Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Založení tropického sladkovodního akvária krok za krokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Strnad

Tropické sladkovodní akvárium

Akvaristice se věnuji od dětství přes 35 let a rád bych se podělil o svoje zkušenosti a přilákal tak nové akvaristické nadšence. Přemýšlíte zrovna nad založením akvária a nevíte si rady? Čtěte dál!

Článek

Internet je plný informací, více či méně relevantních a často i protichůdných a nezkušený začínající akvarista se v nich snadno ztratí. Proč právě tento článek by měl být výjimkou? Jednak pracuji v oboru chovatelství, akvaristice se věnuji od dětství a založených akvárií mám za sebou mnoho a také jsem prostudoval za ta léta snad veškerou dostupnou tištěnou i internetovou literaturu na téma akvaristiky. Mohu tak zodpovědně vytvořit ze všech těchto zdrojů relevantní přehled informací. Pouze správně založené a vybavené akvárium prospívá a bude tak vaší každodenní radostí a „novou televizí“.

Pokud jste se rozhodli pro pořízení akvária, je vždy předem důležité si stanovit místo, kde budete mít akvárium umístěné. Důležité je tmavé místo v místnosti bez přístupu slunečního svitu. Prostor kolem akvária by měl být dostatečně velký a ne příliš frekventovaný, neboť některé rybky se mohou při neustálém pohybu kolem akvária plašit.

Akvárium vybíráme dle svých prostorových dispozic a také dle toho, jaké ryby bychom si chtěli pořídit. Platí, že u větších ryb je samozřejmě i větší požadavek na prostor. Zároveň platí, že čím je akvárium větší, tím lépe funguje a díky tomu s ním máme mnohem méně práce. Není tak na začátek dobré pořizovat malé akvárium s myšlenkou, že bude jednodušší na provoz. Je tomu skutečně naopak. Na výběr je nepřeberné množství akvarijních nádrží a kvalitních akvarijních setů, které jsou již vybaveny základními nezbytnosti jakými jsou filtrace, vrchní kryt s osvětlením a některá i topítkem.

Akvárium by nemělo být nikdy umístěno přímo na zemi. Proto zvolíme vhodný stolek s  dostatečnou nosností. Pro vyrovnání případných nerovností použijeme pěnovou podložku.

Po výběru vhodné akvarijní nádrže se zaměříme na její zařízení, kde můžeme zapojit veškerou svou fantazii a vybrat a  zkombinovat veškeré vybavení dle svých představ. Zde je ovšem důležité vědět, zda si chceme pořídit tropické akvárium, či akvárium např. pro africké cichlidy, neboť tyto ryby mají odlišné požadavky pro chov převážně ve výběru vhodného substrátu/štěrku a osázení nádrže rostlinami. My se budeme věnovat běžnému tropickému akváriu s různými druhy nenáročných rybek.

Na úplné dno můžeme použít speciální zásobní substrát, který je již obohacen o živiny. Tyto živiny po zasazení rostlin začnou ihned naše rostliny vyživovat a podporovat jejich růst. Na zásobní substrát navrstvíme námi zvolený štěrk. Štěrky se nabízejí v nepřeberných variantách barev i různých frakcích. Také existuje možnost použití akvarijního substrátu, který funguje jak samotný štěrk, ale navíc je vysoce porézní a rovněž obohacený o potřebné živiny.

Dno v akváriu vždy svažujeme od zadní stěny nádrže k  přední. Důvodem je, že do zadní části akvária sázíme nejvíce rostlin tak, aby měly dostatečně vysoký základ pro kořenový systém. Dalším důvodem je, že po takto svažitém dně se veškeré nečistoty „kutálejí“ do přední části akvária, což nám následně usnadní práci při údržbě akvária.

Pro hlídání požadované teploty v akváriu, která by se měla pohybovat v  rozmezí 24°C až 26°C vybavíme akvárium teploměrem. Opět existuje několik variant na výběr, od skleněných vnitřních teploměrů, přes vnější nalepovací až po digitální.

Další kapitolou jsou dekorace. Zde se naší fantazii meze nekladou a každý si může zvolit, jak si své akvárium vyzdobí. Možností je čistě přírodní akvárium, které vybavíme různými kořeny, kameny či velmi věrohodně vypadajícími přírodními dekoracemi. Nebo můžeme vybírat z velkého množství nabízených dekorací imitujících např. vraky lodí a letadel, truhlic s poklady a spousty jiných.

Po výběru dekorací pro zařízení akvária se zaměříme na akvarijní rostliny. Vybírat můžeme z umělých rostlin či živých rostlin. Pro bezproblémových chod akvária je vždy vhodné volit živé rostliny v  dostatečném množství. Nejen, že rostliny působí velmi dekorativně, ale zároveň jsou pro naše akvárium velmi prospěšné. Likvidují odpad v  akváriu způsobený převážně rybami, okysličují akvárium a zároveň eliminují růst nepříjemných řas. Vybíráme pro pestrost vždy různé druhy rostlin a v různých velikostech. Větší rostliny sázíme do zadních a  bočních částí akvária. Nižší rostliny pak do středu a přední části akvária. Pro zdraví růst rostlin můžeme použít i z některých přípravků a to ať v tekuté formě jako hnojivo, či v tabletách, které se umisťují přímo ke kořenům rostlin. Hnojiva pro rostliny lze kombinovat společně s CO2 systémy či CO2 přidávat do akvária v tekuté formě. Rostlinám svítíme denně max. 8 – 9 hodin. Při delším svícení v akváriu se nám může stát, že se budou objevovat řasy. Pro stanovení požadovaného svícení doporučuji zvolit spínací hodiny.

Pro úspěšné založení akvária je vždy nutné i použití nitrifikačních (prospěšných) bakterií, které si po založení akvária a jeho napuštění do nádrže tzv. nasadíme v  předepsaném množství dle objemu našeho akvária. Nitrifikační bakterie nám pomáhají udržovat rovnováhu v akváriu a zároveň napomáhají rozkladu vzniklých nečistot.

Takto kompletně založené akvárium necháme v  plném provozu fungovat po dobu dvou až tří týdnů a pokud po tuto dobu nevznikne žádný problém, můžeme se vydat na výběr očekávaných nových obyvatel našeho akvária. Ve zverimexu nebo akvaristikách, případně hobbymarketech vyhledejte odborníka, který vám jistě rád poradí, jaké rybičky do začátku pořídit a jak je navzájem kombinovat.

Přeji i vám, aby se akvaristika stala vaší zálibou a vaše nové akvárium vám dělalo radost a potěšení a zároveň bylo krásným doplňkem vašeho domova.

Anketa

Jaký je váš vztah k akvaristice?
Jsem aktivní akvarista, mám doma minimálně jedno akvárium.
0 %
Akvárium doma je, ale věnuje se mu někdo jiný.
0 %
Akvárium nemám, ale plánuji si ho založit.
100 %
Akvaristice se věnovat nehodlám.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz