Hlavní obsah
Sport

Střípky z biatlonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová, canva

ilustrační foto

Už za pár dní vypukne Biatlon. Má svoje fanoušky, ale také i odpůrce. Jako každý sport.

Článek

Biatlonové veselí se blíží a Nové Město na Moravě už se chystá

Už je to pár let, přesně 11, kdy jsem byla v Novém Městě. Jsou tu tací, které biatlon baví a pak tací, kteří nechápou, co je na tom na koukání. Já vím, že to není záživné jako hokej, ale když jste přímo v centru dění, tak vězte, že o žádný zážitek nepřijdete. Ono je něco jiného takový sport sledovat u televize. A potom v aréně, kde závod probíhá. To je daleko jiná atmosféra, když tam jsou fanoušci z dalších koutů světa. A víte, jací fanoušci byli nejvíce slyšet?

Paradoxně to nebyli naši čeští fanoušci, i když se také snažili. Ale fanoušci ze severských zemí. Oni tam mají prohibici a jak se ocitli v Česku, tak si dávali do nosu. S několika z nich jsme jeli Shuttlebusem. To je autobus, který je vypraven pořadateli závodu. Jeli jsme ze Žďáru nad Sázavou. Za něj nic neplatíte, jenom prostě nasednete a on vás dopraví na místo. A právě se v tom busu potkáte s dalšími fanoušky, kteří nejsou jenom Češi. Pamatuji si, jak mi nabízeli placatku. Bylo to od nich docela úsměvné. A tím chci právě říct, že když oni mají u nich doma prohibici, tak se u nás s tím pitím rozšoupli. Jak jim alkohol stoupl do hlavy, tak s nimi bylo veselo.

Můžete se vypravit i autem nebo hromadným spojem. Ale to potom hodně štěstí. Protože to bude chtít pevné nervy. Když autem přijedete pozdě, nebudete to mít lehké s parkováním. Hromadné spoje byly také narvané.

Když jste dojeli na místo, šli s vámi k aréně davy. Všude stála auta, bylo hodně lidu. Já ty davy moc nemusím, ale jednou za čas to člověk kousne. Jak se blížíte k aréně, tak u cesty postávají překupníci s lístky. Ale někteří měli lístky zadarmo, protože se člen rodiny dostal do týmu, který pomáhal s organizací. Nevím, jak je to teď, ale myslím, že to bude podobné. Dříve také člověk dostal zimní oblečení, které mu potom zůstalo a čepice. Tu čepici mám dodnes a ráda ji nosím. Je teplá.

Jak se dostanete do arény, tak byste si měli zavčas najít vhodná místa. A to s dostatečným předstihem před závodem. Jinak nebudete mít dobrá místa a špatně uvidíte. My měli dobrá místa, viděli jsme dobře na závodiště. Sledovat biatlon na vlastní oči má svoji nevýhodu. Měli byste se teple obléct, jinak vám bude zima. Musíte stát. Večer vás potom bolí nohy, ale stojí to za to.

Je dobré být tam ve více lidech, abyste si vzájemně pohlídali místa, když si chcete odskočit nebo pro jídlo. Protože jinak o místa přijdete. Můžeme si všimnout v televizi, že to je opravdu hlava na hlavě. Na vykonání potřeby tam jsou umístěné klasické Toi toi. Pod tribunami jsou stánky s občerstvením a pitím. Už dříve, před několika lety, ty ceny byly dost namaštěné, tak letos budou jisto jistě také, vezměte si sebou dostatek peněz, ale pozor, ať vás někdo neokrade.

Pamatuji si, že také Nové Město mělo připraveno doprovodný program a na náměstí byl i nějaký koncert. Tenkrát tam byl Vojta Dyk. A šli jsme se podívat i do Panského domu. Tam to stálo za to. Byla to hotová party. Různé národnosti, drinky, hudba. A také skvělá atmosféra. Pokud se chcete pobavit, tak se tam určitě také stavte. Myslím, že to pořád bude stejné.

Sice budete trochu unavení, protože jste vlastně celý den na nohách, ale uvidíte, že si odnesete skvělé zážitky. Já je mám už dost let staré, a ještě si na ně pořád živě pamatuji, protože to ve mě nechalo stopu. A dost příjemnou stopu. Ale už bych si to asi nejspíš nezopakovala. A když, tak bez dětí. S dětmi to bude ještě více náročnější.

Kdy se koná Biatlon v Novém Městě letos? 7. 2. - 18. 2. 2024 Vysočina Aréna

Kdo z našich biatlonistů přijede? Například Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček a další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz