Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tomasz Komenda, zbytečných 18 let ve vězení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jak byste se cítili, kdyby vás soudce poslal za mříže neprávem a vy tam strávili dlouhých 18 let? Asi ne moc dobře.

Článek

Ani studovaný člověk není neomylný

U osob, které mají vysokou školu, se předpokládá, že svoje nabyté zkušenosti umí používat. Přeci jenom studovali o něco déle, než lidé se střední školou. Ale ani justice není neomylná. Nikdo není neomylný. Ale za tuto chybu Tomasz Komenda z Polska trpěl dlouhých 18 let ve vězení, kde vůbec neměl být. Měl si užívat život, někam se podívat.

Osud mu to ale dost krutě zařídil i po propuštění z vězení. Zemřel v roce 2022 ve 46 letech na rakovinu plic. Takže si toho života na svobodě moc neužil. Ve vězení se Komenda pokusil i o sebevraždu, která se mu nepovedla.

Za jaký čin byl odsouzený

V roce 1997 se stala na novoroční diskotéce ve vsi nedaleko Vratislavi vražda 15leté dívky. Komenda byl zatčen o 3 roky později, v roce 2000. Stalo se tak po udání sousedky, která se pohádala s jeho matkou. Jak banální. K zatčení postačil pouhý test DNA. Experti upozorňovali, že stejnou shodu DNA vykazuje každá 71. osoba.

A rozjel se nespravedlivý kolotoč. Komenda byl násilím donucený, aby se přiznal k něčemu, co nespáchal. Přitom měl alibi od minimálně tuctu lidí, kteří potvrdili, že Komenda byl půl hodiny autem od inkriminovaného místa a oslavoval s přáteli konec roku.

U soudu dostal 15 let, když se odvolal, trest mu byl zpřísněn na 25 let. Nové zkoumání biologického materiálu po dlouhých letech ukázalo, že je Komenda nevinný! Vyšel z vězení v březnu roku 2018. A nejvyšší soud jej definitivně očistil.

Nic mi těch dlouhých 18 let nevynahradí

Komenda získal rekordní odškodnění ve výši 73,5 milionu korun. Ale řekl „Žádné peníze mi nevynahradí těch dlouhých 18 let, kdy jsem byl ve vězení a celou dobu nevinný“. Ani se mu nedivím. Do nedávna se zkoumalo, kdo vlastně pochybil. Ale protože nemohou najít viníka, zkoumání případu se nakonec odložilo.

Odškodnění mu soud odsouhlasil v roce 2021. Koncem toho roku byl odsouzen za znásilnění a vraždu dívky jiný muž na 25 let. Druhým odsouzeným byl Norbert Basiura, ten dostal 15 let. Novinářům tvrdil, že je nevinný, ale důkazy mluvily jasně. Zajímavé. Třetího pachatele se nepodařilo vypátrat. Podle vyšetřovatelů se na zločinu podílely osoby 3.

Kdo pochybil

Sám Komenda uvedl, kdo stojí za tím, že byl odsouzen nevinně. Prsty v tom měli dva bývalí policisté, jeden z nich odsouzen za úplatkářství. Další dva prokurátoři, jeden z nich řídil v opilosti a propustili jej. Zmínil také svého obhájce a sousedku.

Komendův advokát popisoval Tomasze jako klidného a přátelského člověka. Ovšem těch dlouhých 18 let, kdy seděl nevinně za mřížemi, ho dost poznamenalo. Když vyšel z vězení, neuměl se moc dobře přizpůsobit normálnímu životu a trpěl depresemi. Našel si práci a později navázal vztah s Annou Walter. Měl radost ze syna, který se narodil v listopadu 2020. Plánovali s přítelkyní svatbu a zasnoubili se.

V roce 2022 v únoru zemřel ve svých 46 letech na rakovinu plic a už si svého syna bohužel neužije.

Rozhovor v TVN si můžete pustit tady https://www.youtube.com/watch?v=rxFV4n0ejbA . Ale je to bez titulků, polsky. Najdete i další videa, kde se rozebírá Komendův případ.

Zdroje

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/nevinny-polak-si-odsedel-18-let-pykat-za-to-nikdo-nebude-344641

https://www.fakt.pl/plotki/tomasz-komenda-rozstal-sie-z-partnerka-dlaczego-nie-sa-juz-razem/etdf5qp

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz