Hlavní obsah
Finance

(Ne)výhody bydlení v nájmu, znáte je?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová, Canva

Většina, které znám, žijí v nájmu. Ano, dle některých je to výhodnější než platit hypotéku. Ale má to jedno ALE.

Článek

Bydlení v nájmu je pohoda, nemusím nic řešit, jenom platit nájem.

To si mnozí, kteří bydlí v nájmu říkají. Mluvila jsem s nimi. Ale už si neuvědomí jednu podstatnou věc. Pokud celý život budou žít v nájmu a mají děti, co jednou těm svým dětem odkážou? Možná nějaké našetřené peníze, ale to je vše. Někteří z nich mají i tu teorii, že když oni od rodičů nic nedostali, tak svým dětem také nic neodkážou. Pojedou v rodinné tradici. Je to ale správné?

Hypotéku nebo nájem?

Když si spočítáte na kolik dneska vychází hypotéky, tak je to celkem vysoká suma. Mnozí na hypotéku zkrátka nedosáhnou. Nemají dostatečný příjem. Když chcete hypotéku a koupit si něco vlastního, musíte mít 20 % z odhadované částky nemovitosti. Dříve šlo, abyste měli 10 %, ale nyní je aspoň těch 20 %, pokud mám správné informace. Tudíž je vlastně lepší bydlet v nájmu, protože to vyjde levněji. Má to ale velikou nevýhodu.

Pokud se majitel nemovitosti rozhodně vás vystěhovat, třeba protože jeho dcera dokončila vysokou školu a byt jí chce věnovat, tak vy znovu musíte hledat další bydlení. A když se člověk podívá na ty ceny nájmů, jaké jsou, tak ty částky by kolikrát pomalu pokryly hypotéku. Další nevýhodou je, jak jsem již zmiňovala na začátku, nebudete vlastnit žádnou nemovitost. Když máte nemovitost, tak to sebou nese samozřejmě i nějaká úskalí.

A pokud chcete jednou vlastnit něco svého, počítejte s tím, že musíte mít finanční rezervu a vyšší příjem, jinak vám hypotéku nedají.

Co obnáší vlastnit nemovitost?

Ať už vlastníte byt nebo dům či jinou nemovitost, tak z ní musíte odvádět daň z nemovitých věcí. Čím větší nemovitost je, tím větší daň platíte. Když se náhodou rozhodnete pronajmout svoji nemovitost(v případě, že jich máte více), odvádíte potom další daň. A to daň z příjmu fyzických osob.

A u toho pronájmu ještě zůstanu. Najít solventního nájemníka v roce 2024 je opravdu unikátní záležitost. Protože většina si jich myslí „Není to moje, tak se k tomu tak budu chovat.“ Všichni se tak nechovají, ale viděla jsem poslední dobou celkem hodně bytů, které byly zdevastované, protože se nájemník „hezky“ staral. A vy, když potom chcete znovu pronajímat byt, musíte znovu udělat rekonstrukci. Ale taková rekonstrukce je poměrně nákladná.

Také se stává, že nájemník prosí o to, aby nemusel platit kauci. Kauce pokrývá náklady, které vznikají v případě neplacení nájemného nebo když vinou nájemníka je potřeba něco opravit. Ten, kdo vlastní nemovitost ale není dojná kráva. Co je psáno, to je dáno. Tento fakt k tomu patří. Standardní kauce jsou 3 nájmy dopředu. Takže i s nájmem musíte mít finanční rezervu.

Mám jít do nájmu nebo si koupit něco svého?

Je super představa, že máte nějakou nemovitost, budete ji například pronajímat na zisk. Ano, to lze. I ten zisk z toho budete mít, ale pořád je tam riziko, že vám nemovitost zdevastují. Ale ne v každém případě. Nájemníka je potřeba pečlivě vybírat. I když to síto někdy musí být hodně úzké.

Já bych poradila mladým lidem, aby vydrželi s rodiči žít co nejdéle to půjde, i když to je někdy život omezující. Dostudujete, nastoupíte někam do práce. Když se s rodiči budete podílet finančně na chodu domácnosti, tak i tak vám zbydou nějaké peníze, které si našetříte. Nezní vám to logicky? Když půjdou hned někam do nájmu, tak za ten nájem nechají pomalu celou výplatu a na živobytí, šetření jim moc nezbyde.

Pokud se ale lidé rozhodnou, že budou raději celý život žít v pronájmu a nemají co podědit(ano, to je koloběh života), tak by měli myslet ekonomicky a  i přes to bydlení v nájmu, by se měli snažit si ještě i něco našetřit. Ono není na škodu mít nějaký finanční polštářek, když se porouchá pračka, lednička nebo když se stane cokoliv, co sebou sebe nutný výdaj navíc.

Kde bydlíte vy? Ve svém nebo v nájmu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz