Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Vánoční trhy v Norimberku jsou jedny z největších a nejkrásnějších v celé Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Součástí hlavních trhů jsou i ty speciálně určené dětem a najdete je na náměstí Hans Sachs Platz v centru města.

Hledáte novou inspiraci, kam zajet na vánoční trhy? Vyražte kousek za hranice do bavorského Norimberku a nebudete zklamaní!

Článek

Vánoční trhy v Norimberku se pravidelně umísťují v nejrůznějších průzkumech na předních místech nejen jako nejkrásnější trhy v Německu, ale i v celé Evropě. Patří dokonce mezi nejstarší vánoční trhy na celém světě, vznikly již v polovině 16. století. Jsou největšími vánočními trhy v celé střední Evropě a každoročně na ně zavítá kolem 2 milionů návštěvníků. Jsou zasvěcené Ježíškovi a proto se v originále jmenují Christkindlesmarkt.

Jak se do města dostanete, kde zaparkovat, jak po městě cestovat, co vánoční trhy nabízí a co určitě musíte ochutnat, se dočtete v následujícím textu.

Doprava do města a po městě

Do Norimberku se dostanete poměrně rychle autem za 3 hodinky z Prahy a pouze za 2 hodinky z Plzně. Můžete využít také autobusovou dopravu z Prahy, autobusy jezdí cca 10krát denně. Z Chebu lze využít také přímý vlak, který jezdí přibližně každou hodinu.

Přibližně půlmilionový Norimberk má velmi dobrou a přehlednou síť MHD - tři linky metra, včetně automatické bez řidiče, linky tramvají a autobusů. Pro potřeby návštěvy vánočních trhů postačí využít linky metra - linka U1, zast. Lorenzkirche nebo linka U2 a U3 a zast. Nürnberg Wöhrder Wiese.

Pokud jedete autem, doporučuji dvě bezplatné možnosti parkování:

  • všude mimo centrum a vyznačené zóny, viz schéma níže.
  • parkoviště P+R na konečných metra, která jsou zdarma při zakoupení MHD jízdenky.

Langawasser-Süd – parkoviště pro asi 350 aut, spojení do centra metrem linky U1.

Herrnhütte - kryté garáže pro asi 500 aut, spojení do centra metrem linky U2.

Vánoční trhy - kdy a kde, informace, otevírací doba a co ochutnat

Na letošní rok 2023 budou vánoční trhy v provozu od 1.12. do 24.12 a otevřeny budou každý den včetně víkendů a to v době 10:00 až 21:00, na Štědrý Den budou zavírat ve 14:00.

Trhy mají také svůj otevírací ceremoniál, který se letos koná 1.12. od 17:30. Jedná se o opravdu krásnou a na program bohatou akci, na kterou se každoročně vrací místní i turisté.

Trhy se konají v centru města na vícero lokacích. Hlavní největší část trhu je na náměstí Hauptmarkt, menší část na Sebalder Platz a část určená speciálně dětem na Hans Sachs Platz.

Na procházku po trzích si vyhraďte minimálně půlden - bude na vás čekat okolo 200 stánků! Jediným negativem je opravdu velké množství návštěvníků, doporučuji tedy přijít brzy ráno nebo až k večeru a zažít atmosféru nočního trhu s trochu méně lidmi za zády. V dětské části vás a vaše děti jistě zaujme historický dvoupatrový kolotoč, který zabírá téměř celou plochu náměstí.

Specialitou jsou trhy sesterských měst, kde má svůj stánek i Praha a uvidíte tak řemeslné výrobky doslova z celého světa, třeba i z Nikaraguy nebo z Číny.

Z kulinářských specialit si určitě dejte norimberské klobásky samostatně nebo tzv. Drei im Weggla neboli tři v housce. Dále můžete ochutnat tradiční perníčky a biskupské chlebíčky. K pití je samozřejmostí svařené víno, někdy narazím také na výborné svařené pivo a v obrovských nádobách nad stánky nesmí chybět Feuerzangenbowle neboli punč ohnivými kleštěmi - zapálená rumem namočená cukrová homole stéká do svařeného vína. Zejména pánům jistě zachutná, ale pozor na zpáteční cestu autem.

Fotogalerie

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Miroslav Strnad
Foto: Miroslav Strnad
Foto: Pixabay

Anketa

Navštívili jste již norimberské vánoční trhy?
Ano, několikrát
40 %
Ano, jednou
40 %
Ne, ale chystám se letos
20 %
Ne, ale chystám se výhledově
0 %
Ne a nechystám se
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Byli jste již na norimberských ježíškovských trzích? Co se vám líbilo nejvíce a s čím jste naopak spokojeni nebyli? Napište mi bez diskuze do diskuze, děkuji.

Zdroj:

Kromě vlastních vzpomínek s pomocí

www.mapy.cz

www.christkindlesmarkt.de/en

www.cestujlevne.com/pruvodce/nemecko/norimberk/jak-sem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz