Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč je tolik samoživitelek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Vargová, Canva

Samoživitelek je hodně. Ale proč se tak vůbec děje? Tušíte?

Článek

Mít děti s každým dalším partnerem je nový trend?

Člověk má pocit, že dnes je to vlastně takový trend. Lidé potkají nového partnera a napadne je skvělý nápad. Neznají se moc dlouho, mnohdy jenom pár týdnů a hurá Uděláme si miminko.

Ale přemýšlí některý z těchto párů dopředu? Ono je jednoduché zplodit dítě (i když také ne vždy, ale tady těm párům se to většinou povede), ale co potom budoucnost? Pomyslí už ti dva na budoucnost dítěte, které bude potom potřebovat jejich pomoc minimálně 2 desítky let? A mnohdy tyto páry už mají děti z předchozích vztahů. Jak se asi tak mohou cítit ty děti, které na tom světě byly dříve? Proč má tatínek novou „tetu“? Proč má maminka zase nového „strejdu“?

Nechci rozhodně nikoho moralizovat. Ale spíš to stojí k zamyšlení. Potom se i stává, že muž najednou zjistí, že už další dítě nechtěl a nechá ženu na všechno samotnou. Je to pro ni těžké a muž je v tomhle bohužel sobec. Nemusíte se mnou souhlasit. Ale mám pocit, že to prostě tak bývá. A kolikrát ani ten muž neplatí pořádné alimenty, neví, co je to zodpovědnost. Asi ho to nikdo nenaučil. Nebo má možná vše na háku.

Proto by člověk měl dopředu přemýšlet, když má nového partnera, jestli už nemá dostatek dětí. Protože čím více dětí máte, tím větší máte i náklady. To je logické. Ale mnohdy mají hodně dětí ti, kteří bohužel mají hluboko do kapsy a nemají, jak pořádně svoje děti zabezpečit. Ale netvrdím, že to tak je ve všech případech. Ale to nejsou jenom náklady. Potom i majetkové poměry. Ale zase ti, co nic nemají, tohle vůbec řešit nemusí.

Chtějí i tito lidé, aby se jejich děti měli do budoucna dobře? Přemýšlí nad tím? Rozum nad tím v některých případech zůstává stát. Ale to si musí každý sáhnout do svého svědomí sám. Obzvlášť ti, kteří si myslí, že je skvělé mít děti s každou novou partnerkou nebo každým novým partnerem.

Potom nemá být čím dál více samoživitelek, když se lidé sotva znají a už spolu mají dítě. Mít dítě je obrovská zodpovědnost a všichni rodiče by se k tomu také měly postavit čelem. A neopakovat i některé chyby například. Nebo stejné scénáře, které nedopadly dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz