Hlavní obsah

Med: sladké zlato z našich luk. Jak poznat kvalitu a proč na něm záleží víc, než si myslíte

Foto: PollyDot /pixabay.com

sklenice s medem

Podzim je krásný, když šustí listí. Když je však deštivo, nejraději jsme doma a tím nejlepším společníkem je dobrý čaj s medem, který nás zahřeje a navíc si na něm pochutnáme bez výčitek svědomí. Med je totiž velmi zdravý, jak slýcháme od mládí.

Článek

Med patří mezi nejstarší potraviny na světě. Už dávno předtím, než se na stolech objevily bílé krystalky cukru, sloužil jako hlavní sladidlo, lék i konzervant. V českých zemích má včelařství hlubokou tradici sahající ke středověkým klášterům, kde se med používal k výrobě medoviny, až po současné hobby včelaře, kteří své úly pečlivě opečovávají na zahradách a polích. Jenže med není jen sladká dobrota. Je to i vizitka zdravé krajiny a práce tisíců včel. A právě proto si zaslouží, abychom o něm věděli víc.

Proč je med víc než sladidlo

Chemicky jde především o směs jednoduchých cukrů – fruktózy a glukózy. Jenže to není všechno. V medu najdeme enzymy, antioxidanty, stopové minerály i látky s antibakteriálním účinkem. Právě díky nim se med po staletí používal jako přírodní léčivo: na rány, proti kašli nebo při únavě.

Praxe potvrzuje, že lžíce medu dokáže zmírnit suchý kašel lépe než běžný sirup, a sterilní medicínské druhy medu se používají k hojení ran. V kosmetice med hydratuje, v kuchyni dodává pokrmům jedinečnou chuť.

Pozor: med není vhodný pro kojence

Nedoporučuje se podávat dítěti do 12 měsíce života. Proč je tomu tak? Med může obsahovat spory bakterie Clostridium botulinum, která se může rozvíjet v tělíčku dítěte a může způsobit botulismus dětí, což je velmi vzácné onemocnění a může být smrtelné. Kojící matka se v konzumaci medu nemusí omezovat.

Česká republika je velmoc malých včelařů

U nás je med tak trochu národní specialitou. Česká republika má více než 60 tisíc včelařů, většinou drobných, kteří chovají v průměru 10 úlů. Celkově to představuje kolem 600 tisíc včelstev. Ročně se vyprodukuje 7 až 11 tisíc tun medu, přičemž většina se spotřebuje přímo na domácím trhu.

Čeští včelaři jsou pyšní na to, že jejich med není průmyslový produkt. Často ho koupíte přímo „ze dvora“, bez zbytečného filtrování a přehřívání, které by ochudilo med o cenné látky.

Jak vybrat kvalitní med – 7 praktických tipů

1. Sáhněte po místním medu

Lokální med nejen podporuje české včelaře, ale také odráží chuťovou rozmanitost naší krajiny. Lipový med voní po bylinkách, akátový je světlý a dlouho tekutý, medovicový zase tmavý a kořenitý.

2. Pozor na „příliš dokonalý“ med

Průmyslově upravený med bývá křišťálově čirý a dlouho nezkrystalizuje. Přirozený med však časem tuhne – to je známka, že není přehřívaný ani chemicky ošetřený. Krystalizace je důkazem kvality.

3. Čtěte etiketu

Na obale musí být uvedena země původu. Pokud se píše „směs medů ze zemí EU a mimo EU“, buďte opatrní. Takový med může obsahovat levné dovozové suroviny, často z Číny.

4. Vůně a chuť napoví

Kvalitní med má výraznou vůni po květech a chuť, která je bohatá a nezaměnitelná. Pokud je med mdlý, vodový nebo příliš sladký bez dalších tónů, může jít o méně kvalitní produkt.

5. Test lžičkou

Med by měl být hustý a táhnout se. Pokud z lžičky rychle kape jako voda, může být ředěný nebo nedozrálý.

6. Hledejte certifikace a med od svazových včelařů

Někteří výrobci nabízejí med se značkou „Český med“ – to znamená, že splnil přísná kritéria kontrol a nepochází z dovozu.

7. Kupujte přímo od včelaře

Nejspolehlivější způsob, jak získat kvalitní med, je nakoupit u místního včelaře. Často vám ukáže úly a vysvětlí, odkud konkrétní med pochází.

Druhy medu

Květový (luční): Světlý, jemně sladký, s květinovou vůní. Rychle krystalizuje a je lehce stravitelný. Používá se jako sladidlo do čaje, k pečení, pro děti i seniory.

Lipový: Zlatožlutý až nazelenalý, s bylinkovým tónem. Má antiseptické účinky a uklidňuje. Je vhodný při nachlazení a do bylinkových čajů.

Akátový: Velmi světlý, jemný, dlouho tekutý. Obsahuje více fruktózy, pomalu tuhne. Uplatnění má při slazení studených nápojů a pro diabetiky (v malém množství).

Medovicový (lesní): Tmavý, výrazná kořenitá chuť. Obsahuje více minerálů a má antibakteriální účinek. Hodí se do kávy, marinád nebo jako „energetický“ med.

Slunečnicový: Žlutý s ovocnou chutí. Rychle krystalizuje a má svěží aroma. Je vhodný na chleba s máslem, do jogurtu.

Pohankový: Tmavý, až hnědý, výrazná chuť. Obsahuje hodně antioxidantů a vitamínů. Doporučuje se posílení imunity, vhodný je i při chudokrevnosti.

Proč na kvalitě záleží

Když kupujete poctivý med, nepodporujete jen vlastní zdraví a chuťové buňky. Podporujete také práci včelařů, kteří se starají o včely, a tím i o opylování plodin. Bez včel by nebylo jablek, třešní, dýní ani slunečnic. Hodnota opylovací práce včel se celosvětově odhaduje na stovky miliard dolarů ročně.

Jenže včely čelí hrozbám: parazitům, nemocem, pesticidům i úbytku kvetoucích luk. Vysoké zimní úhyny v posledních letech postihly i české včelaře. Každá sklenice medu je tak symbolem boje o zachování biodiverzity.

Malý velký hrdina – med v každodenním životě

Možná to bereme jako samozřejmost – otevřít sklenici a namazat si med na chleba. Ale za každou lžící stojí miliony včelích návštěv na květech a stovky hodin práce včelaře.

Med není jen sladidlo. Je to příběh o soužití člověka s přírodou, o trpělivosti a o hodnotě, kterou si v globalizovaném světě musíme chránit.

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, chuťové buňky i planetu, začněte jednoduše: kupujte kvalitní lokální med. Naučte se poznávat rozdíly mezi druhy a nenechte se zlákat průmyslovými náhražkami.

Sklenice medu je totiž víc než potravina – je to kus krajiny, který si můžeme odnést domů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz