Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Muži po čtyřicítce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Muž je smutný, protože nemá svaly jako vrstevník.

Muž ve 40 letech a dále je v nejlepších letech. Ale hodně záleží na životním stylu a přístupu k životu jako takovému.

Článek

Různí muži ve stejné věkové kategorii

Ženy, ale také i děti stejných věkových skupin nejsou stejné. To je jasné. Ale muži jsou přeci jenom více odlišní. Někteří mají velice kladný vztah ke sportu, vypadají velice dobře na svůj věk. Ale to asi nemají náročnou práci ve fabrice. Dále tu máme muže, kteří mají na břichu pivní mozol. A že těch je požehnaně. Potom jsou muži, kteří ztrácí vlasy nebo již je v tom věku ztratili. Když se podíváte na ženu po 40, tak většinou nejsou plešaté - pokud nemají nemoc, ale místo pivního mozolu zase mívají často vytahaná břicha po dětech. A to i v mladším věku. Otázka je, na co je horší pohled?

Sexuální apetit na vrcholu nebo na poklesu?

Četla jsem, že muži ve věku 40 - 50 let si rádi dopřávají sex klidně i třikrát týdně. Ale ono všechno souvisí se vším. Když je někdo v nepohodě a má stres, je jasné, že chuť na sex je nízká. Přichází i únava s věkem. Ale se vším se dá pracovat. Stačí chtít.

Pokud je nějaký muž v těžké psychické nepohodě, nepomáhá na něj ani sexy prádlo, ani hračky, zkrátka nic. Můžete dělat co chcete, klidně se i stavět na hlavu, ale když to nejde, tak to nejde. Vlastní zkušenost. A to jsem byla daleko mladší. Měla jsem tehdy o 15 let staršího přítele. Já jsem potřebovala sex dost často, jemu to stačilo jednou za měsíc. Tak jak to asi tak mohlo dopadnout?

Sexuální apetit je úzce spjat se životním stylem. Pokud člověk často popíjí alkohol nebo bere drogy, jeho chuť na sex se může rapidně snížit. Mezi látky, které omezují sexuální apetit také patří tabák. Podle studií mozek poté schopen stimulovat dostatečný přísun hormonů, tam, kam je třeba při dlouhodobém pití alkoholu, užívání drog a kouření velkého množství cigaret.

Chytám druhou mízu

Není ojedinělým případem, že muži po 40 často koukají po daleko mladších slečnách, než jsou oni sami. Nejspíš si tím chtějí zvýšit sebevědomí a chytají tzv. druhou mízu. Ale co se říká? Chceš-li udělat ze starého muže blázna, dej mu mladou ženu. Ono to je celkem opodstatněné pořekadlo.

Pokud má muž hodně mladou ženu, jakoby se posunul v čase. Ale přitom je mu pořád stejně a víc a víc. Proč si mladé ženy hledají starší muže? Většinou tam bývá skrytý problém s otcem. I o tom se dá něco přečíst.

Sama mám zkušenost, kdy po mně pálil o 16 let starší muž, pro kterého jsem pracovala. Moje matka mi ho dohodila. Nebo spíš mě jemu, že jsem na administrativu a marketing šikovná. Jenomže starý mlsný kocour dostal chuť na mladší a začala hra intrik. O tom ale napíšu další článek. Já ho vůbec nechtěla a on si v hlavě vytvořil svůj vlastní svět.

Krize středního věku

Věk 40+ je rizikovější. Ne jenom na zdravotní problémy, ale také jsou muži v tomto věku často v depresi a upadají do syndromu vyhoření nebo krize středního věku. Proč to tak vlastně mají?

Většinou muži v tomto věku přemýšlí, co všechno za svůj život stihli, co mohli udělat jinak. A když delší dobu stagnují na místě, není to pro ně dobré. To samozřejmě potom ovlivňuje i jejich vztahy s ženami. Slyšeli jste už o pojmu andropauza? Ano, i muži mají své dny, to znamená, že i muži jsou v přechodu. A bývají náladoví, unavení, nic je nebaví. A ta právě přichází ve věku 40 let už někdy.

Dá se zabránit krizi středního věku, příznakům andropauzy?

Svět mužů a žen je rozdílný. Ale pokud se pár vzájemně doplňuje, nemusí být důsledky středního věku tak vysoké. Především sportovní aktivity pomáhají bojovat s krizí středního věku a mužským přechodem. Nic se nemá přehánět, tak vše s mírou.

I ženy mívají krizi středního věku, ale není lepší se jí postavit čelem a bojovat za spokojenější život, než být negativní a neustále frflat? Když se chce, všechno jde!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz