Hlavní obsah
Aktuální dění

Záplavy? A kde prosím vás?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Vargová

Řeka Sázava se vylila ze svého koryta v oblasti Farská humna, Žďár nad Sázavou.

Na sociálních sítích se to hemží nejapnými komentáři od osob, které si nejspíš sedí na vedení. Nebo postrádají selský rozum. Na konci článku najdete užitečné odkazy.

Článek

U nás žádná voda není, tak kde jsou ty záplavy?

Pátek 13. značil pro Českou republiku pohromu. Nebyl to vůbec šťastný den. Do České republiky přišly extrémní srážky, které způsobily vylévání řek ze svých koryt a bleskové povodně.

Jenomže někteří „chytráci“ na sociálních sítích psali nejapné komentáře, že u nich nic není a že to jsou jenom kecy. Asi by se tito lidé měli probrat. A když už se někteří probrali, tak záplavy svádí na HAARP a naši vládu.

Vodní živel si vyžádal už své daně

V našem městě jednu chvíli také vystoupala řeka na 3.SPA. Nejsme úplně město, které by díky řece mělo problém. Ale řeka Sázava se ze svého koryta vylila. Pod vodou byla, a ještě stále je cyklostezka vedoucí k Pilské nádrži. My jsme na tom ještě dobře. Naštěstí u nás nejsou takové škody jako někde jinde. Nejsme úplně oblastí, která by řekou byla nebezpečně ohrožená.

Na x místech České republiky jsou města pod vodou. Zničené domy, dokonce některé voda strhla. Zničená úroda. A totální bezmoc. Vůbec si nedovedu představit, že bych byla na místě lidí, které voda ohrozila. Ani si nedovedu představit sebrat děti a evakuovat se pryč z domova, kde máme všechno. To musí být totální bezmoc.

Podle předpovědí se povodně předpokládaly. Jenomže to na některých místech bylo více dramatické než se čekalo.

Konspirační teorie na sociálních sítích

Nechápu vůbec náturu Čechů. Na sociálních sítích jsou to hrdinky a hrdinové, ale ve skutečnosti po nich ani pes neštěkne. Tak to prostě je. V jedné diskuzi mě dokonce někteří napadli, že tedy redakce má dát pravou fotku, a ne ilustrační fotku. Místo toho, aby byli rádi, že je někdo včas informoval, varoval. To na tom asi tak špatně nebyli, když měli čas psát svoje moudra na sociální síť.

Za počasí prý může HAARP, naše vláda, Ukrajina a nevím, co všechno si tito konspirátoři byli schopní vymyslet.

Věřím, že nějaké věci, které se toho týkají, dokážou ovlivnit lidé. Ale ne všechno. Můj názor je takový, že příroda, planeta Země, má lidstva už „plné zuby“. Auta, zplodiny, odpadky v oceánech, ničení přírody za účelem stavby nových domů. To bych mohla takhle ještě pokračovat.

Je to na zamyšlenou, jak se kdo z nás chová k planetě, na které žijeme. Špatné chování potom sebou přináší katastrofickou reakci.

Úvahy na závěr

Právě ti, kteří jsou na sociálních sítích nejvíce chytří, by se měli zamyslet nad tím, co vlastně píšou. Stovky lidí jsou pod vodou, nejde jim elektřina, nefunguje signál, nemají co jíst, nemají pitnou vodu a oni budou psát nesmysly, že to nic není. Kdyby se to stalo jim, ztuhnul by jim jistě úsměv na tváři a sami by volali po pomoci ihned.

Když se něco takového děje, mělo by lidstvo semknout a zamyslet se. Jenomže to je v dnešní době nereálné.

Myslím moc na ty, kteří jsou pod vodou a pevně věřím, že se lidé v zasažených oblastech z toho brzy dostanou.

Pozor také na podvodné sbírky na oběti povodní. A také na pochybné finanční poradce. Vyrojilo se jich při té nešťastné události jako hub po dešti. Je to podle mě nespravedlivé a nečestné, že si chce někdo namastit kapsu na takové události.

Ověřené sbírky:

Mapa aktuálních výstrah:

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz