Hlavní obsah
Názory a úvahy

Piráti: 3 roky jsme vládli společně s kmotry, volte nás

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://x.com/PiratIvanBartos/header_photo

Asi jediný, kdo nečekal odvolání Ivana Bartoše z ministerské pozice, byl Ivan Bartoš sám. Digitalizace stavebního řízení je i po více než dvou měsících nefunkční, premiér konečně zareaguje a Piráti přesto raději vymýšlejí konspirační zdůvodnění.

Článek

Vykopnutí Pirátů z vlády; potřebovali nás dostat z vlády, protože jsme jim koukali pod ruce; Kuba, Stanjura, Kupka, Skopeček tlačili na Fialu, aby odvolal Piráty, jinak by šel on; plánovaná koalice ODS a ANO; podrazácký krok; ODS má odvolat všechny pirátské ministry; připodobňování situace k partnerskému rozchodu – taková byla reakce na to, že se premiér rozhodl odvolat ministra Bartoše z funkce a požádat Piráty o nového kandidáta. Já tedy nevím, jak ostatní, ale celé léto čtu o tom, že Fiala neřeší dostatečně neúspěchy Bartoše na MMR. Ten mu nakonec dal čas do konce srpna, aby digitalizaci spravil. Přesto někteří označí odvolání Bartoše na konci září jako podraz.

Dobře, to by ještě smysl mohlo trochu dávat, křivda a bezprostřední ublíženost udělá své. Nicméně aby z hodiny na hodinu Piráti začali označovat ODS, resp. vládu, za ovládanou kmotry, která brzdí všechny dobré nápady Pirátů, se zdá jako trochu krátkozraké. Téměř 3 roky jste s nimi ve vládě. Pokud snad Piráti viděli něco pokřiveného, měli jistě dost příležitostí k vlastní iniciaci jejich odchodu z vlády – třeba po žluté kartě pro ministra Blažka (ODS), žádnou z nich ale nevyužili. Všechna zvučná osočení přišla až v době, kdy premiér odvolal jejich ministra.

Omlouvám se všem Pirátům, ale jste součástí vlády, nyní už si nad ní ruce neumyjete. Neodešli jste dobrovolně. Je sice vidět, že Piráti rázem, alespoň na tiskové konferenci a sociálních sítích, chytili druhý dech a připomněli své působení v opozici, jen se už bohužel nacházejí v úplně jiné situaci. Ve skutečnosti je to jen další pohroma, která ukazuje celkovou naivitu členů této strany. Po dlouhotrvající nefunkční digitalizaci stavebního řízení, prohraných volbách a rezignaci vedení strany opravdu není ten správný čas přijít za předsedou vlády s novými požadavky, které neodpovídají programovému prohlášení. Pokud se premiérovi dostal místo řešení digitalizace jen seznam pirátských požadavků, asi se nemůžu divit, že mu trpělivost došla, zvláště když věděl, že Piráti se nacházejí v dost zranitelné pozici – pořád je to politika, ve které si i koaliční strany konkurují. V situaci, kdy Fiala navíc nechal Bartošovi poměrně dlouho dobu k nápravě, asi nejde úplně mluvit o nějakém podrazu.

Situaci uvnitř strany bohužel ilustruje i reakce ministra Lipavského (Piráti), který nabídne demisi a v případě, že Piráti skončí ve vládě, plánuje ukončit své členství z důvodu neztotožnění se s kroky vedení strany. A dává to smysl, jako jediný pirátský ministr byl dostatečně výrazný a úspěšný, pročež nemá důvod z hodiny na hodinu přepnout, odvedenou práci zahodit a začít kydat hnůj na vládu, kterou 3 roky podporoval. Je naprosto pochopitelné, že Piráti jsou naštvaní. Komunikace vlády v den oznámení odvolání pro ně opravdu není lichotivá, ale jejich řešení v podobě kydání hnoje, vymýšlení konspiračních schůzek a řečí o ovládání ODS kmotry, není úplně nejlepší. Místo ukázání nadhledu a strategického využití situace přišla „ubrečená“ tisková konference, která ukázala pravou podstatu strany. Skoro se zdá, jako by sami po všech stranických nezdarech byli nakonec rádi, že jim byla „nabídnuta“ záminka k zaujetí starých dobrých opozičních pozic, ve kterých nemusí přijímat, a hlavně nést, politickou odpovědnost.

Anketa

Pomůže odvolání Ivana Bartoše Pirátům v překročení hranice 5 % ve volbách do Poslanecké sněmovny?
Ano.
5,8 %
Ne.
94,2 %
Celkem hlasovalo 2288 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz