Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šoumen, velvyslanec rozkoše, žluté barvy a karnevalů Dan Nekonečný před pěti lety předčasně zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pitel/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-2.0.

Na české scéně byl originálním zjevením. Specifická image, projev, vystupování a životní styl bavily i dráždily. Do jaké míry šlo o roli a do jaké to byla jeho osobnost, můžeme jen spekulovat. Stejně tak i o tom, co stálo za jeho předčasným skonem.

Článek

Vlastním jménem Daniel Konečný se narodil a vyrůstal v moravských Boskovicích. Složil úspěšně přijímací zkoušky na DAMU, školu ale nedokončil. Zpočátku se živil různými povoláními, pracoval i v porodnici nebo jako hrobník! Následně se naplno vrhnul do světa jedné velké nekonečné párty a show.

Hudební cesta šoumenstvím

Začínal s kapelou Laura a její tygři jako zpěvák, později založil vlastní kapelu Šum svistu, se kterou se proslavil. Jeho show byly jedinečné a spektakulární ve stylu jihoamerických karnevalů - světla, ohně, barvičky, konfety, prskavky, flitry, barevná peříčka, květiny a další četné audiovizuální efekty včetně ohňostrojů, brazilské tanečnice, Dan ve žlutých kostýmech, s bláznivými čelenkami a jinými doplňky. Rád se také obklopoval exotickými zvířaty - lvy, tygry nebo pestrobarevnými papoušky.

Mezi jeho nejznámější showpecky patří Jsem boss, Sexy Hafanana, La Bamba, Samba King nebo Aya Arriba. Nazpíval také několik duetů s Evou Pilarovou, se kterou jej pojilo dlouholeté přátelství.

Herecké uplatnění

Uplatnil se, ač okrajově, i jako herec. Vidět jste jej mohli např. ve filmech Eliška má ráda divočinu (1999), Jak se krotí krokodýli (2006) a stihl si zahrát i v pokračování úspěšné slovenské pohádky Perinbaba a dva světy (2023), premiéry se již bohužel nedožil.

Předčasná smrt

Před pěti lety v roce 2019 byl nalezen mrtvý ve vaně ve svém domě v Praze-Řeporyjích. Spekulovalo se s ohledem na jeho divoký životní styl o různých přičínách úmrtí - sebevražda, alkohol, drogy. Oficiální příčinou byl neléčený vysoký krevní tlak, který vyústil v infarkt myokardu, otok srdce a mozku, toxikologické testy vyšly jako negativní. V době úmrtí žil sám, stýkal se jen s minimem lidí - se svojí bývalou životní družkou Zuzanou nebo se svým manažerem. Údajně ani netušil, že má vysoký krevní tlak a že by jej měl léčit.

Občas si stěžoval, že má infarktové stavy, ale přičítal to únavě z vystoupení a také epilepsii, se kterou se léčil. V domě jsem našla lék, který bral na epilepsii. Na vysoký tlak tam nic nebylo. A ani nikdy neříkal, že by se s tím léčil. Kdyby to věděl, tak by tady s námi pořád byl.
Bývalá životní družka Zuzana pro deník Blesk
Z Dana vždycky pršelo zlato. Když byl u nás na návštěvě, museli jsme dva týdny vyčesávat z našeho britského kocoura zlatý prach a tři týdny jsme ho luxovali. Dan byl jediný člověk, který mě donutil, abych se já – pohybové dřevo – na jevišti hýbala. Tanec tomu říkat nebudeme. Jsem z jeho odchodu v šoku a je mi to moc líto.
Zpěvačka Eva Pilarová po úmrtí Nekonečného pro Ireport.cz

Daniel zemřel na konci března ve věku nedožitých 53 let. Ani jeho pohřeb nebyl žádnou tryznou a připomínal karnevalovou oslavu života. Místem jeho posledního odpočinku je hřbitov na pražských Malvazinkách ve společnosti Karla Gotta nebo Evy Pilarové. Část ostatků je uložena také v jeho rodných Boskovicích.

Anketa

Měli jste tvorbu Dana Nekonečného v oblibě?
Ano
79,1 %
Ne
14,9 %
Nevím / Neznám jej
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 134 čtenářů.

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zemrel-tanecnik-zpevak-a-milovnik-ohnivych-show-daniel-nekonecny-69092

https://cool.iprima.cz/hudba/video-5-nejvetsich-party-hitu-dana-nekonecneho

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Daniel_Nekone%C4%8Dn%C3%BD

https://www.kafe.cz/celebrity/dan-nekonecny-zivotopis.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwk6SwBhDPARIsAJ59Gwcy_GJFzLAVqZ6akVi3NxjS08lVma__bCsqwQYFpLGOW7EypPm1FbgaAskEEALw_wcB

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/747162/nedozite-narozeniny-dana-nekonecneho-52-ministr-rozkose-zemrel-ve-vane.html

https://www.csfd.cz/tvurce/46042-daniel-nekonecny/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Daniel Nekonečný

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz