Hlavní obsah
Lidé a společnost

Je dobře, že lidstvo je stále línější a línější?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová, canva

Když byl Covid, pomohl hodně dovážkovým službám. Některé si zachovaly přízeň do teď. Ale je dobře, že lidstvo je lenivější? A to i v jiných věcech?

Článek

Nemusím do obchodu, objednám si to domů

Na jednu stranu to má výhodu. Jste nemocní nebo máte nemocné děti a oni vám dovezou domů, co si sami naházíte do online košíku. Sami jsme také tuto službu využili. Bylo to fajn, když na Silvestr dovezli jenom pár věcí a zdarma, protože už se nám nikam nechtělo. Zkrátka jsme byli také lenošní. A tak jsme této služby rádi využili. Nedá se ale říct, že bychom byli pravidelnými zákazníky.

Využili jsme služeb Rohlík.cz Tesco online nákupy. Pro srovnání u Tesca se platí doprava a je jedno za kolik nákup máte. Na Rohlíku při nákupu od 1500 Kč je doprava zdarma potom v každém časovém okénku. U Tesca je hrazená doprava dle toho v jaký čas si chcete nechat nákup dovézt.

U Tesca potom nevím, jak to je, když máte tu jejich kartu. Na Rohlíku si můžete aktivovat prémium členství za 199 Kč měsíčně a potom si můžete 4× v měsíci nechat dovézt třeba jenom rohlíky. Máte výhodnější ceny u některých produktů. A dopravu zdarma máte vždy.

Svět se mění, ale my též

Možná to teď vypadá, že jsem tu udělala reklamu na rohlík.cz. Ale ano, klidně to tak berte, nejsem ovšem s nimi domluvená. Je to fajn služba, oni vám ten nákup dovezou doslova až pod nos. Vy se o nic starat nemusíte.

Ale není to škoda, že jako lidstvo jsme čím dál tím více línější? Víte, co tím myslím? V restauracích už někde obsluhují roboti místo lidí. U nás v ČR najdete robota v orlovské restauraci Silvie a v Praze ve steakové restauraci Maso. Už jste tam byli na vlastní kůži okusit, jaké to je, když se o vás stará robot? My ještě ne, lidský faktor je lidský faktor. S ním si daleko víc popovídáte. Ale s robotem asi moc ne.

Není to jenom o nákupu domů

Ráno vstanete a je pěkný den. Ale vám se do práce pěšky nechce. Tak si svezete zadek v autě nebo naskočíte na elektrokoloběžku. Nebude vám líto, že jste promarnili šanci krásné ranní procházky? Já ráda chodím pěšky. Chůze je pro lidské tělo přirozená, ale kolikrát je pohodlnější, když člověk jede autem. Jste tam rychleji a například nákup nemusíte tahat v rukách.

Ale i ten nákup se dá pohodlně donést domů, a to jste pěšky. Hodíte si nákup na záda a jdete. Není to na nošení těžkého nákupu, ale hodně věcí se dá také takto nakoupit. A ještě můžete spojit příjemné s užitečným.

Zapřemýšlejte. Kdy jste naposledy byli na nějaké delší procházce? Obzvlášť ti lidé, kteří mají sedavou práci, by se měli protáhnout. Bude to prospěšné. A vlastně všichni. Pobyt na čerstvém vzduchu skvěle dobije baterky. Vypnete, zarelaxujete si v přírodě. A bude vám zase fajn.

Umělá inteligence jako spása světa

Poslední dobou svět začíná pomalu ovládat umělá inteligence. Lidský faktor jí zadá práci a ona to za něj udělá. Ale je to vůbec dobře? Člověk umí být kreativní, umí být inteligentní. Proč to budeme nechávat na něčem, co mnohdy ani nerozumí tomu, co my přesně chceme?

Ano, doba jde dopředu. Tohle je v pořádku. Ale pořád bychom jako lidstvo neměli zapomínat na to, že kdyby nebylo nás lidí jako takových, nejsou ty různé vynálezy a těmito vynálezy by neměl být lidský faktor zcela nahrazen. Nebylo by to vůbec fér.

Neměli bychom ani zapomínat na to, že to, co je ultra moderní, je skvělé. Ve všech případech to tak není. Například když nedávno testovali umělou inteligenci, tak odpálila atomovou bombu, protože chtěla mír. Vědce to šokovalo. Abychom ale jednou nedopadli jak v tom Terminátorovi.

Cílem článku bylo poukázat na to, že bychom se neměli zapomínat procházet, je to dobré pro naše zdraví, ale také to, že lidé jsou stále na tom světě potřební.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz