Hlavní obsah
Lidé a společnost

Olga Sommerová, Monika Le Fay: Trpěli v komunismu nejen muži, ale i ženy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Ježek, se svolením autora

Proč je historie stále popisována z velké části jenom muži? Proč se tak málo mluví o ženách? Je památník, kde jsou zastoupeni výhradně muži, zároveň také i poctou ženám?

Článek

Když se dnes všude vzpomíná na Den památky obětí komunismu a Miladu Horákovou, vzpomínají především muži. Politici, státníci, kněží, hraje kapela složená z mužů. Kdo by to byl řekl, že komunistickým režimem trpěli nejen muži, ale také ženy?

Foto: Tomáš Ježek, se svolením autora

Foto Tomáš Ježek, se svolením autora

Politička Milada Horáková, která byla popravena v den, který se později stal dnem památným pro všechny oběti komunismu, je jednou z mála žen, o kterých naše společnost ví. Kolik lidí zná osud skautské vedoucí Dagmar Rakši Skálové, katolické spisovatelky Niny Svobodové, ženy a matky slavných Mašínů Zdeny, jedné z nejmladších vězeňkyň Ireny Vlachové Šimonové, nebo její přítelkyně Dagmar Šimkové, kterou už více jak dvacet let vydávám a celou tu dobu o ní píšu a snažím se osud této nadané spisovatelky a všech těch žen, které „tam byly taky“, dostat do povědomí?

Dokonce i památník na pražském Újezdu od Olbrama Zoubka se skládá výlučně ze samých mužských těl. Mají dokonce i penis, aby nebylo mýlky.

Foto: Tomáš Ježek, se svolením autora

Foto Tomáš Ježek, se svolením autora

Když jsem před mnoha lety přišla s nápadem, aby Praha měla svůj pomník obětem komunismu, myslela jsem tím památník pro ženy i pro muže. Našla jsem tehdy spřízněné duše, které se toho nápadu chopily a společně jsme na tomto projektu dva roky pracovali. Měli jsme všechny možné záštity a doporučení od Sněmovny, přes ministerstva obrany, Magistrát, Prahu 1 i Konfederaci politických vězňů, včetně projektu s desítkami razítek dotčených institucí. V průběhu jednání se narodila dokonce dvě miminka. O pomníku obětem komunismu psal Petr Uhl v Právu, který mi poté poslal dopis ofrankovaný známkou s Husákem. Zmínil se o něm i Martin Štumpf ve své vzpomínkové knize a další lidé, kterým se tento nápad zalíbil. Kosa na kámen ovšem padla, když už nebylo co dodat, sehnat a zajistit a mělo dojít k realizaci. Praha 1 v zastoupení starosty Brgermeistea rozhodla, že by se po těch dvou letech příslibů a návrhů a povolení a záštit vlastně mělo udělat výběrové řízení, kde mě jako autorku námětu spolu s ostatními obešlou. To se ale nikdy nestalo a projekt získal Olbram Zoubek.

Foto: Tomáš Ježek, se svolením autora

Foto Tomáš Ježek, se svolením autora

Když jsem o tom nedávno vyprávěla režisérce Olze Sommerové – že v tom památníku není ani jediná žena a že mě naprosto nadchl čísi nápad ověsit dílo ženskými šaty, což musela přivolaná policie zatrhnout - napadlo Olgu celou akci po mnoha letech zopakovat. Tématy jejích filmů jsou mimo jiné totiž právě ženy, které se komunistickému režimu vzepřely, jako třeba Věra Čáslavská, či Marta Kubišová a otázka feminismu a ženských práv je jedním z jejích ústředních motivů. Jak jsme řekly, tak jsme udělaly a pomník alespoň na chvíli ozdobily šaty, šátky, náramky a kabelkami. 

Foto: Tomáš Ježek, se svolením autora

Foto Tomáš Ježek, se svolením autora

Aby to bylo vyvážené, pomáhali nám s tím kameraman Dalibor Fencl a fotograf Tomáš Ježek. Ano, opravdu, ač se to může zdát překvapivé, historické události se týkají nás všech, bez ohledu na pohlaví, a dokonce i bez toho, jestli se někdo k nějakému pohlaví hlásí. Dokud ale nebudou filmy s knihy popisovat historii také očima žen, bude to stále jen historie popisovaná muži – tedy právě často bez žen.

Foto: Tomáš Ježek, se svolením autora

Foto Tomáš Ježek, se svolením autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz