Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Absurdní požadavky toxické maskulinity na ženy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Margaret Wilweber AI dall-e mini

Toxická maskulinita často vytváří absurdní a protichůdná očekávání od žen, která jsou těžko splnitelná a nesmyslná. Jaká jsou? Na to se podíváme v tomto článku.

Článek

Pokřivené představy o „přirozené kráse“: Žena má vypadat dokonale a přitažlivě, ale jakmile projeví svou sexualitu, je za to kritizována nebo označována za „lehkou“. K takové nálepce stačí jak příliš vysoký rolák, tak příliš hluboký výstřih.

Mějte kariéru, ale buďte matkou a hospodyňkou: Očekává se, že ženy budou úspěšné v práci, ale zároveň zvládnou péči o domácnost, děti a udržování „tradičních“ rolí. „Děkujeme, ale potřebujeme ukázat, jak to nejdřív zvládnete vy sami.“

Buďte nezávislé, ale ne příliš: Ženám se často říká, že mají být silné a nezávislé, ale když to skutečně dělají, jsou obviňovány, že podkopávají mužskou roli nebo že nepotřebují muže. Tento požadavek vysvětluje, jak být chytrou horákyní podle chytrého horáka.

Poslouchejte muže, ale mějte vlastní názor: Ženy jsou žádány, aby byly „podporující“ a následovaly mužské vedení, ale zároveň mají být inteligentní a samostatné – což v toxických skupinách často naráží na protichůdná očekávání. Pak že ženy jsou ty, co neví, co chtějí.

Zůstaňte mladé a krásné, ale zrajte s grácií: Ženám se diktuje, že mají neustále vypadat mladě a atraktivně, ale zároveň by měly být „zralé“ a pěstěné, což je často nemožné sladit.

Buďte cudné, ale zkušené: Očekává se, že ženy budou vypadat „nevinně“ a budou sexuálně nezkušené, ale zároveň se od nich očekává, že budou vědět, jak muže uspokojit, což vytváří naprosto protichůdná očekávání. Stejné jako válčit za mír, nebo být promiskuitní na podporu panenství.

Nebuďte zlatokopky, ale vyžadujte finanční zabezpečení: Ženy mají být odsuzovány, když hledají finančně zajištěné partnery, ale přitom jim je vyhrožováno, že když budou příliš nezávislé, tak zemřou samy, obklopeny kočkami.

Zaujala tě moje tvorba? Sledovat mě můžeš i zde: Za všechno může feminismus, a ženský co ti nechtějí dát. (youtube.com)

A nebo také zde: Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz