Hlavní obsah
Zdraví

Císařský řez není porod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová

Žena se stará o jizvu po císařském řezu

Císařský řez není porod, regenerace po něm je pohoda a spodek máš v pohodě. Připomíná vám to něco?

Článek

Císařský řez - „procházka růžovým sadem“

Prosím tě, ty jsi rodila císařem, ty můžeš být v klidu. Tobě to nemuseli dole sešívat. Dámy, které mají porod císařským řezem za sebou, tohle slyšely snad každá.

Ale ta dotyčná, která to říká dámě, co má za sebou císař, si jaksi neuvědomí, že sice nesešívali tam dole, ale museli ženě rozříznout 7 vrstev na břiše. A hojení je potom poměrně dlouhé.

Ale tímto to rozhodně nekončí. Než jdete na sál, tak vás čeká příprava. Rodičce jsou nohy ovázané, kvůli trombóze. Sestra jí oholí ochlupení, protože to vadí. Potom ji vedou v erární košili na sál. Je položena na stůl, kde se bude císařský řez konat. Než začne samotná sekce (tak se říká císařskému řezu), domluví se rodička s anesteziologem, jaký druh anestezie bude chtít. Může být celková nebo epdiruální, spinální. Kromě toho musí proběhnout zakroužkování, a to také moc příjemné není. Vlastně není příjemné ani podání epidurální anestezie. Ty mám za sebou 2 a píchnutí do páteře celkem bolí.

Samotný císařský řez je většinou do hodiny hotový. Vyjmutí dítěte je poměrně rychlé. Ale nejdéle potom trvá, když ženě sešívají zpátky všechny vrstvy. Bohužel u císaře je riziko, že můžou lékaři poranit močový měchýř nebo poranit miminko. Díky bohu, mě se nestalo ani jedno!

A jak potom probíhá rekonvalescence? Nesmíte vstávat přes břicho, ale přes bok, aby jizva nepraskla. Prvních 24 hodin strávíte na JIP. Během těchto hodin se vás znovu budou snažit rozchodit. A jizva bolí. Cítíte každý krok. Pokud nachladnete, cítíte každé zakašlání. První stolice chvíli trvá. Nemůžete tlačit skrze jizvu.

A ten malý drobeček, který se vám narodil, vás potřebuje. Musíte to dát. I když jsou bolesti někdy veliké. Pamatuji si, když se mi narodilo první dítě, jaké bylo i první kojení. Děloha se zavinovala při kojení a bolelo to jako čert.

O jizvu se potom musí pečovat a masírovat ji, aby se dobře hojila. Nejlepší na masírování jizvy a její mazání je konopná mast. Asi za 2 týdny jdete na vytažení stehů, to je také dost nepříjemné.

S císařským řezem se může také stát, že nebudete potom mít citlivost v oblasti jizvy. Zvyšuje se riziko diastázy (rozestup břišních svalů). Zkrátka, trvá to daleko déle, než se tělo rodičky císařským řezem dostane do normálu. A trvá to v některých případech snad i rok.

Takže by si někteří měli rozmyslet, než tohle řeknou, co vůbec císařský řez obnáší a jak je náročný a rozhodně to není pohodička.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz