Hlavní obsah
Rodina a děti

Jsou moderní pohádky pro děti užitečné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová, Canva

Říkáte si, že pohádky děti něco naučí. Ale moderní pohádky jsou někdy dost hloupé.

Článek

Pustím dětem pohádku, ať se můžou také něco naučit.

Pamatujete si na starší kreslené pohádky, které ještě děti něco naučily? Například Krteček, Maková panenka, Rumcajs. A další. Ten seznam by byl delší. Tyto pohádky jste mohli dětem v klidu pustit a věděli jste, že se nemusíte bát, co se v ději bude odehrávat.

Ale když se podíváme na dnešní animované pohádky, člověk má kolikrát strach, co se vaše dítě dozví. Uvedu pár příkladů, které stojí za zamyšlení. Sice ty pohádky děti baví, ale řekla bych, že co největší blbost, o to víc na to koukají.

Spongebob a jeho kamarád Patrick

Většina z nás tuhle animovanou pohádku zná. Mořská houba Spongebob a jeho růžový kamarád, hvězdice Patrick. Spongebob se jeví jako pracovitý, starostlivý páníček svého šneka Garyho. Vedle něj žije věčně naštvaný morous Sépiják. Ten se za každou cenu chce zbavit Spongeboba. Nemá ho rád, dá se říct, že ho nesnáší. Nedaleko nich žije Patrick. Ten rozumu moc nepobral. Šéf Spongeboba, pan Krabs, by si nechal pro korunu vrtat koleno. A malý, nenápadný Plankton se snaží pořád získat tajný recept na krabí hambáč.

Co děti tato pohádka může naučit? Že i když rozumu moc nepoberou, budou oblíbení? Nebo, že by si měly v budoucnu hlídat svůj majetek? Že vlastně někoho nenávidět je dneska normální? To jsou jen příklady.

Králíček Bing

Každá pohádka začíná tím, že za rohem žije králíček. Je malý, ale žije sám. Kdepak má asi rodiče? Má kamaráda Flopa. Toho skvěle nadaboval Bohdan Tůma. Ale zkuste někdy tu pohádku dětem pustit a nedívejte se na ni. Jenom poslouchejte. Člověk se kolikrát nestačí divit, jaké zvuky ta pohádka vyluzuje. Ale což, dětem se to líbí.

Ale když slyšíte z televize „Ta je mokrá. Ach, och“. a já nevím, co všechno, tak obdivujete ty, kteří to v klidu nadabovali. Tahle pohádka se dá říct svým způsobem poučná je. Snaží se děti naučit, co je správné. A jak by se měli správně chovat. Ale pohádka někdy volí bohužel nešťastná slova a jejich kombinaci.

Tlapková patrola

U našich dětí je tato pohádka velice oblíbená. Ale když se nad ní dospělý člověk zamyslí, tak je to lehce přitažené za vlasy. Klučina jménem Ryder, má na starosti partu štěnat, která umí řídit auto, vrtulník a zachraňují občany Avenger Bay z nesnází. Jsou to super štěnata. A paní starosta Goodwayová má za mazlíčka slepičku Chickalettu. A co potom starosta Humdinger? To je záporná postava, která pořád vymýšlí, jak se něčím obohotatit, jak získat něco, co není jeho. A Tlapková patrola mu často pomáhá. Opakovaně.

Co nás tady má pohádka vlastně naučit? Nejsem si jistá. Možná to, že si každý zaslouží druhou šanci? A také, že není špatné umět podat pomocnou ruku? Ale kdykoliv si vzpomenu na Tlapkovou patrolu, tak mi jede v hlavě „Žádná práce, neodolá naší tlapce.“ Nebo „Kdykoliv máte problém, stačí štěknout o pomoc.“ Kdyby to tak fungovalo v běžném životě, panečku, to by se Tlapková patrola asi musela naklonovat.

Já jsem jako dítě ujížděla na pohádkách, například na těchto: Krteček, Sněhurka a sedm trpaslíků, Malá mořská víla, Lady a Trump. Některé z novějších například Příšerky s.r.o., Doba ledová. Občas se s dětmi na moderní pohádky také podívám, ale někdy není o co stát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz