Hlavní obsah
Názory a úvahy

Feri neexistuje aneb cesta TOP 09 do zapomnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

„Volby nejsou sexy, z nich nemáš erekci,“ znělo z předvolební písně Dominika Feriho. Totéž zřejmě platí pro komunikaci nepříjemných témat u TOP 09. Mlčení představitelů strany je totiž ohlušující a mimořádně neuctivé.

Článek

Vycházející hvězda TOP 09 Dominik Feri byla tento týden pravomocným rozsudkem odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Při pohledu na sociální sítě a politickou scénu se skoro zdá, jako by pro svou bývalou stranu vůbec neexistoval. Vskutku zajímavá strategie od předsedkyně Markéty Pekarové Adamové a jejích spolupracovníků. Čeho se tím přesně chce dosáhnout?

Poškozená image strany

Celá aféra ale nezačala tento týden. Ztráta Dominika Feriho, miláčka sociálních sítí, stranu jistě bolela. Byl někým, kdo dokázal oslovit mladší generaci a povzbudit ji k volbě konzervativní strany, což se jinak vůbec nedařilo. Vše totiž začalo již v roce 2021, kdy byla aféra zveřejněna a Feri stranu opustil. A to v době, kdy na něm měla stát značná část předvolební kampaně. Právě v tuto chvíli měla přijít pro stranu největší rána. Avšak místo toho, aby se s tím TOP 09 rovnou vypořádala a zaujala adekvátní pozici, šla raději jinou cestou, kvůli které se s ní celá aféra dále táhne a ve výsledku uškodí mnohem víc. Ale pokud to profesionálním politikům a jejich poradcům nedošlo, je na čase se s TOP 09 rozloučit.

„Dominik je frajer“

Paradoxní je, že snaha promlčet se z celé této aféry je docela novou záležitostí. Původně totiž straníci neměli problém se k situaci vyjádřit, pochválit politika za ukončení členství, vyjádřit mu podporu, pozastavit se nad načasováním či zcela zpochybnit tehdy tvrzenou situaci. Mezi podporou se vyjímala reakce poslance Marka Ženíška (TOP 09), který Feriho na Twitteru (dnes X) označil za „frajera“. Dnes už je tweet (překvapivě) smazaný.

Politici se v tomto ohledu rádi ohánějí presumpcí neviny, to je jistě v pořádku, pokud zaujímají neutrální postoj, to se ale tehdy stěží stalo. Jak už píšu výše, stanoviska se spíše blížila k vyslovování pochybností než apelem na výsledek nezávislé činnosti orgánů činných v trestním řízení. Což značilo i jistou nekonzistentnost s postojem k trestním kauzám Andreje Babiše (ANO). Mnohem větší problém ale je, že si politici TOP 09 očividně neuvědomili možnost, že by obvinění mohla být skutečně založena na pravdě. Protože vezmeme-li v potaz tehdy pouhou možnost, že se opravdu ozvaly oběti znásilnění, pak se nikdo duchapřítomně nemůže vyjadřovat tak, jak se tehdy politici TOP 09 vyjadřovali. Podpory Feriho bylo všude nespočet, ale vyjádření podpory možným obětem? To by se hledalo těžko. Je proto důležité si připomenout, že už tehdy straníci absolutně ignorovali to, jak se možné oběti mohou cítit.

Promlčíme se k zapomnění

Ale dobře, politici nezůstali neutrální, projevili bezohlednou neempatičnost a „vsadili si“ neuváženě na někoho, kdo je dnes pravomocně odsouzený za znásilnění. Sami se tak dostali do situace, ve které vůbec být neměli, ale stalo se. A tak se původně pozitivně naladění členové strany z otevřenosti přenesli do naprosté uzavřenosti. Dnes máme odvolacím soudem potvrzený rozsudek. Bývalý poslanec TOP 09 se dopustil znásilnění. V celé kauze dokonce hraje roli i kancelář Poslanecké sněmovny, kterou tehdy Feri sdílel s předsedkyní Pekarovou Adamovou. Hraje v ní roli i obrovský vliv, který měl na sociálních sítích a mezi mladými. Vliv, který strana podporovala a využívala. Jaká přišla reakce straníků TOP 09? Kde je ta otevřenost, se kterou Feriho původně podporovali? Kde je alespoň malá snaha seznat malou část morální odpovědnosti nad tím, co se stalo? Nikde nic, ticho po pěšině. Žádná vyjádření omluvy za chybný postoj a vyjádření lítosti k obětem. Žádné uvědomění si toho, že skutek měl souvislost i s politickou funkcí. Promlčíme se k zapomnění, tak by se dala nazvat strategie, kterou si TOP 09 nyní vybrala.

Máte voliče? A mohla bych je vidět?

Bez ohledu na to, že zvolená strategie je zkrátka nechutná, tak je ke všemu ještě hloupá. I pokud snad někteří straníci snad v nitru nesouhlasí s názorem justice, tak absence i jen strohého vyjádření a přijmutí té odpovědnosti, ke které se ve svém názvu strana hlásí (Tradice, Odpovědnost, Prosperita), poškodí ve výsledku TOP 09 ještě víc, než ji svým skutkem poškodil Feri. Strana měla šanci se s kauzou vypořádat na nějaké úrovni, na to ale rezignovala. Přitom jakýkoliv odborník přes komunikaci by měl už dávno před vynesením závěru odvolacího soudu připravené vyjádření právě pro takovou chvíli. Nemuselo by být nikterak složité a za pár dní by už strana měla od této kauzy klid. Ale asi už nebude potřeba divit se dále špatnou komunikací vlády, když vidíme, jak nezvládají komunikovat jednotlivé strany.

TOP 09 se snaží i skrze svou předsedkyni oslovovat mladé a liberálnější voliče. Témata typu práva sexuálních menšin, korespondenční volba, proevropský postoj, práva žen vypadala jako ta, která se strana snažila akcentovat. Stejně jako vytváření obrázku sebe sama jako moderní strany. To všechno ale nyní padá. Voliči, pro které jsou tato témata stěžejní prostě přejdou k Pirátům, STAN, nebo Zeleným. Co tedy zbude jako TOP 09 jako stěžejní téma pro její skalní voliče? Stačilo by to při kandidování mimo koalici? Co bude vizitka strany za 4 roky ve vládě? Odpověď pro TOP 09 asi nebude pozitivní.

Stranická vyprázdněnost

Po odchodu Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska měla v TOP 09 nastoupit mladší generace s výraznými osobnostmi. Avšak Markéta Pekarová Adamová z postu předsedkyně Poslanecké sněmovny asi opravdu průměrného pravicového voliče nemá čím oslovit a možné nové zisky mezi mladými jsou dnes také značně omezené. Úlohu po Dominiku Ferim nikdo ze strany převzít nedokázal, a ta je tak dnes bez výrazných osobností (tu se sice lacině snaží nahrazovat třeba v Senátu angažováním osobností typu kardiochirurga Jana Pirka nebo brankaře Dominika Haška, ale to je spíš jen dalším důkazem vyprázdněnosti stranické struktury) a sama o sobě pravděpodobně předurčena k pomalému zániku. I ve světle současné aféry je ale potřeba dojít k závěru, že to je nevyhnutelné a správné. Nefunkčnost, absence autoregulace a odtržení od reality přerostly únosnou míru. Prostor pro rozumnou pravicovou stranu vedle ODS tak zřejmě bude muset zaplnit někdo jiný.

(Pozn. aut.: Po publikování článku byl na Seznam zprávách publikován článek s vyjádřením předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Pointa ovšem trvá, vyjádření přišlo až na dotaz novinářů a o dva dny později, na webu strany nebo sociálních sítích ho nenajdete. Zároveň postrádá jakoukoliv sebereflexi nad dosavadními vyjádřeními a celkovou odpovědností strany, či omluvu směrem k obětem. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-neakceptovatelne-rekla-o-ferim-pekarova-driv-nekteri-jeho-vinu-zpochybnovali-250536 )

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám