Hlavní obsah
Jídlo a pití

Sardinie je ostrov vůní a chutí, kde i skromné jídlo potěší chuťové pohárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Romainbehar/Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

dezert plněný sýrem s medem a pistáciemi

Sardinie je ostrov na západ od Itálie a v blízkosti francouzského ostrova Korsiky. Izolace ostrova udělala ze Sardinie nejen místo s vlastním jazykem, ale i kuchyní.

Článek

Klima ostrova je mírné, středomořské. Tento kus země je tak plný olivovníků, vinné révy a obilovin. Už tradičně se po staletí na ostrově pasou stáda koz a ovcí, což vedlo k výrobě lahodných sýrů intenzivní chuti, ze kterých se připravuje mnoho sardinských pokrmů.

Sladké ravioli jako výjimečný dezert

Hodně oblíbené jídlo mezi ostrovany i návštěvníky ostrova je seada (seadas). Jde o smažené sladké ravioli plněné čerstvým sýrem. Jedinečný dezert je jídlo skromného původu pocházející z pasteveckých oblastí v jádru regionu, z míst, kde byl vždy ovčí sýr a med široce dostupný.

Tyto ravioli připomínající pečivo. Mohou se pochlubit sýrovou náplní s citronovou vůní, která se rozpouští při smažení. Medový přeliv vyvažuje chuťovou hru a zároveň dodává celku krásný květinový tón.

Ravioli jsou rustikálního typu a vyrábí se ze semolinové mouky obohacené o sádlo. Výsledkem je těsto, se kterým se velice dobře pracuje a po usmažení je lákavě křupavé. Modernější verze nahrazuje sádlo olivový olejem. Náplň tvoří čerstvý ovčí sýr, který je měkký, hladké konzistence a chutná lehce kysele. Citronové aroma dodá kůra z citronu.

Nedílnou součástí je med. Med Corbezzolo je tradiční regionální produkt a stojí za to ho ochutnat. Má zvláštní, téměř hořkosladkou chuť, která se k sýru krásně hodí. Vhodný je i med kaštanový nebo akátový.

Pane Carasau je sardinský chléb

Staří Sardinci měli rčení: Chie hat pane, mai no morit (Kdo má chleba, nikdy nezemře). To platí pro většinu světa dodnes. Tento chléb se připravoval pro svou trvanlivost a nenáročné skladování.

Je to velmi tenký plochý chléb, který hospodyně tradičně připravovaly pro pastýře, aby ho dlouhé měsíce nosili se svými stády na pastvinách daleko od domova. Jedli ho s klobáskami a sýrem, namáčeli ho do mléka a ochucovali medem.

Samotné těsto je poměrně jednoduché. Dělá se z tvrdé pšenice, droždí, vody a soli. Vyválí se na extrémně tenké placky a ty se pečou v peci na dřevo, dokud se chléb nenafoukne jako balón. Pak se rychle rozřízne na dvě poloviny, aby byl ještě tenčí. Poté se znovu peče v troubě a zcela se vysuší.

Nemůže chybět zvláštní, pro Sardinii typické víno

Jde o velice zvláštní červené víno pěstované z původní španělské odrůdy Carignano. Réva roste na ostrůvku San Pietro na jihozápadě Sardinie v poměrně vyprahlé písčité půdě a je ovlivněna větry a slaností.

Réva, která roste v takové půdě, není napadána mšicemi, a proto nemusela být přeroubovaná na americkou révu, jako na jiných vinicích. Kořeny tak umí lépe z půdy vulkanického původu vstřebat minerály.

Víno má velice intenzivní a lákavou vůni, ve které lze poznat bylinky a koření. Je jemné a chutné po čerstvém ovoci jako jsou švestky a lesní plody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ravioli

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz