Hlavní obsah
Finance

Půjčka, úvěr nebo leasing. Orientujete se ve finanční terminologii?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

V každodenním životě se setkáváme s půjčkami všeho druhu, ať už je to třeba auto na leasing, lednička na úvěr, půjčka na dovolenou.

Článek

Jejich poskytovatelé, a mluvíme o bankovních institucích i nebankovních společnostech, pracují s celou řadou pojmů a označení. Ale jak se v tom vyznat, když i samotné společnosti pojmy zaměňují? V tomto blogu se proto chci zaměřit na vysvětlení rozdílů mezi půjčkou, úvěrem a leasingem.

Půjčka versus úvěr: Zákon je odlišuje, finanční společnosti často ne

Pojďme se nejdříve podívat na dva pojmy, které se často zaměňují, ačkoliv z pohledu zákonů mají rozdílný význam. Pojem „úvěr“ je totiž v zákoně o spotřebitelském úvěru vyhrazen pouze pro finanční zápůjčku, zatímco pojem „půjčka“ může podle občanského zákoníku zahrnovat jakoukoliv věc.

Úvěrem tedy není, pokud si od někoho půjčíte motorku na víkend, a naopak půjčkou ve smyslu zákona nebude, pokud si v bance vypůjčíte 50 000 Kč na nenadálou životní událost. Zdůrazněme však, že to platí pouze ve smyslu zákona o spotřebitelském úvěru.

Praxe mezi poskytovateli finančních služeb, tedy bankovními i nebankovními institucemi, je spíše taková, že mezi půjčku a úvěr kladou rovnítko a oba pojmy zaměňují. V bankovním jazyce si tak můžete vzít půjčku na auto nebo úvěr na auto a výsledek bude v obou případech stejný. Po doložení všech patřičných dokumentů za vás společnost zafinancuje pořízení vozu, vy jej budete vlastnit, užívat a po dohodnutou dobu společnosti splácet.

Samozřejmě ani úvěr nebo půjčka nemusí být jen cílená na konkrétní věc, může se jednat pouze o zapůjčený finanční obnos, který použijete například na vyřešení mimořádné životní situace.

Leasing se od půjčky liší

Nyní se podíváme na pojem leasing. Na rozdíl od půjčky, která může představovat i nezacílenou finanční částku, se leasing vždy týká konkrétní věci. V zásadě se jedná o pronájem.

Vraťme se k příkladu s autem. Pokud si na auto vezmete půjčku, automobil je váš a vy splácíte dohodnutou sumu bance nebo nebankovní instituci. U leasingu je to trochu jinak. Auto je po dobu splácení stále majetkem společnosti, která vám leasing poskytla. Leasingová společnost jej za vás koupí a vy si jej za určitou dohodnutou částku pronajímáte, užíváte a staráte se o něj, jako by bylo vaše. Až po doplacení splátek přechází vlastnictví auta na vás.

S pojmem leasing se nejčastěji setkáme právě při pořízení automobilů, ani zdaleka ale nejde o jedinou věc, kterou lze na leasing pořídit. Tuto formu financování lze využít u nemovitostí, strojů a podobných zařízení, výpočetní techniky, zdravotnických přístrojů, zemědělských a stavebních strojů a podobně. Obecně se jedná o předměty dlouhodobé spotřeby a vyšší finanční hodnoty. To mimo jiné znamená, že ledničku na leasing si nejspíše nepořídíte, protože by to nebylo výhodné pro žádnou ze zainteresovaných stran.

Operativní versus finanční leasing

Aby to nebylo jednoduché, v rámci leasingu je třeba navíc rozlišovat mezi leasingem operativním a finančním. Finanční leasing je forma dlouhodobého pronájmu, kdy se předmět leasingu po skončení smlouvy zpravidla stává majetkem nájemce. Tento typ leasingu využívají například společnosti, které investují miliony do zařízení a strojů, které potřebují k provozu svého podnikání, a hlavně mají cíl, aby zařízení a stroj po skončení vlastnily.

Operativní leasing naopak funguje jako krátkodobý nebo střednědobý pronájem, kdy se po skončení smlouvy předmět leasingu vrací zpět leasingové společnosti. Tento typ leasingu je populární zejména u firem, které chtějí pravidelně obměňovat svůj vozový park nebo technologické vybavení, aniž by se musely starat o odprodej starých zařízení. Výhodou operativního leasingu je často zahrnutý servis a údržba, což může být pro firmy výhodné z hlediska nákladů a logistických starostí.

Zvažte, co je pro vás výhodnější

Výhodou leasingu je, že de facto společnosti ručíte věcí samou, což znamená, že bývá snazší zařídit financování. Věc však po určitou dobu, tedy až do splacení, není vaše – patří leasingové společnosti, v případě operativního leasingu zůstává jejím majetkem stále. Naopak výhodou úvěru je, že danou věc vlastníte a můžete s ní nakládat podle uvážení, tedy někomu ji půjčit, pronajmout nebo dokonce prodat. Při zvažování, zda využít běžný úvěr nebo leasing, je potřeba zvážit všechna tato pro a proti a rozhodnout se podle toho, co bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Doufám, že vám tento článek pomohl lépe se zorientovat ve světě finančních produktů. Pokud máte další otázky nebo potřebujete poradit, neváhejte se na mě obrátit třeba v komentářích pod blogem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz