Hlavní obsah
Seberozvoj

Co nás většinou brzdí plnit si svoje sny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová, canva

Není zakázáno snít. Ono to není na škodu mít nějaké sny, aby měl člověk v životě nějaký ten cíl.

Článek

Proč tam ten se má dobře a já stagnuji na místě?

Nemám na mysli sny, které se nám zdají v noci. Mám na mysli sny, cíle, které si chceme v životě splnit. Doporučuje se mít svoje sny stále na očích. Chcete nové auto? Mějte jeho obrázek na nástěnce, abyste na něj denně koukali. Proč bychom to tak měli mít? To je vcelku jednoduché. Když denně budeme mít na očích, čeho chceme dosáhnout, budeme se o to také snažit raději. To je ta motivace.

Ale jsou lidé, kteří sice nějaký příjem mají, ale baví je si neustále jenom na něco stěžovat. Já jsem si vždycky říkala, že nemá cenu si stěžovat, ale zkusit si najít řešení, aby se člověk měl lépe. Ono to sice není hned, ale Když se chce, všechno jde. Jenomže to bychom museli udělat to, že se vystoupíme ze svojí zóny pohodlí. A to se málokomu chce.

Když si chci plnit svoje sny, nemohu čekat na zázrak.

Já vás rozhodně nechci moralizovat. Ale my si svoje sny pomalu, ale jistě plníme. Sami jsme se k tomu museli dopracovat. Bez něčí pomoci. To si člověk musí sám uvědomit, jestli chce na něco čekat. Nebo jestli se k tomu postaví čelem a bude ochotný něco budovat, aby se jeho rodina měla dobře. Já vím, že to zní drsně, že něco musíte dělat. No jo, ale ono to tak opravdu je. Samy penízky nám do klína nespadnou.

A že se život netočí jenom kolem nich? Tak to bych asi museli žít v nějaké jiné době. To máte výdaje za bydlení, jídlo, škola, školka, oblečení, léky, drogérie atd. Když si to spočítáte, tak se tyto náklady vyšplhají někam na desítky tisíc. A jak se potom z toho má něco našetřit na splnění těch našich snů? No někdy opravdu horko těžko.

Finanční gramotnost se vyplatí.

Matematiku jsme se ve škole učili všichni. Ale já z toho většinu vůbec nevyužiju. Nepotřebuji to ve svém životě. Škoda je, že se studenti na střední neučí finanční gramotnosti. Nebo ano? Asi jak na které škole, ale měli by se to učit na všech školách.

Bylo by to super, kdyby se mladí lidé naučili, jak správně hospodařit s penězi. Není na škodu si psát svoje příjmy, svoje výdaje. Aspoň budeme mít přehled, kde necháme hodně peněz a proč třeba tak dobře nevycházíme. Když nemáme peníze nazbyt, tak se potom těžko šetří. I když to zní jako utopie v ČR, tak se vždycky člověk může mít lépe, jenom pro to musí něco udělat.

Neexistuje univerzální rada, jak ušetřit co nejvíce peněz. Existuje ale univerzální rada, že bychom měli odkládat 10 % ze svých příjmů na spoření. Ale kolik z nás to dělá? Kolik z nás si to vůbec může dovolit? Asi moc lidí ne. Náklady na život bohužel raketově stouply.

Možná si říkáte, že se mi to mluví. Ale ne, nemluví. Také jsem neměla dostatek financí, abych mohla šetřit. Teď už díky bohu ano a jsem za to vděčná. Ale měli bychom opravdu myslet na to, že se finanční polštářek vždycky může hodit. Ano, hodně často jsem poslední dobou slýchala, že peníze nejsou všechno. Ale mít je a mít rezervu, to vám zajistí klidnější žití bez stresu. Mnohdy vydáváme svoje finance na zbytečnosti. Když si to člověk nějakou dobu píše, zjistí to hned. Až se tomu sám diví.

Jsou i sny, které s financemi nesouvisí.

Jsou samozřejmě i sny, které nesouvisí s financemi. Například přečíst tolik a tolik knih, uběhnout tolik a tolik metrů atd. Ale víte, co je dobré? Mít je všechny napsané a jakmile je splníte, tak si je odškrtnout. To je božský pocit a vám to dodá novou energii do žil.

Nebojte se snít, však utéct občas od reality nikomu neuškodí, spíš naopak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz