento den zemřel papež Silvestr I. Jeho smrt znamenala přechod od pohanství ke křesťanství a křesťané přestali být pronásledováni. Samotné slavení na konci roku začalo ale až v 16. století v souvislosti se zavedením gregoriánského kalendáře v západokřesťanských zemích, od této doby také datujeme tradici novoročních předsevzetí. Jelikož se ale i tak jednalo o oslavy pohanské, nebyly dlouhou dobu církví uznávány a oslavy bujarého veselí silvestrovské noci tak, jak je známe dodnes, započaly až s příchodem hospodářského rozvoje v našich zemích. Hlavním smyslem by nemělo být odšpuntovat co nejvíce lahví, ale uvědomit si energii tohoto dne, kdy můžeme spoustu věcí uzavřít, vyčistit a začít nově v roce příštím. S tím se pojí více či méně populární již zmiňovaná novoroční předsevzetí. Bohulibá myšlenka, která ale - ruku na srdce - většinu z nás na pár dní či týdnů chytí a pak nás zase hezky pustí a fitness centra tak znovu osiří a trafiky se zaplní zájemci o nikotinové produkty.

Zdaleka ne v každé zemi, kultuře a náboženství se slaví konec nového roku 31. prosince.

  • V keltské mytologii přicházely oslavy nového roku již v listopadu a předcházely Dušičkám.
  • Hinduisté slaví až v dubnu.
  • Muslimové slaví na začátku prvního islámského měsíce Muharram - ten je vzhledem k lunárnímu původu islámského kalendáře každý rok v jiný den a zpravidla se jedná dle našeho kalendáře o srpen.
  • Tibetský nový rok Losar připadá na období února.
  • V Číně a Vietnamu připadají oslavy na období mezi 21. lednem a 21. únorem
  • Thajsko, Kambodža a Laos bujaře slaví 13. - 15. dubna
  • Židovský nový rok Roš Hašana připadá sice už na září či říjen, oslavy trvají dva dny, ale v období prosince bývá slavena hlavně Chanuka - Svátek světel. Po osm dní se slaví a zapalují se svíce na osmiramenném svícnu.

A jaké zvyky a tradice provázejí oslavy ve světě? Rozdíly najdeme i u našich nejbližších sousedů.

  • V Německu se lidé na Nový rok scházejí a sledují starou britskou komedii o osamělé večeři Večeře pro jednoho, krátkometrážní 18 minutovou komedii.
  • V Rakousku se pojídá vepřové a mátová zmrzlina, která má zajistit finanční stabilitu v dalším roce.
  • Ve Skotsku se pořádají průvody, při kterých účastníci točí nad hlavou ohnivými koulemi.
  • Irové vezmou chléb a buší jim na stěny a dveře ve snaze zahnat zlé duchy, aby měli v novém roce dostatek jídla a štěstí.
  • V Rumunsku se naslouchá čtyřnohým domácím miláčkům. Pokud nepromluví, jde o dobré znamení a následující rok bude šťastný.
  • V Chile oslavují a hodují se svými blízkými zemřelými přímo na hřbitovech.
  • V Peru se zaměřují na sousedské rozepře, které řeší bitkou, aby se spory nepřenášely do nového roku.
  • V Thajsku uzavřou ulice a spustí se kolosální vodní bitva všemi možnými způsoby, zajišťujícími pořádné zlití všech okolo.
  • V Jihoafrické Republice si dělají 2. ledna karneval s nápaditými kostýmy, bubny, tancem a zpěvem. V Johannesburgu vyhazují z oken starý nábytek jako symbolika eliminace všeho špatného, co daný rok přinesl.
  • Pro Číňany je oslava Nového roku nejdůležitějším svátkem a vše se nese v duchu červené barvy, která symbolizuje bohatství a dlouhověkost.
  • Japonci se semknou v úzkém rodinném kruhu, důkladně vysmejčí domácnost a vyzdobí ji přírodními prvky - borovicí pro dlouhověkost, švestkovým proutím pro bohatství duše a bambusem pro zajištění růstu.
  • Na Sibiři se lidé potápí do zamrzlých jezer společně se svým vánočním stromkem, kolem kterého pak tancují, aby si zajistili nezlomné zdraví po celý příští rok.

Anketa

Slavíte aktivně Silvestra a Nový rok?
Ano a pěkně s rachejtlemi.
41,1 %
Ano, ale bez rachejtlí.
20,5 %
Ne, oslavy konce roku se mě netýkají.
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 73 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.vitalvibe.eu/cs/clanky/229-o-magickem-case-zaveru-roku

https://svitavsky.denik.cz/zpravy_region/kdy-se-slavi-novy-rok-v-ruznych-zemich20090103.html

https://www.srovnator.cz/clanky/novy-rok-ve-svete-jak-se-slavi-silvestr-v-zahranici/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%BD_rok

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz