Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyděláváme do 60 000 Kč měsíčně a ještě ušetříme. A v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Někdo nevyžije se sto tisíci měsíčně, někdo je v pohodě s dvaceti. Čím to je?

Článek

Je to prosté. U mnoha lidí s jídlem roste chuť a kdo má dost, chce víc a kdo má víc, chce ještě víc. Ale stačí být spokojený s tím, co mám a v tom se zajet, být spokojený a nenavyšovat svoje potřeby.

Zatímco naše domácnost o dvou lidech hospodaří s na Prahu podprůměrným příjmem do 60 tisíc, i tak si žijeme subjektivně nad poměry. A to bydlíme v Praze a platíme hypotéku. Často jíme v restauracích, denně obědváme v práci a nenosíme si kastrolky, jezdíme sem tam taxíkem, chodíme do divadel a na koncerty každý měsíc minimálně jednou, jezdíme několikrát ročně na den nebo víkend do ciziny a létáme ob rok k moři. Kouříme, chodíme na pivko. A ještě měsíčně minimálně pět tisíc uspoříme. Ale taky máme dny, kdy neutratíme ani korunu a ne, nesedíme doma na zadku. Jen umíme žít bez utrácení a věnujeme se bezplatným aktivitám.

Takže tomu, že nějaká domácnost nevyžije s 80 tisíci se jen pobaveně podivujeme. Evidentně špatné hospodaření. Nebo se Antea opět vyžívá v pobuřování, aby se korunky sypaly…

Ono stačí nemrhat. Za značkové zbytečnosti, za neustále nové modely mobilních telefonů, za předražené snobské požitky, za stále nové hadříky apod. V obchodním centru nás uvidíte tak dvakrát do roka.

Nežijte po ,,leošomarešovsku“. Nepotřebujete létat soukromým tryskáčem do pětihvězdy na Maledivy, abyste byli šťastní. Nepotřebujete se něčeho nabažit a jít o level výš. Potřebujete balanc s tím, co máte.

Anketa

Vystačíte s penězi každý měsíc?
Ano a ještě ušetřím.
66,7 %
Ano, ale jen tak tak.
23,9 %
Ne, peníze mi nestačí.
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 234 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz