Hlavní obsah
Rodina a děti

Nezadělejte svým dětem do budoucna na malér

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Vargová, Canva

Děti jsou vnímavější než bychom si mysleli. To my rodiče jim připravujeme půdu pro jejich budoucí život. Ale ne vždy se to povede dobře.

Článek

Dávejte si pozor, jak se před svými dětmi chováte, vnímají naprosto vše

Nedávno jsem zahlédla v televizi reklamu jak se otec ptá syna, co tak dlouho dělal na záchodě. A on mu odpověděl: „No co by, pracoval.“ A to je přesně ono. Děti všechno u nás rodičů vidí. A někdy jim nedáváme vůbec dobré vzorce chování. Hádky, alkohol, drogy, málo času na děti atd. Spořádané rodiny také existují, ale je jich zatraceně málo. Až je to smutné. Stačí se podívat kolem sebe. Někdy je mi těch dětí opravdu líto, když vidím jejich rodiče, že mají v puse cigáro a děti jsou oblečené do starého, ušmudlaného oblečení.

Někteří si to ale neuvědomí, že až jejich děti vyrostou, tak vlastně pro ně bude normální, když se budou chovat jako jejich rodiče. Jde tomu zabránit? Mám obavu, že tomu zabránit dost dobře nejde. To by se rodiče, kteří vedou takový život, museli chytit za nos, ale málokdo z nich to udělá. Ono se jim ani nechce. Jsou spokojení se svým životem, protože na něm není nic v nepořádku. A když takovým lidem řeknete, že by měli myslet i na svoje děti, tak se akorát naštvou. Ano, může vám to být jedno. Ale nejde o ty rodiče, ale právě o ty děti.

Ale to nejsou jenom tyhle děti. Ve všech rodinách děti vnímají vzorce. A ty vzorce si potom nesou sebou celý život. Mnohdy jim ty vzorce vůbec nenastavíme dobře. Děti vidí hádky, neshody. Ale když se hádáme před dětmi, měli bychom si uvědomit, že ty děti to rozhodně vnímají. A není jim z toho vůbec dobře. Možná se děti vnitru ptají, jestli se rodiče hádají kvůli němu. Ale tak to málokdy je.

Když už chceme něco řešit, měli bychom to řešit bez přítomností dětí. A čím je to dítě starší, tím více je zvědavé a bude se vás více ptát, co se děje. Dětská duše je hodně zranitelná. A měli bychom na to myslet. Jak naše děti připravíme na budoucnost, takové budou a tak se budou i chovat ve svých rodinách.

Je to složité téma, ale chtěla jsem do něj zabrousit. Hodně často my rodiče na tohle zapomínáme. Každý z nás si něco ze svého dětství odnesl. To už je teď na nás, jak s tím budeme pracovat a jak připravíme děti na jejich život. Nejvíce by se měli zamyslet ti, které nevědomě dětem ukazují, že je důležité cigáro a pivo v ruce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz