Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tornado Lou Květa Fialová zanevřela na muže, žila s gayi a na sklonku života se prala s Alzheimerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luděk Kovář / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0

Květa Fialová žije v našich vzpomínkách jako jedna z nejosobitějších českých hereckých legend.

Jedna z nejcharizmatičtějších českých hereček vytrpěla v mládí znásilnění ze strany sovětských vojáků, což ji poznamenalo po zbytek života. Nebyla schopna žít běžný partnerský vztah a štěstí prožívala po boku homosexuálních partnerů a přátel.

Článek

Vztahy s otcem jí předznamenaly vztah k mužům

Květa Fialová přišla na svět v roce 1929 na Slovensku blízko Rimavské Soboty. S maminkou, výtvarnicí a sochařkou Květoslavou Fialovou měla hezký vztah, zatímco s otcem, profesionálním vojákem Vlastimilem, si příliš nerozuměla. „Vždycky jsem měla raději maminku. O tatínkovi se mi nikdy nezdálo. On to nemyslel zle, ale byl prostě moc přísný,“ líčila herečka moment, kdy se začínal formovat její negativní vztah k mužům.

Osudové znásilnění ruskými vojáky

Během 2. světové války byla rodina z důvodu připojení jejich obce k Maďarsku vysídlena do Česka, nejprve do Žďáru u Police nad Metují a později se přestěhovali do Borohrádku u Rychnova nad Kněžnou. Osvobození ruskými vojsky se bohužel na životě Fialové podepsalo zásadně negativně - ve svých 15 letech byla společně s maminkou vojáky znásilněna. Drželi jí u hlavy samopaly a jak sama později uvedla, musela si vybrat mezi smrtí a hanbou. Když se o této události dozvěděl její otec, viděla ho poprvé v životě plakat. Později se dočkala jakési satisfakce, když byli viníci popraveni před jejíma očima, pro ni to však bylo pochopitelně další trauma. Chtěla si tenkrát vzít život, což se naštěstí nestalo, ale pokřivený vztah k mužům ji provázel celý zbytek života a nesnesla mít s kýmkoliv sex. „Zapomenout se to nedá. Beru to ale tak, že byla taková doba. Za války se podobných situací dějí tisíce. Kdybyste jela do Vietnamu, viděla byste, co je tam amerických dětí, důkazy toho, jak se američtí vojáci chovali k vietnamským ženám. Tak to za války je,“ řekla v dubnu 2011 pro iDNES.cz tehdy jednaosmdesátiletá Fialová.

Foto: Harold / Wikimedia Commons/ CC-BY-SA-3.0

Život prožila ve společnosti homosexuálních partnerů a přátel

Ve vztazích k mužům se mladičké herečce vlivem vztahu s otcem a prožitých událostí skutečně nevedlo. Muže považovala za „poddruh, a ještě zvoraný“. Pozitivní pro ni na mužích byla jediná věc - pokud se jednalo o homosexuály. Přezdívala jim vegetariáni. A to proto, že když vidí ženu, tak na ni nemají chuť.

Po první nepodařené známosti přišla druhá, avšak partner alkoholik jí i její matku připravil o peníze, šperky i střechu nad hlavou. Skoro to samé okusila ve svazku a následně prvním manželství s dramaturgem Jiřím Joskem. „Bylo to špatně. Doslova jsem od něj utekla a měla jsem z toho velké výčitky. Manžel nebyl žádný zločinec, jen si chtěl tak normálně chlapsky existovat,“ popisovala problematické soužití. Mimo jiné v důsledku toho raději několik měsíců žila v opuštěné márnici, kde přespávala v rakvi.

S druhým manželem Pavlem Hášou, jenž byl homosexuální orientace, prý spala jen kvůli početí dcery Zuzany, která se jim narodila v prosinci 1962. Přesto manželství vydrželo, protože pro ni měl pochopení, nic si nevynucoval a v ničem ji neomezoval. „Celých dvaapadesát let se obětoval,“ připustila Květa. V roce 2000 musel Háša kvůli vážným zdravotním problémům definitivně rezignovat na uměleckou činnost. Trpěl Alzheimerovou chorobou, která se neustále zhoršovala, a v srpnu 2009 zemřel.

O dalších pět let později Květa konečně našla vztah, po jakém celý život toužila, lásku bez sexu. O pětačtyřicet let mladší herec Josef Kubáník, opět gay, jí nabídl čistě duševní lásku. Psali si esemesky, několikrát denně si telefonovali, drželi se za ruce… „Všichni pořád čekají, že někdo za ně něco udělá, štěstí hledají skrze někoho jiného. Jsou na velkém omylu,“ svěřila se tehdy Fialová.

Ke konci života ji provázely zdravotní obtíže

V roce 2009 na letní dovolené měla srdeční problémy, a pak ji postihla plicní embolie, kvůli které nemohla ani na pohřeb manžela Pavla Háši. V únoru 2015 prodělala srdeční infarkt. Od dubna roku 2015 žila v Alzheimercentru ve středočeských Průhonicích. V září 2017 byla převezena kvůli zdravotním komplikacím do pražské Thomayerovy nemocnice. Zemřela stejně jako její manžel na Alzheimerovu chorobu v roce 2017 ve věku 88 let.

Smrti se Květa Fialová nikdy nebála. „Každá minuta je jako zázrak. S gustem žiju, s gustem umřu. Štěstí je jenom filozofie, pouhý úhel pohledu. Všechno trápení nás učí vážit si toho, co máme, každého pohlazení. Maminka mi říkávala, že by si člověk neměl stýskat, měl by překonávat překážky a neulejvat se,“ znělo její motto. Byla známá i pro svůj pozitivní vztah k nemocem, které ve svém životě přátelsky vítala. Inklinovala k východním filozofiím, buddhismu, ale i okultismu a čarodějnictví a pojilo ji dlouholeté přátelství s herečkou Naďou Konvalinkovou.

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zemrela-herecka-kveta-fialova-bylo-ji-88-let-37599

https://www.prahain.cz/celebrity/kde-zili-slavni-uchvatna-tornado-lou-se-zamilovavala-rada-jenze-9783.html

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kv%C4%9Bta_Fialov%C3%A1

https://www.denik.cz/spolecnost/kveta-fialova-byla-vojak-zivota-rozhovor-josef-kubanik-zivot-kvety-fialove-20200827.html

https://medium.seznam.cz/clanek/martin-stepanov-kvetu-fialovou-znasilnili-rusti-vojaci-musela-se-divat-na-jejich-popravu-23876

https://www.lidovky.cz/relax/lide/pohnute-osudy-herecku-kvetu-fialovou-znasilnili-pri-osvobozeni-rusove.A151004_202049_lide_ELE

https://www.csfd.cz/tvurce/1144-kveta-fialova/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz