Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politici si opět zvyšují platy a není jim hanba. Na lékaře a ostatní pozice peníze nejsou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Dnes jsem se zamyslela nad tématem, které rezonuje společností - zvyšování platů politiků v kontrastu s nedostatkem financí ve zdravotnictví. Je to téma, které ve mně vyvolává směs emocí a nutí mě k zamyšlení nad prioritami společnosti.

Článek

Naši politici si před nedávnou dobou odhlasovali další zvýšení platů. A ne o nějaké drobné - rovnou o 6,9 procenta! Zatímco se politikům navyšují platy, naše zdravotnictví čelí vážným finančním problémům. Praktičtí lékaři protestují proti návrhu úhradové vyhlášky, která počítá s nárůstem úhrad za zdravotní péči pouze o 2,83 procenta. To je výrazně méně, než očekávali, a to v situaci, kdy v České republice nemá praktického lékaře téměř milion lidí a na polovině území je nedostatečná dostupnost pediatrů.

Proto také praktici na dva dny zavřou své ordinace, ale ani to vládu nedonutilo zamyslet se nad tím, kde je vlastně onen zakopaný pes a jak by se tato situace mohla lépe vyřešit? Pan ministr Kupka to dokonce označil za pochopitelné. Nemohu se tak ubránit pocitu, že zde něco nehraje. Na jedné straně slyšíme o tom, že je nutné šetřit a že nám hrozí platební neschopnost zdravotních pojišťoven, na straně druhé vidíme, jak si politici schvalují vyšší platy a není to žádný velký problém. To navýšení tedy nezatíží náš rozpočet, nebo jak to my, obyčejní lidé, máme chápat?

Je zcela jasné a naprosto bezpochyby, že by platy politiků měly odrážet odpovědnost jejich pozic. Ale neměli bychom v době, kdy naše zdravotnictví čelí tak vážným problémům, přehodnotit priority? Vždyť zdraví je to nejcennější, co máme. Experti dokonce veřejně přiznali, že bez výraznějších změn nebude financování zdravotního systému dlouhodobě udržitelné. Místo hledání řešení tohoto palčivého problému se naši zákonodárci více zajímají o vlastní příjmy.

Je to složité téma, které vyžaduje lepší diskuze, koordinovanost, ale hlavně správné a kompletní informace. Upřímně se na veřejnost takové zprávy dostávají po kouskách a člověk následně nemá možnost si udělat vlastní obrázek. Ale věřím, že je důležité o tom mluvit, diskutovat a hledat cesty, jak zajistit, aby naše zdravotnictví bylo skutečně prioritou. Protože v konečném důsledku, zdraví národa by mělo být tou nejvyšší politickou prioritou.

Zdroje: autorský text, vlastní názor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz