Hlavní obsah
Rodina a děti

Dostalo vaše dítě závažnou a celoživotní diagnózu - PAS? Nevíte, co máte dělat a na co máte nárok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Modrá máma

Dítě s diagnózou

V ordinaci se za vámi zabouchly dveře a vy absolutně netušíte, co budete dělat a na co máte nárok. V tomto případě vám určitě pomůže tento článek, který má sloužit jako takový zjednodušený úvodní rozcestník.

Článek

Příspěvek na péči, ZTP karta, příspěvek na mobilitu

Podejte žádost o příspěvek na péči, ZTP kartu a příspěvek na mobilitu. Tyto příspěvky jsou určené osobám starším jednoho roku. Žádost se podává na úřadě práce v oddělení dávek pro zdravotně postižené. Žadatelem o dávky je vaše dítě, vy jako rodič jste jeho zástupce. Žádost můžete vyplnit online, odeslat ji poštou nebo můžete na úřad přijít osobně. V dokumentech budete vyplňovat jméno a adresu vašeho obvodního pediatra, proto je dobré mu včas dodat všechny zprávy, které máte u sebe. Úřad práce spolupracuje s OSSZ, nelekněte se, až vám přijde oznámení o přerušení řízení z důvodu předání spisu na OSSZ. Ta vám přijdou ještě několikrát. Přijde vám také výzva k absolvování vyšetření u pediatra a revizní lékař si od něj vyžádá potřebnou zdravotní dokumentaci. Na základě posudku od revizního lékaře vám bude přiznán (nebo nepřiznán) stupeň příspěvku na péči, průkaz TP, ZTP nebo ZTP/P, příspěvek na mobilitu. V závěru vám přijde rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči v určitém stupni, o přiznání příspěvku na mobilitu a o nároku na kartu pro osobu se zdravotním postižením (TP, ZTP, ZTP/P). Pokud má vaše dítě uznán příspěvek na péči od druhého stupně výš a rodič je vedený jako pečující osoba, má tento rodič nárok na úhradu zdravotního pojištění od státu a doba péče se započítává jako náhradní doba zaměstnání. Jako pečující osoba si dejte pozor na jednu věc – pokud bude vaše dítě hospitalizované celý kalendářní měsíc, jste povinni to nahlásit na úřadě práce a příspěvek na péči vám za tuto dobu nebude vyplacen.

Využijte služeb rané péče

Raná péče je sociální služba hrazená ze sociálního pojištění a je určena pro rodiny s handicapovaným dítětem do 7 let věku. Pomáhá rodinám s výběrem vhodných pomůcek, terapií, zdravotních potřeb, poskytuje poradenskou činnost a případně zapůjčuje i potřebné pomůcky. Pořádá různé kurzy, semináře, webináře. Pracovnice rané péče dojíždí k rodinám domů, nebo je možné se objednat k nim do centra. Služba je rodinám poskytována bezplatně na základě podepsání smlouvy. Objednací doba služby rané péče je v řádu několika měsíců, záleží na obsazenosti a na regionu.

Zjistěte si, co proplácí vaše zdravotní pojišťovna

Zdravotní a kompenzační pomůcky jsou opravdu velká položka v rodinném rozpočtu a jejich úhrada od pojišťovny vám opravdu může hodně finančně pomoct. Uvedu pár příkladů. Pokud je vaše dítě starší 3 let a je na plenách, máte nárok na jejich úhradu od zdravotní pojišťovny. Aby vám váš lékař mohl napsat poukaz na pleny, potřebuje vědět několik věcí. Za prvé – značku a název plen. Za druhé – jejich specifický kód pro pojišťovnu. Za třetí – stupeň inkontinence (1. - 3.). U každé zdravotní a kompenzační pomůcky, kterou vám bude lékař předepisovat na poukaz, potřebuje znát její název a specifický kód pro pojišťovnu. Tímto způsobem lze získat i například zdravotní kočárek (většinou bez doplňků).

Vyplatí se také sledovat webové stránky vaší pojišťovny. Můžete narazit na různé preventivní a bonusové akce. Některé pojišťovny například proplácí pomůcky pro alternativní a augmentativní komunikaci, logopedické terapie, rehabilitační plavání, atd.

Objednejte se do speciálně-pedagogického centra (SPC)

Služby SPC jsou stejně jako raná péče hrazené ze sociálního pojištění. Zde vám poradí s výběrem vhodných pomůcek, terapií, literatury. Vaše dítě si vyšetří, doporučí vám vhodné školské zařízení nebo vám napíšou zprávu pro vaši současnou školu nebo školku. Počítejte s několikaměsíční objednací dobou, opět podle obsazenosti a regionu.

Dávejte si pozor při výběru různých terapií

Existují terapie, které jsou pro osoby s PAS přínosné a fungují. Jedná se o různé fyzioterapie, ergoterapie, logopedie, nácviky sociálních dovedností atd. Terapie můžete absolvovat v různých zařízeních. Někdy se jedná o zdravotnické zařízení, někdy se jedná o jiný typ zařízení. Některé terapie bývají hrazené zdravotní pojišťovnou (např. logopedie), s níž má poskytovatel uzavřenou smlouvu. Tato situace je samozřejmě pro vás jako rodiče nejlepší, protože buď nedoplácíte nic, nebo platíte třeba jenom polovinu částky. Pokud se jedná o jiné než zdravotnické zařízení, trochu zpozorněte a vybírejte opravdu pečlivě. Jedním z faktorů, který by vás měl praštit do očí, je slib vyléčení nebo vystoupení z PAS (což opravdu nejde, ačkoliv si to přejeme).

Dopřejte si čas a odbornou pomoc

Upřímně – vy jako pečující osoby jste pro vaše dítě jedni z nejdůležitějších na celém světě. Dejte si čas na zpracování faktu, že vaše dítě dostalo diagnózu, která se vám nejspíš nelíbí. Nemusíte nikam spěchat. Ani není nutné hned běžet a objednávat spoustu doplňků stravy a zázračných terapií, aby se vaše dítě vyléčilo. Takhle to skutečně nefunguje. Doporučuji přečtení nějaké odborné nebo populárně naučné literatury na téma PAS (výborné jsou publikace od Thorové, Čadilové a Žampachové). Pokud máte pocit, že svoji životní situaci nezvládnete, je vhodné vyhledat odbornou pomoc psychologa nebo psychoterapeuta. Hledejte někoho, kdo má uzavřenou smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou. Zjistěte si informace o jeho vzdělání a také to, zdali absolvoval psychoterapeutický výcvik. Poukaz na psychoterapie vám vystaví váš obvodní lékař.

Nebuďte v tom sami

Ve dvou se to lépe táhne. Toto pořekadlo určitě znáte a v těžkých životních situacích platí dvojnásob. Máte několik možností, kde vaše parťáky, můžete potkat. Můžete začít tím, že se na sociálních sítích připojíte k podpůrným rodičovským skupinám. Rozhlédněte se po svém okolí a zkuste si najít organizaci pracující s autisty nebo s lidmi s jiným handicapem. Vyjeďte si na nějaký pobyt pro rodiny s dětmi s PAS. Můžete se přidat i k nějaké podpůrné skupině ve vašem okolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz