Hlavní obsah

Začal nový školní rok. Víte, jaká rizika číhají na peněženky vašich dětí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miroslav Zborovský

Děti se vrátily do školních lavic a pro mnohé z nich je škola a cesta do ní první příležitostí osahat si samostatný finanční život a vyzkoušet si, jak hospodařit s kapesným a dalšími penězi.

Článek

Jaké finanční nástrahy na děti číhají a jaké potenciální situace byste s nimi jako rodiče měli probrat? Rizika skrývají jízdy na černo, zapomenuté platby nebo i placené aplikace.

Podle našeho předprázdninového průzkumu dostává v deseti letech kapesné už 57 % školáků, ale na jejich peněženky číhá celá řada nástrah – od pokut přes zbytečné poplatky až po placené aplikace. Důležité je, abyste jako rodiče byli „v obraze“ a snažili se neustále orientovat v dětských trendech a sledovali, co je u vašich dětí aktuálně populární. S vyplácením kapesného by tak vždy mělo přijít vaše poučení, jak s penězi zacházet a na co si dát pozor.

První koruny „ze svého“ za nevrácenou knihu

Typickým případem, kdy se dítě poprvé setká s finančními sankcemi, je pozdní vrácení knih do knihovny. Byť se většinou jedná o symbolické poplatky, je vhodné je využít a naučit děti, jak se chovat zodpovědněji a hlídat si termíny. To se jim bude hodit v dospělém životě, kdy budou muset respektovat celou řadu deadlinů spojených s běžným finančním životem, například platby nájmu, energií, jízdného…

Výběr peněz ze špatného bankomatu

Podle průzkumu také už třetina dětí do věku 10 let běžně používá platební kartu. Přesto se občas nevyhnou situaci zaplatit hotově. Vhodné je proto děti poučit, jak postupovat při výběru z bankomatu. A také jim vysvětlit, že vzhledem k výši částek, které dostanou jako kapesné, je dvacetikorunový poplatek za vybrání hotovosti poměrně značný zásah. Navíc když takový výběr zopakuje párkrát do měsíce, částku na účtu si zbytečně významně sníží. Vyloženě varovat byste je měli před tzv. nezávislými bankomaty, které neprovozuje žádná tuzemská banka a taxy za výběr jsou v nich velmi vysoké.

Aplikace, které mámí z dětí poplatky

Chytrý telefon je pro dnešní děti každodenním společníkem nabízejícím výběr celé řady online her, které si mohou stáhnout a hrát zdarma. Ovšem někdy jen do určité úrovně, poté musí za aplikaci zaplatit, nebo si kupovat různá vylepšení a rozšíření. Děti, které již kartu mají, obvykle neodolají. Jestliže navíc nemají pevně stanovený limit maximální platby, mohou nad virtuálními nákupy snadno ztratit kontrolu. I o těchto „lákadlech“ byste měli s dětmi mluvit a rozumně jim vysvětlit, kdy mohou do takových investic „jít“ a kdy už ne, a hlavně nastavit finanční hranici.

Přehlídku míst, kde může dítě neuváženě utrácet, rozšiřuje i stále populárnější sociální síť Tik Tok. Jako rodiče možná ani netušíte, že na této platformě je možné vyzývat sledující, ať posílají drobné dárky v podobě atraktivních digitálních efektů, za které ale uživatelé platí reálnými penězi. Pokud si vaše dítě nějakého tvůrce oblíbí a snaží se mu zavděčit, může měsíčně utratit nemalou částku. I proto je vhodné si s dcerou či synem občas o jejich životě na sociálních sítích popovídat a zajímat se, čemu se na nich věnují.

Jízda na černo? Finančně nebezpečný adrenalin!

Ať už má vaše dítě školu v docházkové vzdálenosti nebo do ní musí dojíždět, ze zapomenutých peněz na jízdenku nebo z hecu k jízdě na černo se může stát velký problém. Děti rády trochu riskují, takže i jinak zodpovědný potomek se může nechat strhnout k tomu, že s partou popojede třeba jen jednu zastávku na černo. Pokud dítě přistihne revizor, musí zaplatit pokutu stejně jako kterýkoliv dospělý. A když se pak bude stydět svůj „přešlap“ doma oznámit, je zaděláno na dluh, který postupně roste a roste… Podle dat Brněnského dopravního podniku podíl mladých černých pasažérů stoupá, loni byl každý desátý přistižený hříšník mladší 18 let. I o těchto možných situacích je vhodné s dětmi promluvit předem. Hlavní je, aby se děti nebály průšvih doma oznámit a ten se začal okamžitě řešit. Už jsou naštěstí pryč doby, kdy jedna zamlčená pokuta nabobtnala do likvidačních rozměrů, ale i tak se z ní může úplně zbytečně stát nepříjemný finanční problém.

Zkuste svým dětem důvěřovat i co se týče financí

Důvěra mezi rodiči a dětmi je klíčová i ve financích. Děti by měly vědět, že jim rodiče důvěřují, pokud jde o rozumné hospodaření s penězi, a rodiče by měli projevovat důvěru tím, že dávají dětem určitou volnost v rozhodování.

Začátek školního roku je ideální příležitostí taková pravidla nastavit. Třeba tím, že jim svěříte finanční odpovědnost například za nákup drobných školních pomůcek. Když udělají chybu, použijte příklad jako příležitost k poučení pro příště. Vzájemná důvěra mezi rodiči a dětmi je základním pilířem nejen pro dobrý školní rok, ale i pro dlouhodobý rozvoj finanční gramotnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz